Sjećanje na Sadako

Tisuću goranskih ždralova mira putuje u Japan

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić



BROD NA KUPI Japanska djevojčica Sadako imala je samo dvije godine kad je njen grad Hiroshima doživio napad atomskom bombom koji je iza sebe ostavio desetke tisuća mrtvih, a preživjeli su bili izloženi pogubnom utjecaju radijacije kao posljedice udara atomske bombe. Među njima je bila i Sadako koja je oboljela od leukemije, a u dvanestoj godini zdravlje joj je bilo jako narušeno.


U žarkoj želji da nastavi živjeti počela je – po uzoru na tradiciju svog naroda – u origami tehnici izrađivati papirnate ždralove jer japanska legenda kaže da će ti se želja ispuniti ako napraviš tisuću papirnatih ždralova. Sadako je imala samo jednu želju – živjeti. Počela je izrađivati papirnate ždralove i došla do 644 kada ju je smrt prekinula. Do brojke od tisuću ostale su ždralove napravili njeni prijatelji i rodbina, a priča o djevojčici kojoj je život prekinut zbog rata proširila se svijetom i danas se mnogi školarci pridružuju akciji izrade tisuću papirnatih ždralova i njihovog slanja u Japan kako bi i na taj način čuvali sjećanje na Sadako Sasaki i poticali ideju mira.


Čin promišljanja 


Među tim učenicima su i goranski osnovci, a sve je krenulo zahvaljujući Sanji Milovac, knjižničarki OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, koja je prije tri godine prvi put u ovoj maloj školi smještenoj uz samu granicu Hrvatske i Slovenije priredila akciju izrade tisuću papirnatih origami ždralova.




– Tu bolnu priču odlučili smo uz ideju mirotvorstva upotpuniti i mogućnostima spoznaje kulture i odnosa prema životu nama dalekog i nepoznatog naroda koji na život gleda bitno drugačije te pokušava ljepotu i smisao naći u svemu što čini život. Zato i izrada origami ždralova nije samo tehnički, već i čin promišljanja, razmišljanja i meditacije jer će naš papirnati ždral dobar ispasti samo ako smo mirni, koncentrirani i fokusirani na ostvarenje onoga što želimo.


Sedam škola 


Iz godine u godinu ti su naši ždralovi sve ljepši, a ove godine u projektu sudjeluje sedam goranskih osnovnih škola. Uz nas tu su još i osnovne škole iz Delnica, Lokava, Fužina, Brod Moravica, Mrkoplja i Skrada. Po sedam učenika iz svake od tih škola sudjelovalo je u projektu izrade origami ždralova, a sve što smo napravili poslat ćemo krajem srpnja u Japan, gdje će 15. kolovoza s desecima tisuća takvih ždralova iz cijelog svijeta biti postavljeni pod čuveni spomenik Sadako Sasaki u Hiroshimi – zaključila je Sanja Milovac.