Darovnica

Sve je spremno za početak uređenja reciklažnog dvorišta u Sović lazu

Marinko Krmpotić

Jedna čestica zemljišta na području gdje su predvođeni radovi bila je u vlasništvu RH zbog čega  konkretne aktivnosti nikako nisu mogle započeti pa je, u stvari, država u postupku poslova vezanih uz odlaganje i odvoz otpada – blokirala samu sebe!



DELNICE Država se napokon iskazala darovnicom zemljišne čestice zbog koje su blokirane aktivnosti vezane uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su pak do sada bili smutnja pri realizaciji projekta izgradnje reciklažnog dvorišta i goranske pretovarne stanice u Sović lazu. Naime, sustav prikupljanja, skladištenja i odvoza otpada s područja Gorskog kotara prema županijskom odlagalištu na Marišćini bio je zamišljen tako da se otpad s područja goranskih općina i gradova prikuplja u Sović lazu te odatle šalje prema Marišćini. Nažalost, zbog toga što je jedna čestica zemljišta na području gdje su trebali biti izvođeni potrebni radovi bila u vlasništvu Republike Hrvatske, u konkretne aktivnosti na terenu nikako se nije moglo krenuti pa je, u stvari, država u postupku poslova vezanih uz odlaganje i odvoz otpada – blokirala samu sebe!


Sad je, čini se, toj tipično hrvatski blesavoj situaciji, došao kraj jer se netko iz države sjetio da bi najpametnije bilo tu česticu pokloniti lokalnoj samoupravi čime će biti otvorena mogućnosti realizacije svih radova za koje već postoji gotovo sva potrebna dokumentacija. Drugim riječima to znači da ove godine napokon kreću poslovi oko uređenja reciklažnog dvorišta, najavljuje Tibor Briški, samostalni upravni referent za razvojne projekte u Gradu Delnicama.


– Za izgradnju reciklažnog dvorišta još krajem prošle godine dobivena su sredstva – 1,09 milijuna kuna – a Hrvatske ceste preuzele su obvezu uređenja raskrižja i dijela ostale prometne infrastrukture prema Sović lazu. Dakle, radovi sigurno kreću i do listopada ove godine reciklažno bi dvorište, sukladno potpisanim ugovorima, trebalo biti gotovo, rekao je Briški.




Uz sve to, napominje zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić, potpisan je i ugovor za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.


– Nadamo se na natječaju dobiti 500.000 do 600.000 kuna za nabavu tih spremnika, a 15 posto od svote s kojom nam se pomogne morat ćemo osigurati sami. Svi ovi poslovi svakako će pripomoći rastu standarda vezanog uz prikupljanje i odvoz otpada, a sama implementacija će sigurno trajati nekoliko godina i njezin vrlo bitan dio bit će nabava svih potrebnih vozila za odvoz odvojeno prikupljenog otpada. Također, određen dio vremena bit će sigurno potreban i za kvalitetnu edukaciju stanovništva koje će se trebati priviknuti na nova pravila i način prikupljanja otpada, smatra dogradonačelnica Katarina Mihelčić.