Obljetnica predškolske ustanove

SRETNI MALIŠANI Delnička ”Hlojkica” proslavila 20. rođendan u prepunom Radničkom domu

Danijela Pleše



DELNICE Uzbuđena nasmijana lica djevojčica i dječaka na pozornici Radničkoga doma u Delnicama nestrpljivo su čekala sve uzvanike – svoje obitelji, tete i ravnateljice u vrtiću da im se pridruže na rođendanskom slavlju povodom 20 godina njihovog Dječjeg vrtića »Hlojkica«. Neodoljivi, kako to samo malena djeca mogu biti, ispunili su cijelu dvoranu Radničkoga doma gdje je popunjenost i na balkonu dokazivala da kada su djeca u pitanju, ništa nije problem. Svečani program vodila je iskusna dugogodišnja radijska voditeljica Slavica Kljaić, a emotivni dirljivi govor na početku imala je i v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića »Hlojkica« Karmela Rački.


– Iza nas su malo teža vremena, ali treba se posvetiti samo na ono dobro, na ovaj veliki rođendan i činjenici da djeca moraju biti sretna i ispunjena u vrtićkim danima, a njihovi roditelji bezbrižni u svijetu odraslih dok su im djeca u vrtiću. Čast mi je da mogu pozdraviti sve tete u vrtiću te ostale zaposlenike koji su velika podrška svima nama, a među publikom je temelj našeg vrtića Teta Zuba – Anka Zubović koja je itekako doprinijela »Hlojkici« – kazala je Karmela Rački, iznoseći podatak da je trenutno u vrtiću upisano 107 djece u četiri vrtićke, te jednu jasličku skupinu.



Većina se zasigurno pita kako je moguće da je samo 20. rođendan u pitanju kada se netko i s 29 godina sjeća odlaska u delnički vrtić. Odgovor se krije u činjenici da je do 28. veljače 1999. godine vrtić djelovao kao radna jedinica OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice u lijepom, ali didaktički neopremljenom prostoru. Stoga je od 1. ožujka 1999. godine uz suglasnost Ministarstva prosvjete i sporta, vrtić započeo samostalni rad kao javna predškolska ustanova u vlasništvu Grada Delnica. Za vrtić je odabrano ime »Hlojkica« zbog ekološkog težišta odgojno-obrazovnih programa kojima se nastoji educirati ne samo djecu, već i šire društveno okruženje. Naime, »hlojkica« je umanjenica za autohtono crnogorično drvo jelu, koja se u delničkom dijalektu zove – hloja, a ista je ugrožena uslijed kiselih kiša.





Slavljenicima se obratio i gradonačelnik grada Delnica Ivica Knežević zaželjevši im i daljnji uspješni rad s mnogo dječjih osmjeha, željom da uskoro dođe i do proširenja vrtića te još većeg broja djece jer ona su svijetla budućnost kako Delnica tako i Gorskog kotara. Slavljenicima je uručen i prigodni dar. Slijedio je program s redom pjesama, plesa i igrokaza što su vrijedna dječica tijekom dva mjeseca marljivo pripremala uz svoje tete kako bi proslavila rođendan i izazvala ponos i divljenje svojih roditelja, baka te ostale obitelji i prijatelja pri svojim izvedbama. Kao i što priliči svakom rođendanu, u jednom trenutku osim šarenih balona pojavila se i torta te kolači kojima su se mališani posebno razveselili te time završili rođendansko slavlje u Radničkom domu u Delnicama.