Život pod stresom

Stalni posjetitelji: Medvjedi u Crnom Lugu postali domaće životinje

Marinko Krmpotić

Evo mene na čaj, kao da kaže simpatični medo Popovićevima

Evo mene na čaj, kao da kaže simpatični medo Popovićevima

Tomislav Mrle upozorava da se posljednjih dana oko Crnog Luga može susresti medvjedicu s tri mladunca. Danijel Popović se šali da zbog medvjeđih posjeta na terasi kuće ispija »čaj s medom«



CRNI LUG  Tek što je onako pravo zazelenilo, Crni Lug je postao hit među brojnim medvjedima koji žive u njegovoj blizini, a svjedočanstva o susretima s njima poslala su nam tekstom i slikom dva naša čitatelja, Tomislav Mrle i Danijel Popović.


Mrle ističe da su medvjedi, budući da su unatrag desetak godina redovni posjetitelji Crnog Luga, već postali crnoluške »domaće« životinje, ali upozorava i na jednu ne baš tako ugodnu novost:


  – Unatrag tri tjedna, mama medvjedica i njezina tri mladunca svakodnevno šetaju ne samo po livadama i okolnim šumarcima nego i po državnim i županijskim prometnicama na relaciji Crni Lug – Velika Voda – Bijela Vodica. Mještani koji tamo žive navode da ih uopće nije problem vidjeti, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima kad se igraju ili na prometnici ili uz samu prometnicu. S obzirom da uskoro slijede redovite poljoprivredne aktivnosti, sadnja krumpira te povrća, u žitelje se uvukla određena doza straha, što je sasvim razumljivo. »Medvjeđa obitelj« dolazi u samo naselje, tj. non stop se nalazi u blizini kuća, govori Mrle.




  No, prije dan dva pojavio se još jedan »prijatelj«, medvjed »samac«, koji se i lani tu nalazio i koji najvjerojatnije nema veze s onom prvom obitelji, ali nakon buđenja iz sna i on je odlučio i dalje ostati »Crnolužaninom«.


  Iz perspektive slušatelja ili čitatelja, ovo možda djeluje zanimljivo, da se ne kaže čak i šaljivo, no iz perspektive stanovnika Crnog Luga, poglavito roditelja djece, to je poprilično stresno. Tako je prije 2-3 godine, isto tako u vrijeme proljeća i ranog ljeta, medvjed u predvečernjim satima znao doći do škole i obližnjeg školskog igrališta, tako da su djeca i svi koji su se tamo zatekli bježali glavom bez obzira.


  – Medvjedi su simpatične životinje, ali bi bilo jako dobro da nadležne institucije konačno počnu razmišljati na način da i ostanu samo simpatične. Ovo nisu plišani medvjedići niti je ovo televizijska serija Grizzly Adams, ovo je, koliko god se to nekome sa strane činilo negativno rečeno, ružna crnoluška svakodnevica, rekao nam je Mrle.


  Njegove riječi odličnim fotografijama mede samca upotpunili su Goran i Danijel Popović koji su svog susjeda uhvatili na cesti tek deset metara od njihove kuće gdje su na terasi upravo pili čaj.  

  – Zbog toga predlažem da se niz ovih fotki nazove »Čaj s medom«, govori nam na šalu uvijek spremni čuveni hrvatski dizajner Danijel Popović, dodajući da ovog medu pamti još kao malog medvjedića.


  – I stalno je tu negdje oko nas, samo što je »malo« porastao pa s ovih 200 do 300 kilograma potvrđuje kako mu je ovdje lijepo živjeti. Ma ko to more platit? Zelenilo, svježi gorski zrak i čaj s medom!, zaključuje Popović.