Građevinari ne staju

Studeni u punom pogonu: Blaga jesen produžila goransku sezonu radova

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ



DELNICE – Bližimo se polako i sredini studenog, a građevinski radovi u nekim dijelovima Gorskog kotara i dalje traju! Očigledno, goranski građevinari hvataju svaku mogućnost za rad i dobra jesen s do sada tek nekoliko jačih udara kiše omogućila im je da bitno produlje sezonu koja je ranijih godina znala biti gotova već početkom listopada. Najopsežniji radovi, jasno je na prvi pogled, traju na području Grada Delnica, kako u samim Delnicama, tako i u Kupskoj dolini te na području Crnog Luga. U samim Delnicama, napominje gradonačelnik Ivica Knežević, radi se na nekoliko lokacija.


»Radi se na visokotlačnom cjevovodu u Ulici Ante Starčevića pa u smjeru Trga 138. brigade HV-a, kao i Raićevoj ulici, također na tlačnom cjevovodu. Oba su posla dio tzv. »švicarske darovnice« kojom su ove i iduće godine zahvaćene i Delnice, a vezana je uz poboljšanje stanja vodoopskrbnog sustava.


Drugi put


Uz tu darovnicu vezani su i radovi na ulazu u Delnice s riječke strane. Tu se obavljaju opsežni radovi koji će omogućiti da se iduće godine po završetku poslova oko vodoopskrbe u Lučicama, to naselje kvalitetno spoji s infrastrukturom Delnica. Razumljivo mi je određeno nezadovoljstvo građana koji pitaju zašto se na toj lokaciji ponovo radi i zašto to nije obavljeno kad se radilo pred godinu dana, a odgovor je vrlo jednostavan – tada nije bilo potrebnih sredstava i ove poslove nismo mogli obaviti, a sad kad su sredstva osigurana, morali smo ići u njih želimo li švicarsku donaciju vezanu uz Lučice napraviti kako treba.




Izvan Delnica također je puno radova. Uz cestu od Delnica prema Lučicama uređuje se nogostup, a gotovo je i tzv. kabliranje za javnu rasvjetu, što znači da ćemo uskoro moći krenuti u postavljanje javne rasvjete na potezu od Delnica do Lučica. Počelo je i uređenje pretovarne stanice u Sović lazu, što bi trebalo biti gotovo do proljeća iduće godine, a krenuli su i pripremni radovi od prometnice koja od ceste za Gerovo vodi prema naseljima Biljevina i Razloge. Dio te prometnice već je uređen sredstvima države, Grada i Fonda za Gorski kotar Primorsko-goranske županije, a završni dio – u ovom slučaju to je baš početni dio te prometnice – trebao bi ovih dana biti uređen te, nadam se, i asfaltiran, i to u organizaciji Hrvatskih šuma podružnica Delnice, koje tu prometnicu i koriste za svoj rad pa je lijepo što su pristale sudjelovati u sanaciji.


Radovi uz Kupu


Znatan dio radova švicarske donacije vezanih uz vodoopskrbu na području Broda na Kupi već je gotov, i to uz prometnicu prema naseljima Kupa i Čedanj, a svakako treba istaknuti i to da smo uspjeli završiti poslove oko retencije u Štefićevom dolu čime smo riješili, vjerujem, probleme vezane uz poplave koje su za jačih kiša pogađale Ulicu Petra Krešimira IV. Radimo koliko je god to moguće i vjerujem da građani uočavaju brojne promjene koje ti zahvati donose, a po završetku radova stanje će biti još bolje pa molim sve kojima radovi trenutačno smanjuju komoditet da se strpe jer će po završetku taj dio komunalnog standarda na području Grada Delnica biti još kvalitetniji«, rekao je gradonačelnik Ivica Knežević.


Sanacija dijela »stare ceste«


Uz Delnice brojni radovi traju i na staroj cesti Zagreb – Rijeka, ponajprije na potezu od Golubinjaka do Špičunka. Tu je pak riječ o drugom i završnom dijelu projekta Hrvatskih cesta koje su prošle i ove godine na zaista kvalitetan način sanirale prometnicu od Delnica do Špičunka. Naravno, obimni radovi zahtijevaju i sporiju i oprezniju vožnju, »nude« i nekoliko semafora, ali sve će se to lakše podnijeti zna li se da će »stara cesta« po njihovom završetku biti znatno bolja za vožnju.