Pansion "Bijela ruža"

Prvi goranski bazen na otvorenom

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Čim smo na internet stranicu stavili podatak da pansion nudi i korištenje bazena, rezervacije za ovo ljeto bitnije su porasle i to ponajviše stranih gostiju, kaže Romeo Marević, najavljujući nova ulaganja



RAVNA GORA  Izgradnja bazena kao dodatnog sadržaja ponude poznatog ravnogorskog pansiona »Bijela ruža« bila je pun pogodak, s velikim zadovoljstvom govori Romeo Marević, vlasnik »Bijele ruže«, ističući kako je nakon prošlogodišnjeg uspješnog ljetnog početka rada interes za ljetovanje u »Bijeloj ruži« značajno narastao:


»Čim smo na internet stranicu stavili podatak da pansion nudi i mogućnost korištenja bazena, rezervacije za ovo ljeto bitnije su porasle pa već imamo jako dobro pokrivenu ljetnu sezonu, i to ponajviše stranim gostima kod kojih smo i prošle godine primijetili oduševljenje činjenicom da se mogu okupati i odmoriti uz bazen«, govori Marević, ističući da je ideju o izgradnji bazena uz pansion imao već dosta dugo.


   »Nakon što je država kroz svoje programe ponudila mogućnost sufinanciranja, odlučili smo se prijaviti na natječaj i uspješno konkurirali te osigurali od Ministarstva turizma 50.000 kuna, a ostatak investicije u iznosu od oko 270.000 kuna financirali smo sami. Posla je bilo puno. Najprije smo krenuli u iskop oko 500 kubika zemlje na lokaciji uz sam pansion.   

Slijedi kupola


Kad smo taj dio odradili, krenulo se u posao izgradnje samog bazena što su obavili djelatnici poduzeća »Hiper bazeni« iz Velike Gorice koji su uz ove temeljne poslove stvorili i infrastrukturu koja će u budućnosti omogućiti uživanja u, primjerice, protustrujnom plivanju, slapu, gejziru i sličnim dodatnim sadržajima koje ćemo vremenom, kako nam to mogućnosti budu dozvoljavale, dograđivati.       Sam proces gradnje bazena dimenzija 9 x 4 metra trajao je od rujna 2013. godine do svibnja prošle godine, kad smo bazen i počeli koristiti i prva iskustva su bila odlična. Gosti su bili oduševljeni i mnogi su koristili mogućnost kupanja, tzv. vodene masaže i dobro uređenog prostora za sunčanje, prave male »plaže«. Napravljenim poslom smo svi zadovoljni, ali ne namjeravamo tu stati već ćemo dorađivati i upotpunjavati ponudu bazena. Tako smo se iznova javili na natječaj Ministarstva turizma, i to ovog puta s projektom izgradnje teleskopske kupole koja bi s 19 metara dužine i osam metara širine prekrila cijeli prostor bazena. Kad bismo je uspjeli izgraditi, imali bismo mogućnost ponude bazena tijekom cijele godine, dok je sada to moguće od svibnja pa do kraja rujna. Naravno, vrlo smo zahvalni Ministarstvu turizma koje je kroz svoj program potpore pomoglo, i to ne samo u izgradnji bazena, već i s bespovratnom potporom za postavljanje solarnih kolektora koji služe za zagrijavanje vode u bazenima i sanitarne vode. Uz to je pomogla i Hrvatska turistička zajednica s bespovratnim sredstvima vezanim uz dodatno uređenje soba koje su sada opremljene masivnim namještajem, mini barovima i LED televizorima, a značajan posao pri opremanju napravili su radnici obrta »Namještaj Svetličić«, rekao je Marević.   


Smješten uz pansion »Bijela ruža« u pravom moru zelenila i s pogledom na zelene brežuljke znatnog dijela Ravne Gore, bazen je atraktivan i izgledom, a dodatnu mu vrijednost, pogotovo kod onih koji paze na ekologiju i zaštitu prirode, daje činjenica da se voda u bazenu zagrijava zahvaljujući nizu od 16 solarnih kolektora postavljenih na krov pansiona. To se, naravno, posebno sviđa stranim gostima kojih je i više, posebno ljeti, kad čine 90 posto od ukupnog broja gostiju.





Samo za goste


Kao ugostiteljski objekt »Bijela ruža« radi još od 1968. godine, a kao nasljednik obiteljskog poslovanja Romeo je objekt počeo voditi 1992. godine i u protekle je 23 godine »Bijela ruža« procvala u mnogima znano i drago mjesto gdje se može odlično pojesti, zabaviti, prenoćiti ili pak boraviti više dana.


Atraktivni i oku ugodni bazen svemu tome je lijepa nadogradnja, a da se dobro radi, potvrđuje i broj noćenja: »U 2014. godini ostvarili smo 2.270 noćenja po čemu smo bolji od mnogih, čak i od onih koji imaju puno veće smještajne kapacitete. Godinu prije imali smo samo dvjestotinjak noćenja manje što znači da s kapacitetom od 26 ležajeva imamo vrlo dobru popunjenost koja će, vjerujem, nakon ovog ulaganja u bazen, ali čini mi se i zbog nekog općeg raspoloženja oporavka, ove godine biti još bolja. Za ove odlične rezultate zaslužni su i naši uposlenici kojih je trenutačno desetak, a još dvoje će ovih dana biti zaposleno za stalno.


Najveći dio njih tu je godinama, što donosi kvalitetu u radu i prepoznatljivost«, istaknuo je Marević uz napomenu kako za sada bazen mogu koristiti samo gosti. A to znači da bi jedan lijepi vikend trebalo provesti u zelenilu ravnogorskih brežuljaka u čijoj se ljepoti uživati može upravo odmarajući uz prvi goranski bazen na otvorenom.