Novi hit na Petehovcu

Skijanje na travi: Gusjenice na noge i spust niz livadu

Marinko Krmpotić

Nezadovoljan činjenicom da su rijetke zime kad lijepo uređeno skijalište na Petehovcu radi više od tridest dana, zakupac PC-a Petehovac Srećko Orešković odlučio je tijekom ljeta ponuditi tradicionalni zimski sadržaj – skijanje



DELNICE  Posjetitelji Planinskog centra Petehovac jučer su cijeli dan do mile volje mogli uživati u – skijanju! Dobro ste pročitali – u skijanju, ali ne, naravno, na snijegu, već na travi! Naime, nezadovoljan činjenicom da su rijetke zime kad lijepo uređeno skijalište na Petehovcu radi više od tridest dana, zakupac PC-a Petehovac Srećko Orešković odlučio je tijekom ljeta ponuditi tradicionalni zimski sadržaj – skijanje. Temeljne uvjete za realizaciju te ideje imao je u činjenici da skijalište Petehovac ima lijepu stazu dugu 400 metara, a tu je i vučnica. Snijeg je »odglumila« proljetno zelena goranska trava, a klasične zimske skije zamijenile su skije za skijanje na travi izgrađene na sustavu tzv. gusjenica. Da bi ovo neobično skijanje bilo što bolje i zanimljivije predstavljeno, pobrinuli su se članovi Ski kluba »Stars’ iz Sv. Križa Začretje koji su svojevrsni pioniri popularizacije ovog sporta u Hrvatskoj. Smjestivši nekoliko stolova s pancericama, štapovima i skijama za grasski uz samu stazu, dečki i cure iz Zagorja svakome su tko je želio ne samo omogućili da se okuša u spuštanju zelenom padinom, već ponudili i temeljne podatke o povijesti ovog sporta, njegovim karakteristikama, razlikama između zimskog i ljetnog skijanja, cijeni opreme…


   Igor Perhot iz Ski kluba »Stars« rekao nam je kako svatko tko prvi put odluči stati na »ljetne skije« mora odagnati strah vezan uz činjenicu da se ne skijate na snijegu, već na travi.


   – Samo su dva pokreta zimskog skijanja koja se ne mogu primjeniti u ljetnom. To je kočenje u plugu i otkllizavanje. Koči se isključivo zavojem prema brijegu, a privikavanje na to da na ljetnim skijama nema otklizavanja u početku je najveći problem jer skije jednostavno po travi ne otklizavaju pa treba paziti i držati smjer. No, vrlo brzo sve se to savlada i počne se uživati u spuštanju niz zelene padine. Ljetne skije dimenzija su od 65 do 95 centimetara, cijene se kreću od 250 do 500 eura, a ostala oprema je ista kao i za zimsko skijanje. Ovaj sport je u nekim državama poput Češke, Poljske, Italije, Njemačke i Austrije, toliko popularan da se već voze FIS i utrke Svjetskog prvenstva, a ljetno skijanje voli i svi zimski skijaši, čak i profesionalci jer kao ljetni trening donosi puno više koristi kao priprema za zimsku sezonu no sve druge aktivnosti i treninzi, rekao je Perhot.




   Prvom predstavljanju skijanja na travi, iliti grasski sporta kako se zove međunarodnim terminom, jučer je nazočilo pedesetak zainteresiranih od kojih su se oni najhrabriji i spustili, praćeni instruktorima iz SK »Stars«, niz stazu, a grasski bit će od jučer u stalnoj ponudi PC Petehovac, rekli su nam u ime tog Centra Srećko Orešković i Rajka Rajčić.


   – PC Petehovac na raspolaganju će tijekom cijele ove sezone imati komplete skija na travi za najam. Nakon prve prezentacije vjerojatno ćemo organizirati još poneku, a vjerujemo da će biti zainteresiranih za skijanje u zelenilu, što potvrđuju i današnji dolasci ljudi iz Zagreba, Rijeke, Krka, rekli su nam u PC »Petehovac« izrazivši nadu da će ovim potezom »produžiti« skijašku sezonu!