NELOGIČNO I ŠTETNO

SDP poziva na borbu za zadržavanje suda u Delnicama

Marinko Krmpotić



DELNICE Pozivamo sve građane Gorskog kotara, ali i sve političke stranke, da nam se priključe u borbi za zadržavanje institucije Suda u Delnicama. Gorani su se naslušali priča i praznih obećanja, sad nam obećavaju da se novim prijedlogom zakona ukida samo naziv suda u Delnicama. Ne vjerujemo u to, jer su nas previše puta prevarili. Pozivamo zakonodavca da izmijeni prijedlog zakona i u njemu jasno naglase ostanak Stalne službe suda u Delnicama. Svima nam je dovoljno teško i bez države koja nam svojim suludim zakonskim prijedlozima dodatno otežava i onako težak položaj, te se nadam da će odgovorni prepoznati naše vapaje za pomoć, apel je kojeg su s  tiskovne goranskoj javnosti, ali i naredbodavcima iz Zagreba, uputili predstavnici delničkog SDP-a, predsjednik Igor Pleše te Davor Košmrlj, član GO SDP Delnice.


Ponovit će grešku


Motiv za ovaj apel i za tiskovnu je najava po kojoj će, prihvati li Sabor novi prijedlog Zakona o sjedištima sudova, od 1. rujna 2018. godine sve službe delničkog Suda biti premještene u Crikvenicu, a to znači da će se svi poslovi vezani uz sudstvo za mještane svih goranskih općina i gradova – osim Vrbovskog koje je vezano uz Ogulin – morati ići obavljati u Crikvenicu. Naime, u točki 6. prijedloga tog novog zakona predviđeno je spajanje sadašnje Stalne službe Općinskog suda u Delnicama sa sudom u Crikvenici. Sadašnje rješenje je puno bolje, smatraju u SDP-u.


– Da je sadašnje rješenje po kojem je Stalna služba delničkog Suda pod riječkim Sudom puno bolje vidi se i iz činjenice da je Prekršajni sud iz Delnica već bio spojen s Crikvenicom, ali je brzo postalo jasno da to ne ide pa je vraćen pod okrilje Rijeke, kaže Košmrlj. Usprkos tom iskustvu sad se, očigledno je, sprema ponavljanje već napravljene greške. Napominjem da mi nismo protiv promjena i reformi, ali ako se u njih ide, onda one ljudima trebaju donijeti napredak i boljitak, a ovo što se predviđa je korak unatrag za sve, smatra Davor Košmrlj.


Suluda ideja


Igor Pleše je direktno progovorio o tome što taj korak natrag znači u stvarnom životu.– Naš strah vezan uz gubitak Suda u Delnicama vezan je uz činjenicu da u prijedlogu tog novog Zakona o sjedištima sudova nigdje nema spomena da će Stalna služba ostati u Delnicama. Slično se dogodilo pred nekoliko godina Čabru gdje se pri zadnjoj reformi sudstva obećavalo da će u Čabru ostati stalna služba, ali je na kraju od toga ispalo veliko ništa, ističe Pleše. Nadalje, u prijedlogu Zakona piše kako će ovom reformom biti »olakšan pristup građana sudovima«. Ma kojih građana? Sigurno ne građana Gorskog kotara koji ovdje očito nisu uzeti u obzir. Jer, kako će čovjek iz Čabra ili Prezida u zimskim mjesecima javnim prijevozom dođe na jutarnju parnicu u Crikvenicu i potom se isti dan vrati doma? Autori ovog prijedloga zasigurno ne znaju da između općina i gradova Gorskog kotara i Crikvenice ne postoji izravna autobusna linija pa bi svatko tko mora nešto obaviti na sudu morao ići najprije u Rijeku, pa onda iz Rijeke u Crikvenicu i natrag. Pozivam birokrata koji se sjetio ove sulude ideje da građanima Gorskog kotara objasni kako da stanovnik Prezida dođe od svog mjesta do suda u Crikvenici i natrag javnim prijevozom u jednom danu. Podsjećam one koji ne znaju da od Čabra do Delnica voze samo dva autobusa dnevno, a između Delnica i Crikvenice niti jedan. Kako će ljudi putovati do suda u Crikvenici u zimskim mjesecima, pita Pleše.

Putni troškovi




U prijedlogu Zakona piše i da se reforma provodi zbog »racionalizacije putnih troškova službenika«. Pa gdje je racionalizacija ako će ubuduće zaposlenici iz Delnica umjesto u Delnice na posao ići u Rijeku ili u Crikvenicu! Gdje je ekonomska logika plaćanja troškova putovanja sudskih službenika iz Delnica u Crikvenicu svaki dan? Nažalost, tu nije kraj nelogičnostima jer kako komentirati činjenicu da se teži premještaju u Crikvenicu u kojoj se sud nalazi u zgradi koja nije u vlasništvu Republike Hrvatske, koja je po svojim uvjetima rada daleko iza suda u Delnicama koji raspolaže vlastitom zgradom koja je uređena prije desetak godina, sudnicama i pripadajućim kabinetima, parkiralištem i svim ostalim karakteristikama ustanove dostojne da predstavlja sjedište suda i bude sjedište suda. Suprotno navedenom, zgrada Suda u Crikvenici nije u vlasništvu Republike Hrvatske i ne raspolaže kvalitetama i uvjetima rada niti približno uvjetima suda u Delnicama, nema parkirališta, a i udaljena je više od pola sata hoda od autobusne stanice. Uz sve to logično je i zapitati se što će biti sa zgradom suda u Delnicama? Hoće li postati će veliko skladište spisa? Gdje je tu ekonomska logika upravljanja državnom imovinom?


Što je sljedeće?


Nadalje, što će biti s rješavanjem nagomilanih neriješenih imovinsko pravnih odnosa kao preduvjeta za pokretanjem investicija? Hoće li se to rješavati u Crikvenici? Koliki je poticaj građanima da si riješe papire, ako će za svaki spor putovati u Crikvenicu? Koji je sljedeći korak birokrata iz Zagreba, ukidanje katastra i gruntovnice? Da li je to jedna od obećanih mjera za pomoć stanovništvu Gorskog kotara?, zapitao se Pleše naglasivši da je prijedlog SDP-a logičan i vezan je uz zadržavanje Stalne službe riječkog općinskog suda u Delnicama za područje svih općina i gradova Gorskog kotara.