Rekordi

Stenavert sve traženiji na zahtjevnim zadacima: Pljušte ponude za rastuću delničku firmu

Marinko Krmpotić

Foto Stenavert

Foto Stenavert

Gradnja skladišta u Lučicama najkompleksniji je takav zahvat u Gorskom kotaru. Nedavno su izgradili vrtić kod Virovitice, uskoro će i u Novalji graditi vrtić vrijedan 10 milijuna kn, slijede natkrivanja bazena, nove hale, farme...



DELNICE – U pogonima poduzeća RST Pellets u Lučicama tijekom ovog zimskog mjeseca, ne dođe li do većih snježnih oborina, bit će gotova nova hala za skladištenje gotovih proizvoda, odnosno peleta.


Poslove gradnje kraju privodi sve uglednije delničko poduzeće Stenavert čiji nam suvlasnik i direktor sektora proizvodnje i građevine, Ratko Ivošević, kaže da je taj skladišni objekt po svojim gabaritima najveći koji je Stenavert dosad radio u Gorskom kotaru, bar kad je riječ o rasponu.


– Površinom je veći objekt bila prije tri godine izgrađena pilana Žaraprom u Kupjaku, ali ako gledamo raspon elemenata koje gradimo za ovo skladište u Lučicama, onda je zaista riječ o najkompleksnijem graditeljskom zahvatu u Gorskom kotaru.




Riječ je o objektu dugom 65 metara, širokom 21 metar te visokom osam metara. Na postojeću armirano-betonsku konstrukciju izgradili smo drveno krovište pri čemu je temeljni zadatak postavljanje velikih drvenih lameliranih konstrukcija, njih jedanaest, od kojih je svaka teška pet tona.


Na tu konstrukciju slijedi potom postavljanje 1.200 kvadrata krovne konstrukcije od sekundarnih lameliranih nosača i krovnih panela, pri čemu konstrukcija mora zadovoljiti statički proračun opterećenja snijega i vjetra za uvjete Gorskog kotara.


Ugovor o izgradnji potpisali smo s tvrtkom RST Pellets pred Božić, i to bez konkretno određenog roka, ali s pojmom »što prije«.


Budući da nam vrijeme ide na ruku, mi smo nakon uvodnih poslova pripreme iskoristili jako dobro vrijeme krajem siječnja i u dosadašnjem dijelu veljače u kojoj će, uvjeren sam, sav posao biti i gotov – kaže Ivošević dodajući da su ovakvi složeni graditeljski zahvati vezani uz velike građevine nešto po čemu je Stenavert sve prepoznatljiviji u Hrvatskoj i susjednim zemljama.



Nove narudžbe čekaju


– Tim oblikom gradnje se u Hrvatskoj u ovom trenutku rijetko tko bavi, a mi smo se tu već profilirali kao vrlo kvalitetan izvođač. Nakon prije dvije godine izgrađenog velikog jahališta nedaleko od Zagrebu, dobivamo sve više poziva, ponajporije iz Hrvatske, ali sve više i iz Slovenije.


Primjerice, lani smo izgradili vrtić u mjestu Gradina nedaleko od Virovitice. Objekt površine 650 kvadrata, smještajnih kapaciteta za 50 djece te vrijednosti 6 milijuna kuna izgradili smo i uredili u potpunosti, i to od kolovoza pa do Božića 2019., iako nam je završni rok bio svibanj ove godine.


Dakle, pola godine ranije obavili smo posao gradnje tog vrtića, a već imamo novi ugovor za vrtić površine 850 kvadrata u Novalji na Pagu. Tu je riječ o većem objektu za boravak 80 djece, a vrijednost investicije je 10 milijuna kuna.


Trenutačno smo u izradi radioničke izvedbene dokumentacije za konstrukciju, u ožujku ćemo ići na izgradnju skeletne konstrukcije te već u travnju na montažu, kako bi uoči nove turističke sezone taj vrtić bio predan na uporabu.



Rok nam je kraj ove godine, ali budući da smo već uvježbani i imamo sposobne radnike, siguran sam da ćemo znatno ranije od tog roka realizirati sve potrebne poslove – govori Ivošević dodajući kako su, uz spomenute objekte, zaprimili i narudžbe koje su u obradi, a odnose se na krovišta iznad bazena, proizvodne hale, farme muznih krava…


Teško do radnika


– Potražnja nadilazi naše sadašnje kapacitete pa neke moramo odbijati. Naravno, razmatramo i mogućnost širenja ovog dijela posla našeg poduzeća koje, uz građevinski dio, ima i šumarski odjel te trgovinu građevinskog materijala. U ovom proizvodnom, građevinskom sektoru trenutačno imamo 15 uposlenih, a pokušat ćemo taj broj povećati jer posla ima.



Nažalost, danas nije jednostavno naći kvalitetne radnike, pogotovo ne mlade jer nam treba kombinacija mladosti i zrelosti budući da na terenu uvijek radimo tako da su mlađi zaduženi za visinske radove, a stariji za stvaranje temelja i rad na donjim dijelovima konstrukcije – rekao je Ivošević.


Kvalitetna priprema i oprema


– Veliku pažnju poklanjamo kvalitetnoj pripremi pa imamo jaku sradnju s vrlo kvalitetnim konstruktorima i inženjerima. Nabavili smo i vrlo kvalitetnu opremu za rad, od temeljnih alata pa do snažnih dizalica (10 tona) i kamiona, a odlično surađujemo i s nekoliko kvalitetnih europskih firmi koje se bave ovim biznisom.


Uz to, ponosni smo što posao temeljimo na razradi svakog segmenta posla, a to ne bi bilo moguće da naši uposlenici nisu vrlo kvalitetni i sposobni – zaključio je Ratko Ivošević.