Obljetnica

Sjećanja na slavne dane: ‘Goranski risovi mogu i danas pomoći svom zavičaju’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Gradonačelnik je zahvalio članovima 138. brigade na svemu što su dali za Hrvatsku te dodao da i danas mogu pomoći podržavajući borbu za što bolji status Gorskog kotara kao posebnog područja



Svetom misom za sve hrvatske branitelje, paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Delnicama te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku 138. brigadi na središnjem gradskom trgu koji nosi ime te brigade, jučer je obilježena 28. obljetnica osnivanja ove brigade koja je tijekom Domovinskog rata dala velik doprinos borbi za oslobođenje i samostalnost Hrvatske. Vijence i svijeće pod spomenik su postavili predstavnici Goranskih risova, Kluba 138. brigade HV-a, delnički gradonačelnik Ivica Knežević i predsjednik Gradskog vijeća Goran Bukovac, predstavnici HV-a i Policijske postaje Delnice, UABA Delnice te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a svečanost je provedena uz dojmljive zvuke trube Alena Plešea.


Poslijeratne posljedice


Kratko prisjećanje na dan osnivanja brigade pred 28 godina s nazočnima je podijelio ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, brigadir Miljenko Balen, podsjetivši i na činjenicu da su pripadnici brigade punih pet godina proveli na ratištu, ponajprije držeći liniju bojišnice u Lici, ali i sudjelujuću u nizu drugih vojnih akcija Domovinskog rata: »Veliki doprinos uspješnom obavljanju našeg zadatka dali su i naši najbliži i najmiliji s mišlju na koje smo lakše izdržavali teške dane rata iz kojeg se nije vratilo petnaest članova naše brigade, a velik ih je broj bio i ranjen. Nažalost, u poslijeratnom razdoblju umrlo je, često baš i od posljedica rata, više od 500 naših članova«, rekao je zapovjednik Balen, naglasivši kako se i stoga mora čuvati sjećanje na dane uspješne borbe za samostalnost Hrvatske. Uz ratnog zapovjednika 138. brigade HV-a, nazočnima se obratio i gradonačelnik Ivica Knežević zahvalivši svima koji su svoje zdravlje, neki čak i život, uložili u borbu za stjecanje samostalnosti i slobode Hrvatske te dodavši kako pripadnici Goranskih risova koji su u najteže doba pokazali hrabrost, i danas mogu pomoći domovini te posebno svom zavičaju, podržavajući borbu za što bolji status Gorskog kotara kao posebnog područja.


Obnovljeni mural


Prisjećanje na prošlost pred spomenikom je kraju privedeno zajedničkom molitvom koju je vodio vlč. Tadija Tomkić, a potom je uslijedilo prigodno druženje u klupskim prostorijama Goranskih risova pri čemu su članovi tog Kluba najavili da se uključuju u obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i to kroz posjet Vukovaru, 18. studenog. Svi koji se žele pridružiti to mogu učiniti, a sve potrebne obavijesti može se dobiti na brojeve 091 356 1959 i 098 790 656. No, sjećanje na Vukovar tog će dana zaživjeti i u Delnicama kroz tradicionalan posjet delničkih osnovaca i srednjoškolaca muralu s natpisom Vukovar kraj kojeg su jučer prigodnu tiskovnu održali članovi delničke podružnice HSP-a pokazavši i plodove svog rada – obnovljeni i uljepšani mural posvećen Vukovaru. Ivan Piškor, predsjednik HSP-a Delnice, zahvalio je svima koji su pomogli u obnovi murala – JVP-u Delnice koji je očistio zid, Ediju Kanjeru koji je donirao sav potreban materijal, Dori Dukić i Leoni Glad koje su odradile najkreativniji dio posla te svim ostalim članovima podružnice HSP-a koji su dio svog slobodnog vremena uložili u obnovu murala.


Na muralu Glavašević, Shorty i Thompson




»Obnova murala nije nam bila samo posao, već čast i zadovoljstvo. HSP nikada neće zaboraviti žrtve rata, a da bi ovaj delnički mural posvećen Vukovaru bio što dojmljiviji, oplemenili smo ga novim sadržajima pa sad uz ime grada heroja stoji i tekst Siniše Glavaševića »Grad to ste vi«, a tu su i stihovi repera Shortyja i Marka Perkovića Thompsona iz njegove pjesme »Duh ratnika«, rekao je Ivan Piškor.