OBLJETNICA

Svečanost u domu kulture Ravna Gora: Nasljednici vizionara proslavili 130 godina vatrogasnog društva

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



RAVNA GORA Davne 1888. godine skupina uglednih stanovnika Ravne Gore odlučuje osnovati Dobrovoljno vatrogasno društvo s ciljem podizanja razine zaštite od vatre koja je u to vrijeme, zbog prevlasti gradnje svih gospodarskih i stambenih objekata drvom, bila velika opasnost. Danas, 130 godina kasnije, u Domu kulture Ravna Gora današnji nasljednici tih vizionara obilježili su punih 13 desetljeća kvalitetnog i svake pažnje vrijednog rada zahvaljujući kojem su u proteklih 130 godina na području Ravne Gore spašeni životi i sačuvane velke materijalne vrijednosti. Govoriti o 130 godina dugoj povijesti nije nimalo jednostavno pa se aktualni predsjednik Vladimir Burić okrenuo isticanju nekih od bitnih datuma ravnogorske vatrogasne prošlosti.


Bitni datumi


Tako je, primjerice, 1904. godine nabavljena prva vatrogasna štrcaljka, a 1915. godine rad Društva je, po odlasku većine članova na bojišnicu, zastao. Do obnove dolazi 1927. godine nakon požara u kojm je izgorjelo nekoliko gospodarskih zgrada i stambenih objekata, a novu krizu opet donosi rat, ovog puta Drugi svjetski, nakon kojeg 1947. godine slijedi novo oživljavanje DVD-a koji se posebno razvija u razdoblju od 1961. do 1975. godine kad se nabavlja puno opreme i tehnike te gradi vatrogasni toranj. Iznimno je značajan datum u povijesti, ne samo vatrogastva ovog kraja već i Ravne Gore u cijelosti, 13. listopada 1970. godine kada u velikom požaru nestaje najveći dio tadašnjeg velikog drvnoindustrijskog poduzeća. Po obnovi rada u tom će poduzeću zaživjeti i profesionalni odred vatrogasaca što će dati poticaj daljnjem razvoju DVD-a koji u razdoblju od 1976. do 1988. godine raste i razvija se ostvarujući niz uspjeha na natjecanjima i u nabavi nove vatrogasne opreme.


– Danas u Društvu operativno djeluje tridesetak vatrogasaca od kojih su osmero njih profesionalci, spremni su za akciju tijekom 24 sata i dobro su opremljeni, iako je za daljni iskorak nužna nabava autocisterne – rekao je Burić završivši svoj govor onim čuvenim – »Vatru gasi, brata spasi«.


Brojni čestitari




Veliku i značajnu obljetnicu ravnogorskim je vatrgascima prvi čestitao načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka nazvavši ih »kralježnicom sigurnosti« ovog područja i istaknuvši kako će i Općina učiniti sve da se nabavi autocisterna kako bi »konvoj sigurnosti« na ovom području bio što kvalitetniji. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice nazočnima se obratio predsjednik Željko Popović istaknuvši kako je među 1 800 postojećih DVD-a u Hrvatskoj, ravnogorski među najstarijim, a, Slavko Gauš, zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a, posebno je istaknuo univerzalnu ulogu vatrogasaca koji više nisu samo borci protiv vatrene stihije, već uskaču kad god se događaju teške situacije poput prometnih nesreća ili prošlogodipnjih iznimno visokih nanosa snijega.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od nedjelje, 7. listopada 2018.