Potpora HTZ-a

TZ Općine Lokve dobiva 120.000 kuna. Na što će ih potrošiti?

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Za obnovu smeđe turističke signalizacije ide 40.000 kuna, isto toliko namijenjeno je i projektu Prve goranske rivijere, a s 40.000 kuna bit će potpomognut i projekt postavljanja sprava za tjelovježbu



LOKVE Zahvaljujući razumijevanju Hrvatske turističke zajednice, TZO Lokve će u tijeku ove godine na raspolaganju imati 120.000 kuna vezanih uz unapređenje turističke ponude područja Općine Lokve. Konkretnije, 40.000 kuna bit će iskorišteno za obnovu smeđe turističke signalizacije, isto toliko sredstava namijenjeno je i projektu Prve goranske rivijere, odnono uređenju kupališta i plaže na lokaciji kod starog motela, a s 40.000 kuna bit će potpomognut i projekt postavljanja sprava i rekvizita za tjelovježbu. Riječ je o poslovima koji će pripomoći daljnjem iskoraku turizma u Lokvama, smatra direktorica TZO lokve Đurđa Malnar i dodaje:


– Korištenjem ovih sredstava – na čijoj smo dodjeli zahvalni Hrvatskoj turističkoj zajednici – nastavit ćemo ulaganja u nekoliko aktivnosti koje provodimo već nekoliko godina. Primjerice, u kupalište kod starog motela tijekom nekoliko posljednjih godina Općina Lokve i Komunalno poduzeće Lokvarka uložili su znatna sredstva u uređenje plaže, postavljanje pontonskih kupališta, uređenje parkirališta i izgradnju terase s pratećim sezonskim ugostiteljskim objektom, a s novih 40.000 kuna taj ćemo prostor obogatiti ležaljkama, kabinama za presvlačenje kupača, suncobranima od trstike te vjerojatno i nabavom kanua. Sve to dodatno će podići ponudu i mogućnost uživanja na našem sve omiljenijem i posjećenijem kupalištu – kaže Đurđa Malnar.


Info table


Kad je riječ o spravama za tjelovježbu, planira ih se postaviti na prostoru uz nogometno igralište Risnjaka jer se u taj prostor koji uz nogometno nudi i košarkaško te rukometno igralište idealno uklapaju i pružaju mogućnost ljubiteljima tjelovježbe da ih koriste.




– Nadalje, dio smeđe signalizacije mijenjali smo i prošle godine koristeći 24.000 kuna HTZ-a, a ove ćemo godine te poslove nastaviti jer info tablama i ostalim oznakama vezanim uz turističku singnalizaciju uvijek dobro dođe obnova, pogotovo na našem području gdje su vremenske prilike takve da signalizacija treba češću kvalitetnu obnovu, posebno ako je izrađena od drva – rekla je Malnar, dodavši da će u okviru ovih poslova najvjerojatnije tijekom ljeta biti uređen i poseban tzv. foto point za fotografiranje motiva Lokvarskog jezera.



Sredstvima koje je TZO Lokve dobila iz spomenutih državnih i županijskih izvora svakako treba pridodati i županijskih 100.000 kuna koje je kandidaturom za županijska sredstva osigurala Općina Lokve za projekt daljnjeg uređenja šetnice oko Lokvarskog jezera. U sklopu tog projekta bit će realizirani ne samo daljni poslovi uređenja te atraktivne šetnice, već i poslovi postavljanja konstrukcije i platna za ljetno kino. Sanja Čop, pomočnica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lokve, koja vodi taj dio projekta, rekla nam je da se trenutačno razmatraju mogućnosti i ponude za postavljanje platna koje će biti postavljeno još u tijeku ovog ljeta, najvjerojatnije nakon što kraju bude privedena »ludnica« oko ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu.



Radovi u srpnju


Spomenuta sredstva Hrvatske turističke zajednice trebala bi na račun Općine Lokve sjesti u tijeku ovog mjeseca i onda će se krenuti u radove što, ističe direktorica Malnar, nije kasno, iako je turistička sezona već počela.


– Novac je namijenjen za poslove koji uglavnom nisu građevinski pa ćemo bez problema, primjerice, nabaviti i postaviti ležaljke, suncobrane, odnosno omogućiti korištenje kanua, a slično je i s postavljanjem sprava za tjelovježbu i turističku signalizaciju. Čim novci sjednu na račun, krećemo s aktivnostima pa ćemo već ove sezone poboljšati našu ponudu – najavljuje Đurđa Malnar, iskazujući zadovoljstvo što je TZO Lokve samo u tijeku ove godine privukla na temelju prijavljenih natječaja kod državnih i županijskih instuitucija lijepih 165.000 kuna – Primorsko-goranska županija je s 25.000 kuna pomogla organizaciju Žabarske noći, županijski Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu s 21.000 kuna promociju autohtonih proizvoda te Hrvatska turistička zajednica sa spomenutih 140.000 kuna.