Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.
Oš Rudolfa Strohala

Škola u Lokvama slavi 160 godina rada

Škola u Lokvama slavi 160 godina rada
Škola u Lokvama slavi 160 godina rada
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2017. u 10:13 2017-12-05T10:13:10+01:00

Osnivanje trorazredne pučke škole 1857. godine u Lokvama je inicirao tadašnji župnik Josip Mrzljak, a prvi učitej bio je 19-godišnji Delničanin Jakov Majnarić koji je već te prve godine brinuo o poduci sedamdeset malih Lokvaraca i Lokvarki

LOKVE Nizom raznovrsnih aktivnosti kojima je vrhunac bila završna priredba učenici i nastavnici Osnovne škole Rudolfa Strohala obilježili su velikih i lijepih 160 godina postojanja i rada ove goranske osnovne škole. O prošlosti lokvarske osnovne škole na završnoj priredbi govorila je ravnateljica Borka Kanjer podsjetivši da su i prije osnivanja škole bolje stojeći Lokvarci svoju djecu slali u školu u Fužinama, a 9. studenog 1857. godine u Lokvama je s radom počela tzv. trorazredna pučka škola čiji je rad inicirao tadašnji župnik Josip Mrzljak.

Jakov Majnarić

– Prvi učitej bio je tada mladi 19-godišnji Delničanin Jakov Majnarić koji je već te prve godine brinuo o poduci sedamdeset malih Lokvaraca i Lokvarki. Osamnaest godina nakon osnivanja, točnije 1875. godine, trorazredna pučka škola prerasta u četverogodišnju Obću pučku školu, a daljnji razvoj dovodi i do akcije izgradnje školske zgrade koja je dovršena 1885. godine.

Škola sve više dobija na značaju pa raste i broj učenika zbog čega 1936. godine lokvarska škola postaje Državna osnovna škola, a tri godine kasnije učitelj Gustav Bah, zbog velikog broja djece na predjelu zvanom Homer, otvara posebnu učionicu u tom dijelu Lokava, rekla je Borka Kanjer.

Drugi svjetski rat školi donosi puno problema i neredovitu nastavu koja zamire u potpunosti kad je zgrada uništena u bombardiranju 1944. godine. Nakon rata škola se pomalo obnavlja, a 1954. godine državna tijela tadašnje vlasti donose odluku o otvaranju osmogodišnje osnovne škole iz koje će prvi razred osmaša školovanje kraju privesti baš na stotu obljetnicu postojanja škole u Lokvama, dakle u školskoj 1956/57. godini.

Nažalost, sedamdesetih godina dolazi do pada broja učenika pa 1978/79. lokvarska škola stječe status područne škole da bi joj se tri godine kasnije vratila samostalnost, a 1984. godine dobija naziv OŠ Španjolskih dobrovoljaca u znak sjećanja na 11 Lokvaraca koji su sudjelovali u borbama protiv fašizma u Španjolskoj.

Strohalova od '89.

Devedesetih godina škola dobija naziv OŠ Lokve, a od 1. ožujka 2009. godine nosi ime Rudolfa Strohala, jednog od učenika koji ju je polazio, a hrvatsku je povijest zadužio radom vezanim uz književnost i povijest, rekla je ravnateljica Kanjer.

Čuvaju tradiciju

Škola je danas ustanova koja na različite načine nastoji ne samo obrazovati nove generacije Lokvaraca, već i očuvati tradiciju školstva ovog područja. Sedamdesetak učenika kroz nastavne i brojne vannastavne aktivnosti trudi se u što većoj mjeri tijekom školovanja steći obrazovanje koje će im omogućiti da po odlasku iz svojih Lokava nastave isto tako kvalitetno školovati se u srednjoj školi ili na fakultetu te što bolje raditi poslove za koje su školovani.

U cijelom tom procesu, istaknula je ravnateljica Kanjer, velike su i zasluge roditelja, Općine Lokve, Ministarstva odgoja i obrazovanja te Primorsko-goranske županije koji logistički i financijski prate rad škole i nastoje dati doprinos pedagoškom radu kako bi rezultati odgoja i obrazovanja bili što kvalitetniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.