"Goranin"

SEZONA ZA POVIJEST Delnice postaju sve važnije kuglačko središte

Marinko Krmpotić

Ove godine seniorska ekipa ostvarila je plasman u 1 B HKL, a uz to je ostvaren i niz uspjeha u mladim kategorijama, pri čemu je vrhunac poziv Martinu Latinoviću u U 18 reprezentaciju, koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj



DELNICE Iza igrača i uprave Kuglačkog kluba »Goranin« iz Delnica najuspješnija je sezona u povijesti kluba, jača od one iz 2006. godine kad su seniori igrali u kvalifikacijama za 1. Hrvatsku kuglačku ligu. Naime, ove godine igrači seniorske ekipe ostvarili su plasman u 1 B HKL, a uz to je ostvaren i niz uspjeha u mladim kategorijama, pri čemu je vrhunac poziv Martinu Latinoviću u U 18 reprezentaciju Hrvatske te njegov nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj gdje je naša reprezentacija osvojila treće mjesto.


Tajnik kluba Dražen Tomić, jedan od najzaslužnijih za sustavan kvalitetni rad u posljednjih nekoliko godina, ističe kako je plasman seniora u 1 B ligu pomalo neočekivan, ali zaslužen dobrim igrama: »U 22 kola imali smo 13 pobjeda, tri neriješena rezlutata i šest poraza, a prvo mjesto izmaklo nam je samo za jedan bod. Vođa ekipe bio je Albert Mataja, trener Damir Matković, tehnički referent Marko Jakljević, a igrali su Ivan Zrilić, Igor Petranović, Darko Karlović, Danijel Ćosić, Marino Pleše, Marko Jakljević, Milan Kardum, Martin Latinović i Saša Rački.


U novoj sezoni igrat ćemo protiv jakih ekipa iz Zadra, Šibenika, Splita, Trilja, Plitvica, Ogulina, Karlovca, Poreča i Crikvenice pa će nam troškovi putovanja biti veći. Baš zbog toga nastojimo naći sponzore kako bi što bolje predstavljali Delnice, Gorski kotar i ovaj dio Hrvatske iz kojeg smo u ovom rangu natjecanja samo mi i Crikvenica«, govori Tomić, posebno ponosan na rezultate mlađih kategorija.


Zlatni Martin




»U uzrastu od 9 do 18 godina ostvarili smo ove sezone nastupe na 12 prvenstava Hrvatske i osvojili 11 medalja. Zlatnu je osvojio Martin Latinović u disciplini sprint uzrasta U18, a vlasnici tri srebrne su Dominik Jakovac i Martin Latinović u parovima te Niko Mihel pojedinačno u U10 kategoriji i Karlo Petranović pojedinačno U12. Tu je još i sedam brončanih medalja – Matej Mrle u kategoriji sprint U14 i pojedinačlno U12, Igor Žauhar sprint U18, Ivan Janeš i Igor Žauhar u paru U18, Matej Frlan i Martin Latinović u paru u 18 te ekipno (Jakovac, Žauhar, Frlan, Mrle i Latinović) u U18.


Najuspješniji natjecatelj je Martin Latinović koji je uz ove rezultate i zahvaljujući petom osvojenom mjestu na državnom prvenstvu zaslužio poziv za reprezentaciju, prošao s njima pripreme te kao član reprezentacije otišao na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj gdje su osvojili brončanu medalju što je, kad je o muškom kuglanju u Delnicama riječ, najveći uspjeh do sada.



Mladi kuglački reprezentativac Martin Latinović učenik je drugog razreda Ekonomske škole u SŠ Delnice, a u kuglanje je krenuo nakon posjeta članova Kluba delničkoj osnovnoj školi: »Brzo me privuklo i počeo sam sve ozbiljnije trenirati pa do sada imam lijepu kolekciju medalja, od bronce u natjecanju parova u Rijeci pa do ekipne bronce sa Svjetskog prvenstva.


Treniram u normalnim uvjetima dva puta tjedno, a kad su natjecanja i nastupi za reprezentaciju, onda i tri do četiri puta. Poziv za reprezentaciju me oduševio, odlično sam se uklopio i dao doprinos u osvajanju medalje, a cijelo to natjecanje ostat će mi zauvijek u sjećanju. Vidim se u kuglanju«, govori Latinović, a da je tome tako vidi se i iz činjenice da sve češće igra za seniorski sastav »Goranina«.


U uspješnije mlade igrače ubrojiti treba i Karla Petranovića koji također ima nekoliko osvojenih medalja: »Mislim da smo krenuli zbog društva i zabave, a brzo shvatili da smo uspješni i da je to lijep sport. Svi mi mladi vidimo se za par godina u seniorima kao ravnopravni konkurenti sadašnjim prvotimcima, a uz to pokušat ćemo biti što bolji na svim natjecanjima mlađih uzrasta«, rekao je Petranović.



Probudili mlade


Odluku da veliku pažnju posvetimo radu s podmlatkom donijeli smo 2013. godine, kada smo posjetili delničku osnovnu školu i predstavili kuglanje kao sport. Od tada svake godine to obavljamo i pobudili smo interes mladih i sada već imamo tri mlade generacije kuglača s 20-ak kuglača, među kojima imamo prvake Hrvatske te osvajače srebrnih i brončanih medalja, a od ove godine i reprezentativca!


Za te sjajne rezultati najveće zasluge ima trener Damir Matković, a velike zasluge svakako pripadaju i roditeljima koji jako puno pomažu. Koliko dobro radimo, vidi se i po tome da je na kuglani sve veća gužva i pomalo nam već fali termina za treninge«, ističe Tomić, posebno naglašavajući da je znatan dio aktivnosti kluba vezan uz organizaciju turnira. »Zahvaljujući tome, sve poznatiji postaju memorijalni turniri Vjekoslav Petranović Veko i Samir Ivanković.


Na oba turnira dolaze izuzetno kvalitetni domaći i strani igrači, čime Delnice postaju sve značajnije kuglačko središte u Hrvatskoj. Uz to organizirali smo u tijeku ove 2017. godine i dva prvenstva Hrvatske za mlađe kategorije (U23 i U18 sprint), ugostili smo kao neutralni teren i dvije utakmice za plasman u viši rang klubova iz drugih sredina, a drago nam je da smo sudjelovali i u organiziciji humanitarnog turnira za Dominika, bolesnog dječaka iz Delnica«, rekao je Tomić.