Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Bez puno rasprave

S tradicionalnih 6:5 prihvaćene izmjene lokvarskog proračuna

Foto Marinko KRMPOTIĆ
Foto Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2018. u 19:15 2018-06-29T19:15:00+02:00

Proračun je s 9,1 milijun kuna smanjen na 8,8 milijuna kuna, ali i taj je blagi pad posljedica tehničke naravi.

LOKVE Proračun Općine Lokve prvim je izmjenama s 9,1 milijun kuna smanjen na 8,8 milijuna kuna, ali i taj je blagi pad posljedica tehničke naravi, pojasnila je pri predstavljanju prvih proračunskih izmjena Sanja Čop, a vijećnici prijedlog prihvatili s tradicionalnih 6:5, pri čemu su protiv bili predstavnici oporbe, odnosno HDZ. Budući da o toj točki dnevnog reda, kao ni o ostalima koje su također bile tehničkog karaktera, nije bilo previše rasprave, najzanimljiviji dio sjednice i ovom su prigodom bila vijećnička pitanja. Dijana Cenčić (SDP) željela je znati što će biti s projektom preuređenja Doma kulture, s obzirom na neuspješnu kandidaturu za EU sredstva, a načelnik Toni Štimac (SDP) odgovorio joj je da taj projekt, bez obzira na sve, ide dalje.

Novac EU fondova

– Mogućnost da ipak dobijemo sredstva iz EU fodova još uvijek postoji. Naime, početkom kolovoza iznova će biti raspisan natječaj na koji se možemo prijaviti, a novost je da će kandidati s brdsko-planinskih područja dobivati posebno bodove zbog tog statusa. Kako nam je u prethodnoj neuspješnoj kanidaturi nedostajalo samo pet bodova, čini se da bismo sada mogli u toj kandidaturi uspjeti pa ćemo pokušati još jednom. No, bez obzira na konačan ishod, mi smo već osmislili realizaciju tog projekta po fazama, pri čemu bismo u kolovozu ove godine krenuli u prvu fazu u okviru koje bi bio srušen balkon, uređeni zidovi te postavljene nove električne instalacije. Svi ti radovi bili bi gotovi u prosincu i ne bi ometali aktivnosti u Domu kulture – rekao je Štimac, naglasivši da će, dobiju li se EU sredstva, biti lakše nastaviti radove te možda spojiti drugu i treću fazu.

Gordana Božić (Unija Kvarnera) uz opravdanu je ljutnju pitala načelnika Štimca kad će s obećanja prijeći na realizaciju poslova vezanih uz izgradnju parkirališta u predjelu Njivice te uređenje ceste prema Rudniku.

– Još u prošlom, pa i ovom sazivu, nekoliko sam puta postavljala ta pitanja i odgovor je uvijek bio da će sve to krenuti jako brzo. Iako mi je glupo i dalje postavljati ta pitanja jer se sve svodi samo na obećanja, ponovo pitam što je s parkiralištem i tom cestom – pitala je Božić, a Štimac odgovorio da idući utorak strojevi kreću na urešenje parkirališnog postora Njivice, a krajem kolovoza će se krenuti u sanaciju prometnice prema Rudniku. Božić je zahvalila na odgovoru, ali i izrazila uvjerenje da će, na žalost, već ove jeseni morati iznova postavljati ova pitanja.

Što je s bonovima?

Predstavnike HDZ-a najviše su zanimale teme školstva i predškolskog odgoja. Sana Beljan Brkić pitala je može li se radno vrijeme vrtića produljiti, odnosno prilagoditi potrebama roditelja te postoji li mogućnost sufinanciranja prijevoza učenika osnovne škole, a Ellu Sikirić zanimalo je hoće li, po uzoru na neke druge sredine, i lokvarski prvašići početkom iduće školske godine dobiti novčani bon. Odgovarajući im, načelnik Štimac rekao je da u vrtiću koji djeluje kao dio lokvarske osnovne škole radi samo jedna odgojiteljica i za cjelodnevni boravak trebalo bi zaposliti još jednu, što bi bio dodatni trošak i za roditelje i za lokalnu samoupravu.

– Naravno, ta mogućnost postoji i ako se dogovorimo, možemo u to krenuti. Kad je riječ o prijevozu učenika osnovne škole, vidjet ćemo što o svemu kaže škola jer je prijevoz u njihovoj ingerenciji, a novčane bonove za prvašiće nismo predvidjeli, mada je u proračunu 20.000 kuna izdvojeno za nabavu udžbenika – rekao je Štimac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.