Snježni pokrivač

Proljetni snijeg zabijelio Delnice i zabrinuo poljoprivrednike

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U Delnicama je snijeg koji je počeo padati oko 8 sati već oko deset bjelinom prekrio sve te s popriličnim intenzitetom padao sve do 13 sati stvorivši 5-6 cm snježnog pokrivača koji se zbog toga što se temperatura kretala oko nule nije topio, ali zbog toga što je uglavnom riječ bila o vodenastom snijegu, nije se ni učvrstio



DELNICE Da je jučerašnji snijeg pao samo dan ranije Gorani bi, kad već nisu imali Bijelu Božić, imali bar – Bijeli Uskrs! No, i ovako je današnji snijeg izazvao itekakvu pažnju, ponajprije stoga jer je pao nakon niza vrlo toplih i lijepih dana ožujka i travnja, dana koji su nagovještavali da je zimi kraj. Kad ono…


Prve su pahulje u većem dijelu Gorskog kotara padati počele već u ranim prijepodnevnim sati, a, s obzirom da je bila riječ o velikim pahuljama južnog snijega jasno je bilo da posebno visokog snježnog pokrivaća neće biti, ali da će zasigurno sve brzo zabijeliti.



Tako je zaista i bilo pa je u Delnicama snijeg koji je počeo padati oko 8 sati već oko deset bjelinom prekrio sve te s popriličnim intenzitetom padao sve do 13 sati stvorivši 5-6 cm snježnog pokrivača koji se zbog toga što se temperatura kretala oko nule nije topio, ali zbog toga što je uglavnom riječ bila o vodenastom snijegu, nije se ni učvrstio.




Upravo zbog toga nekih većih poteškoća u prometovanju nije bilo, a najbitnije je pri vožnji bilo usporiti i paziti na sklizak kolnik što su vozači mahom i radili. Glavni prometni pravac kroz Gorski kotar, auto cesta Rijeka – Zagreb – bio je cijelo vrijeme prohodan, a na lokalnim prometnicama zimske službe radile su također bez većih poteškoća.



Na većem dijelu goranskog područja snijeg je prestao padati već oko 13 sati, a budući da daljnje prognoze ne predviđaju nove snježne oborine, vjerojatno je kako će ovaj postuskrsni snijeg biti tek jedna dodatna zanimljivost vezana uz zimu 2017. godine, a svakako će radost izazvati kod djece, pogotovo osnovaca kojima traju uskršnji praznici pa će ih, bar djelomično, moći provesti i u snježnom ozračju.


Jedini koji nikako nisu sretni zbog ovog proljetnog snijega svakako su poljoprivrednici koji opravdano strahuju od niskih temepratura narednih dana.


Istina, snijeg koji je pokrio zasađene površine ne bi trebao napraviti veću štetu ukoliko ga ne budu pratile niske temperature kje mogu smrznuti zemlju i tek posijane plodove.



Koliko je ta opasnost realna vidi se i na prvim prlistalim granama bjelogoričnog drtveća koje su se pod težinom snijega zabrinjavajuće povile, a dođe li do smrzvanja to povijanje moglo bi se pretvoriti u pucanje i lom.