Dvostruka korist

Šest Lokvarki dobilo posao, a stari i nemoćni – pomoć

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Cilj je smanjiti nezaposlenost žena te ujedno povećati kvalitetu života, u ovom slučaju 46 krajnjih korisnika. U sklopu projekta je osigurano i osposobljavanje za njegovateljicu i nabavljeni bicikli za obilazak korisnika



Pomoć starijim osobama zaživjela je uspješno i na području općine Lokve kroz program zvan »Zaželi« koji se na lokvarskom području provodi pod nazivom »Žene u ruralnoj zajednici«. Trenutačno ga realizira šest žena koje brinu o 46 korisnika, a pojedinosti o samom programu, rekla nam je voditeljica Dijana Cenčić, podsjetivši da se Općina Lokve prijavila na otvoreni poziv »Zaželi – Program zapošljavanja žena« u sklopu ESF Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.« početkom 2018. godine.


Poticanje socijalizacije


»Za pisanje projekta zadužene su bile Sanja Čop i Doris Kolar koje su osmislile i naziv našeg projekta – Žene u ruralnoj zajednici. Krajem 2018. godine dobili smo odgovor da je projekt odobren pa je 10. siječnja 2019. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ugovor je potpisan na 30 mjeseci, a vrijednost projekta »Žene u ruralnoj zajednici« je 1.098.793 kune, pri čemu EU osigurava stopostotnu potporu. Korisnik projekta je Općina Lokve, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb, Podružnica Delnice. Cilj projekta je smanjiti nezaposlenost žena koje teže pronalaze posao te ujedno povećati kvalitetu života za krajnje korisnike. U okviru projekta Općina Lokve zaposlila je šest žena koje pružaju potporu i podršku starijim i nemoćnim te osobama u nepovoljnom položaju. Svakodnevno na terenu rade Marica Čop, Ines Grgurić, Biserka Cenčić, Dijana Kolak, Suzana Ilić Martinov i Jasna Čop, a zaposlene su na 24 mjeseca. Zaposlene žene pružaju podršku u vidu aktivnosti čišćenja i održavanja kućanstva, nošenja drva, čišćenja snijega, uređenja vrta i okućnice, nabavke namirnica, lijekova i slično, održavanja osobne higijene korisnika, pomažu pri pripremi obroka te hranjenju, pratnji korisnika, šetnji te razgovoru i druženju, odnosno poticanje socijalizacije.


Šest bicikala


Korisnici ovog projekta su sve osobe koje iz opravdanog razloga trebaju podršku, a to su starije i nemoćne te osobe s invaliditetom, osobe slabijeg materijalnog statusa i slično. Svaki korisnik, osim podrške, na mjesečnoj bazi dobiva sredstva za čišćenje i održavanje kućanstva, što predstavlja dodanu vrijednost samoj podršci. Podrška je za sve korisnike besplatna, neovisno o njihovom materijalnom statusu i starosnoj dobi.




U sklopu ovog projekta Općina Lokve nabavila je šest bicikala kojima zaposlene žene obilaze korisnike, a vrlo je važno istaknuti kako je za zaposlene žene organiziran program osposobljavanja za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba u Delnicama u trajanju od 500 sati u suradnji s Narodnim učilištem Rijeka koji su uspješno završile Marica Čop, Ines Grgurić, Biserka Cenčić, Dijana Kolak i Suzana Ilić Martinov. Sve one su tijekom četiri mjeseca savladale 220 sati predavanja u Delnicama te odradile 180 sati prakse u Domu za psihički bolesne odrasle osobe »Turnić« i Domu za starije i nemoćne osobe Domska vila »Vinka« Delnice, a 100 sati prakse im je priznato pošto slične poslove obavljaju i na svojim radnim mjestima«, rekla je Cenčić.


Dodjela »diploma«


Spomenute žene u Delnicama su na prigodnoj svečanosti dobile uvjerenje o uspješno završenom školovanju za njegovateljicu čime su proširene mogućnosti njihova zapošljavanja, a na prigodnom druženju u restoranu »Golubinjak« čestitali su im i ostali uposlenici Općine Lokve na čelu s načelnikom Tonijem Štimcem koji je pohvalio kvalitetu i predanost njihovog rada koji je itekako potreban na području Lokava, kao i Gorskog kotara općenito.