Bez mirisa paljevine

Riješe problem u Ličkom polju: Plamen s divljih deponija zagušen tonama zemlje

Marinko Krmpotić

Teški strojevi dva i pol tjedna nanosili zemlju na odlagalište otpada / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Teški strojevi dva i pol tjedna nanosili zemlju na odlagalište otpada / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Muke s vatrom koja je znala planuti na dva divlja deponija nedaleko od Svetišta riješene su višednevnim zasipavanjem oba deponija pa mještani konačno žive bez mirisa paljevine



FUŽINE  Ipak se može, kad se hoće – jedan je od komentara koji se nameću nakon što je u Ličkom polju uspješno riješen problem opasnog i neugodnog podzemnog i nadzemnog sagorijevanja smeća na dva divlja deponija.


Muke s vatrom koja je povremeno znala planuti na deponiju nedaleko od Svetišta Majke Božje Snježne, odnosno na kilometar dalje od te lokacije u smjeru naselja, riješene su višednevnim zasipavanjem zemljom oba ta deponija pa mještani Liča već nekoliko dana imaju mogućnost dan provesti i noću spavati bez neugodnog mirisa paljevine.



Da bi nesavjesni pojedinci ipak i dalje mogli donositi otpad, boji se i Željko Mihelić, zakupac tog dijela Ličkog polja, koji nam je poslao nekoliko fotografija već ostavljenog novog otpada: »U subotu su radovi privedeni kraju i od tada pa do danas nigdje nije uočen ni plamen ni dim. No, otpada ima i iz dana u dan ta količina raste pa ćemo, ako se ovako nastavi, opet imati sličnu situaciju«, rekao je Mihelić po čijem mišljenju bi nadležne instiutucije trebale zaustaviti ilegalno odlaganje otpada koje, pokazao je to baš ovaj primjer u Ličkom polju, može biti opasno i za zdravlje ljudi.





David Bregovac, načelnik Općine Fužine, ističe zadovoljstvo ostvarenim poslom.


Suradnja s »Vitekom«


– Uz pomoć zakupca, poduzeća »Vitek« d.o.o. iz Liča i mehanizacije poduzeća »Dovođa« d.o.o., u dva i pol tjedna oba su deponija nasuta zemljom što je, koliko je za sada uočljivo, zaustavilo sagorijevanje i već nekoliko dana nismo uočili ni plamen, ni dim. Općina Fužine ne upravlja tim zemljištem, ali nam je bilo u interesu, zbog mještana Liča kojima sigurno nije bilo ugodno živjeti sa stalnim mirisom paljevine, osigurati normalne uvjete pa smo kontaktirali zakupca, a to je Željko Mihelić i njegova firma »Vitek« d.o.o. te zajedničkim ulaganjima i trudom riješili taj problem. Razmišljamo i o tome da cijeli prostor iznova pokrijemo kamerama kako bi se moglo kontrolirati nesavjesne pojedince koji dovoze smeće. Kontrolu tog prostora ubuduće će vršiti zakupac, a ja bih molio bih sve mještane ovog područja da više ne voze smeće u Ličko polje, odnosno da oni koji to primijete, prijave onoga tko krši zakon«, rekao je načelnik Bregovac.


Apel stanovnicima


Na terenu je njegove riječi potvrdio Slavko Starčević, čelni čovjek DVD-a Lič, ali i predsjednik Općinskog vijeća Fužina: »Dva stroja svakog su dana radila gotovo dva i pol tjedna, ponekad i cijeli dan te tako nanijela na tisuće tona zemlje. Najveći dio zemlje dovezli smo s lokacija u Ličkom polju, a dio smo kupili u kamenolomu Benkovac. Zatrpali smo sve područje divljih deponija i išli smo čak do pola metra nasipavanja i nabijanja pa sam siguran da više neće biti plamena. Naravno, kontrolu ovog prostora u okviru svojih redovnih aktivnosti vršit će članovi DVD-a Lič, iako će najveću brigu imati zakupac koji upravlja ovim zemljištem«, rekao je Starčević, zamolivši sve stanovnike ovog područja da nakon sanacije više ne dovoze otpad jer bi to moglo voditi u nove probleme.