Natječaj za koncesiju

RAT ZA KAMAČNIK Izletište otvoreno, ali su započeta ulaganja obustavljena do daljnjega

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Na prvi natječaj za koncesiju nad Kamačnikom, čiji je iznos znatno povećan, nije se javio nitko, a u JU Priroda, bar za sada, ne znaju kad će i kako će raspisati novi natječaj. Dok se cijeli slučaj ne riješi, lokalno komunalno društvo i Grad Vrbovsko ne žele ništa ulagati u uređenje, a lokalna samouprava i županijska ustanova »lopticu krivnje« za ono što se događa i za nesporazume prebacuju jedni drugima



Restoran radi, sve su šetnice otvorene i Kamačnik je na raspolaganju svim turistima i ostalim posjetiteljima, a trudit ćemo se, kao i ranijih godina, svakog našeg posjetitelja dočekati što srdačnije i omogućiti mu da na što ljepši način provede vrijeme kod nas, ali na ponašanje JU Priroda oko natječaja za koncesiju ne možemo ostati ravnodušni jer nam šteti i nikako se ne uklapa u ono što bi ta ustanova trebala raditi – čuvati prirodu i pomagati razvoju – stav je uposlenih u Trgovačkom društvu Komunalac Vrbovsko i Gradu Vrbovskom, jasno izrečen na tiskovnoj konferenciji na kojoj je najavljen i prekid svih za ovu godinu planiranih ulaganja u Kamačnik te traženje mišljenja i reakcije Ministarstva zaštite okoliša na ponašanje JU Priroda vezano uz raspisivanje koncesije na upravljanje zaštićenim područjem Kamačnika.


Ova je reakcija uslijedila nakon što se na prvi natječaj za koncesiju nad Kamačnikom nije javio nitko, a u Prirodi, bar za sada, ne znaju kad će i kako će raspisati novi natječaj


– Ogorčeni smo i razočarani te teško prihvaćamo činjenicu da je JU Prirodi svejedno tko će se i kad javiti. Ipak smo mi, a ne bilo tko, godinama ulagali, a doslovce svakog dana naši ljudi obilaze to područje i vrše popravke tamo gdje su potrebni – ističe direktorica TD-a Komunalac Nikolina Osojnički.


Zastoj u razvoju




Ovaj zaštićeni krajolik u Primorsko-goranskoj županiji, točnije 3,2 kilometra dug desni pritok rijeke Dobre, čije je ušće južno od Vrbovskog, nakon čega se pretvara u kanjon dug oko kilometar kroz koji vodi uređeni pješački put opremljen drvenim galerijama i mostićima, iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Potvrđuju to i podaci koje iznosi direktorica TD-a Komunalac.


– Godine 2015. prodali smo 1.400 ulaznica, godinu dana kasnije čak 4.000, a prošle i pretprošle više od 5.000 ulaznica svake godine. Uz to, jako raste i broj korisnika našeg restorana – kaže Osojnički, zaključujući kako ovo područje »raste i razvija se« te domeće: »Sad će to, kako stvari stoje, biti zaustavljeno«.


– Netočno je da se ništa neće promijeniti jer će ulaganja u Kamačnik biti zaustavljena i to će nam nanijeti štetu, kao što nam štetu već donosi ovo nedonošenje koncesije i tekstovi koje neupućene mogu navesti na ideju da nešto s Kamačnikom kao izletištem nije u redu, a to nije točno jer radimo kao i do sada – rekla je Osojnički.


Po običaju, oštar je i konkretan, i gradonačelnik Dražen Mufić.


– Dok se ne riješi pitanje koncesionara, mi stajemo s bilo kakvim daljnjim ulaganjima u Kamačnik. Konkretno, to znači da za ovu godinu predviđenih 660.000 kuna nećemo uložiti u planirane poslove. Zašto bismo ulagali pa da onda to netko drugi koristi? Neka sada, kad već nabijaju takve svote za koncesiju, brigu o Kamačniku vodi JU Priroda, ali ćemo ih mi itekako pitati i koliko ulažu, kako održavaju kanjon, grade li nove šetnice i osmišljavaju li projekte te kako će dovršiti nekoliko projekata koje smo kao Grad Vrbovsko dobili iz EU fondova i državnih fonodova – kaže Mufić, dodajući da, svojim ponašanjem i nabijanjem cijene koncesije, koja je s 2.000 kuna godišnje skočila na 20.000 kuna godišnje, JU Priroda ruši turističku destinaciju »koju su mukotrpno počeli podizati i razvijati«.


– U posljednjih šest godina mi smo na to područje uložili oko 4,5 milijuna kuna. Pokrenuli smo rad restorana koji smo obnovili, proširili cestu, doveli vodu, struju i rasvjetu, uredili brojne pješačke staze i mostove, osmislili projekt Centra za posjetitelje, kupili Planinarski dom »Kamačnik« i pokrenuli rad u njemu te ispod njega uredili skijalište. Za sve to JU Priroda ne pokazuje razumijevanje – govori gradonačelnik Vrbovskog.


Zahlađeni odnosi


Ističe kako je na početku suradnja s JU Priroda bila iznimno dobra i oni su bili oduševljeni činjenicom da Grad Vrbovsko toliko ulaže u obnovu.


– Uz to, vidjeli smo i na ljudima iz JU Priroda, među kojima nedvojbeno ima vrhunskih stručnjaka, da su oduševljeni našim odnosom prema ovom zaštićenom krajoliku. No, onda je odjednom sve to stalo i umjesto daljnjih ulaganja i suradnje mi sad imamo zahtjev da Županiji u pet godina uplatimo 100.000 kuna! A do sada je to bilo 10.000 kuna. Dobro, možda je to zaista malo, ali isto tako je ovih 100.000 kuna – previše! Od 2002. godine, od kada postoji, pa do 2013. godine, JU Priroda nije uložila ni lipu u Kamačnik, a počela je 2013. godine kad smo mi krenuli i kad smo mi tražili i njhovu potporu i ulaganja.


Do sada su, po našim proračunima, od 2013. godine pa do danas uložili oko 230.000 kuna. Da je i dvostruko više, to je doslovce deset puta manje od onoga što smo mi uložili, a da ne govorim da je jedini čisto njihov projekt tamo Panova staza. Sve drugo smo osmislili i pokrenuli mi, a sad bi na tome trebala zarađivati JU Priroda – ogorčen je gradonačelnik Mufić koji ističe kako će od nadležnih institucija tražiti zaštitu od ovakvog ponašanja koje sigurno nije u skladu s ciljevima i odredbama zbog kojih je županijska ustanova Priroda osnovana.


Credit: VISNJA BOLF/Arhiva NL


Credit: VISNJA BOLF/Arhiva NL



– Oduvijek smo surađivali s jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama i ovlaštenicima koncesijskog odobrenja u cilju očuvanja, promocije i održive valorizacije zaštićenih područja u nadležnosti Ustanove, što je bio slučaj i sa Značajnim krajobrazom Kamačnik. Za sva zajednička ulaganja i ostvarena partnerstva smo zahvalni, a činjenica je da Ustanova upravlja područjima koja su vrlo zahtjevna za održavanja postojeće ili ugradnje nove posjetiteljske infrastrukture, a sudeći po vremenskim (ne)prilikama, upravljački izazovi bit će sve i veći. U to smo se već uvjerili tijekom proteklog petogodišnjeg razdoblja, u kojem smo dali koncesijska odobrenja na području dijela zaštićene prirodne baštine Gorskog kotara – odgovaraju na ove stavove iz JU Priroda.


Skromne naknade


Navode da su godišnje naknade bile su »skromne«, kako u Kamačniku, tako i u ostalim zaštićenim područjima.


– Za iste prirodne fenomene, razmjerno sličnog interesa za posjećivanjem, formirali smo 2013. godine jednake naknade, pa je npr. za Kamačnik i za Vražji prolaz – Zeleni vir, na godišnjoj razini naknada iznosila 2.000 kuna fiksno + 5 posto od prihoda prodanih ulaznica, što je za Kamačnik iznosilo ukupno oko 4.000, odnosno oko 7.500 kuna za Vražji prolaz – Zeleni vir godišnje. Cijenu ulaznica i način uspostave efikasnog sustava naplate, Ustanova nije uvjetovala ovlaštenicima, no u više navrata predlagali smo Komunalcu d.o.o. da iste uskladi s cijenom ostalih goranskih zaštićenih područja i uvede bolji način naplate ulaznica od trenutnog, što je pokazala i Stručna studija o strukturi i stavovima posjetitelja značajnih krajobraza Vražji prolaz-Zeleni vir i Kamačnik, koju smo dali izraditi 2017. godine. Istekom ugovornog razdoblja proveli smo ponovno postupak davanja koncesijskog odobrenja, a temeljem važećih odredbi Zakona o zaštiti prirode, i još jednom ovdje želimo naglasiti da nije dopuštena izravna dodjela koncesijskog odobrenja dosadašnjim ovlaštenicima, bez obzira na njihova prijašnja ulaganja, već se dodjeljuje isključivo putem javnog prikupljanja ponuda, stoga niti Kamačnik ne može biti iznimka – tvrde u JU Priroda.


Za novo ugovorno razdoblje, kažu, ustanova je naknadu povećala na početnih 20.000 kuna godišnje, kako za Kamačnik tako i za Vražji prolaz-Zeleni vir jer je, tvrde, »realna potreba za ulaganjem u određene segmente postojeće infrastrukture zaštićenih područja u Gorskom kotaru značajna«


– Toga je svjestan i sam gradonačelnik Mufić, te smatramo iznos naknade primjerenim, tim više što će Ustanova u suradnji s ovlaštenicima i nadalje ulagati u održive aktivnosti u zaštićenim područjima. Ostajemo kod mišljenja da naknada za takvo područje prirodnih vrijednosti i turističkog potencijala, u iznosu od 20.000 kuna godišnje ili 1.666 kuna mjesečno ipak nije previsoka za značajni krajobraz površine 83 hektara. U svakom slučaju, pitanje koncesijskog odobrenja biti će zasigurno riješeno, a dobiti će ga onaj ovlaštenik koji bude u postupku dodjela zadovoljio sve uvjete javnog poziva – odlučni su u županijskoj ustanovi te naglašavaju da je »upravo model davanja koncesijskog odobrenja, razvojni mehanizam poticanja dopuštenih djelatnosti u zaštićenim područjima i mogućnost za ostvarenje prihoda te otvaranje novih »zelenih« radnih mjesta od kojih lokalna zajednica može imati samo koristi, a ne model koji koči razvoj turizma«.


EU projekt


Napominju i da je u Kamačniku u tijeku završetak EU projekta iz Ruralnog fonda vrijednosti 423.500 kuna, koji u potpunosti predfinancira JU Priroda, usmjeren unapređenju turističkih staza, te je stoga i u budućnosti obveza Ustanove i budućeg ovlaštenika, navedenu infrastrukturu koje već i sada ima dovoljno u Kamačniku, održavati u funkcionalnom stanju.


– Zaključno smatramo da je Ustanova, osim financijskih ulaganja, uvijek bila korektan partner u pomoći dosadašnjim dionicima na području Kamačnika, a posebno za tumačenje prirodne baštine, izradom tekstova u publikacijama ili na poučnim pločama. Svjesni smo znatnih ulaganja Grada u sadržaje vezane uz Kamačnik, koja su i logična, jer se naravno tu radi o gradskim nekretninama, odnosno ulaganju u svoje objekte kroz koje razvijaju sadržaje za ugodniji život i boravak posjetitelja na njihovom području, što je i jedna od zadanih funkcija lokalne samouprave – odgovaraju na optužbe iz JU Priroda.


Direktorica TD-a Komunalac Nikolina Osojnički razočarana je,kaže, i činjenicom da nikakvih dogovora ili razgovora o visini koncesije nije bilo.


– Po tome zaista ispada da smo mi potpuno nevažni, iako smo u posljednjih šest godina na to područje uložili oko 4,5 milijuna kuna. Odluka o visini koncesije donesena je bez ikakvog dogovora, a sad kad se nitko nije javio na natječaj u Prirodi, rečeno mi je u telefonskom razgovoru, ne znaju što će dalje i kad će te hoće li objaviti novi natječaj. Sve skupa djeluje neozbiljno – smatra Osojnički.