Uz veliki oprez

Sjetva ne može čekati: “Vitek” iz Liča nastavio s radom

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Otkiseljavanje tla potrebno je napraviti 3-4 godine zaredom, a sad posijanu djetelinu i travu moći ćemo koristiti tek 2021. godine, kaže Mihelić



LIČ – Moramo se paziti, biti iznimno oprezni i poštovati odredbe i savjete struke vezane uz opasnost od zaraze koronavirusom, ali život ne smije stati – zaključak je nakon posjeta tvrtki Vitek d.o.o. Lič čiji radnici u ovo doba svojevrsne polukarantene marljivo rade na pripremi čak 25 hektara Ličkog polja za sadnju sijena. O čemu je riječ, govori nam Željko Mihelić, čelni čovjek tog poduzeća:


– S našom mehanizacijom pripremamo teren za proljetnu sjetvu 25 hektara djetelinsko-travnih smjesa. Pripremni radovi oranja trebali bi biti gotovi do Uskrsa, kad bi zemljište trebalo biti spremno za sjetvu, a samu sjetvu planiramo za dugi dio travnja. Trava i djetelina koja će niknuti na 25 hektara bit će iskorištena ponajprije za naše matično stado od stotinjak krava pasmine aubrac, ali djetelinu i sijeno s ovih 25 hektara koristit ćemo za prihranu i prodaju tek iduće godine. Naime, tzv. prvi otkos donosi minimalan prinos, govori Mihelić, ističući da je problem u tome što je goransko tlo specifično zbog svoje kiselosti.


– Želi li ga se prirediti za sadnju određene kulture poput djeteline i trave za sijeno, nužno je uložiti od 5 do 10.000 kuna po hektaru za tzv. otkiseljavanje, odnosno reguliranje kiselosti tla tzv. agrovapnom i stajskim gnojivom. Pomoć pri tom procesu financijski nam kroz jedan projekt pruža Primorsko-goranska županija. Ovaj proces treba ponavljati tri-četiri godine za redom, a djetelina i trava s tog područja može se za prehranu koristiti tek nakon prvog otkosa, dakle u slučaju ovih 25 hektara, tek 2021. godine.




No, mi imamo djeteline i trave i na drugim lokacijama pa ove godine, kao vjerojatno najveći izvoznik sijena u Hrvatskoj, planiramo proizvodnju 1.500 tona sijena, od čega ćemo oko 30 posto prodati u Italiju, Sloveniju te Bosnu i Hrecegovinu. Prioritet nam je, dakle, naše temeljno stado pa stoga želimo najbolju moguću hranu i potpuno ekološki proizvod. Upravo stoga sjeme za travnu smjesu i djetelinu nabavljamo iz Nizozemske i to su nam dodatni troškovi, ali smo na to spremni jer želimo samo najbolju kvalitetu za prehranu našeg stada, zaključuje Mihelić.


Raritetne pasmine


Temeljni posao poduzeća Vitek d.o.o. Lič je uzgoj poznatih aubrac goveda koje imaju vrlo kvalitetno meso pa su, ističe Mihelić, kupci ekskluzivni restorani te pojedinci koji znaju da je ovo meso nešto skuplje, ali i kvalitetnije.


– Uz aubrac goveda kod nas su trenutačno i dvije junice te jedan bik iznimno cijenjene japanske pasmine vague. Riječ je o govedima iz pokrajine Kobe, najskupljem mesu na svijetu, T-bone steak ima cijenu od čak 260 eura po kilogramu. Dvije junice i bik su uvezeni iz Mađarske i mislim da su trenutačno jedini primjerci ove vrste u Hrvatskoj, rekao je Mihelić.


Marinko KRMPOTIĆ