Povijesni iznos

Projekti “napuhali” fužinski proračun na 32 milijuna kuna

Marinko Krmpotić



Iduće će godine proračun Općine Fužine iznositi čak 32 milijuna kuna, što je jedan od najbogatijih proračuna u povijesti ove goranske lokalne samouprave. No, napominje načelnik David Bregovac, proračun je tako jak zbog niza u njega ukalkuliranih projekata koji se temelje na vrlo kvalitetnom sufinanciranju iz vanproračunskih sredstava.


Kapitalni projekti


– Naš realni proračun je oko 9 milijuna kuna, a »višak« je posljedica raznoraznih projekata koje ćemo nastojati ostvariti kako bi realizacija proračuna bila što bolja. Dva financijski najzahtjevnija kapitalna projekta u koja naredne godine krećemo i koji će trajati najmanje dvije godine su izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje uz pomoć sredstava iz švicarske donacije te izgradnja zaobilaznice Fužine. Da bismo ostvarili poslove vezane uz švicarsko-hrvatski projekt sustava vodoopskrbe koji vrijedi oko 90 milijuna kuna, Općina Fužine podigla je kredit na 9 milijuna kuna, a prvi dio radova vrijedan 42 milijuna kuna kreće naredne godine kad krećemo i u projekt izgradnje zaobilaznice za koji još ne znamo troškove, ali procjenjujemo da će riječ biti o svoti od 10 do 12 milijuna kuna. Napravljeno je idejno rješenje, ide se raditi glavni projekt, a vjerujem da bi na proljeće 2020. godine mogla biti gotova i građevinska dozvola pa ako bude tako, možda već u drugom dijelu naredne godine počnu prvi radovi. Ta bi zaobilaznica jako puno značila za turizam i privredu ovog kraja jer bismo njenom izgradnjom »maknuli« teški promet iz središta Fužina te olakšali rad dijelu naših poduzetnika. S obzirom na to da je zaobilaznica projekt od javnog interesa, pri otkupu zemljišta uz buduću trasu te ceste primjenjivat će se pravilo izvlaštenja, što znači da vlasnici neće moći nabijati cijenu i zastavljati proces izgradnje – najavio je Bregovac, napomenuvši da uz ova dva velika projekta ukupno vrijedna više od 100 milijuna kuna, naredna godina donosi i nekoliko manjih.


Asfalt do Roswella


– Želja nam je do filmskog vestern gradića Roswell asfaltirati prilaznu cestu u dužini od 2 kilometra koja od »stare« ceste Rijeka – Zagreb vodi do te lokacije. Zanimanje za posjet Roswellu je sve veće, ali je nužno želimo li primati autobuse, asfaltirati tu cestu. Taj ćemo posao nastojati realizirati uz pomoć Hrvatskih šuma na čijem se području ta prometnica nalazi, a dio sredstava nastojat ćemo dobiti i iz EU i sličnih fondova. Sličan posao, a dio je tu već počeo, očekuje nas i u Kraljevom jarku gdje treba urediti prometnicu i infrastrukturu na lokaciju za predviđeno naselje.




Tu su i poslovi uređenje nekoliko cesta (Novo naselje, Lič, poslovna zona pilane Salopek, cesta prema pilani Čebuhar i adrenalinskom parku, cesta Mostići – Bajer, cesta Sednjak…), izgradnja šetnice oko jezera Lepenica, možda i uređenje parkirališta na Čoki te još niz drugih projekata za koje još nismo sigurni da ćemo moći krenuti s realizacijom, ali ćemo se svakako kandidrati za sufinanciranje te nastojati u njih krenuti – rekao je načelnik Bregovac pred kojim je, kao i pred svim ostalima koji vode brigu o funkcioniranju Općine Fužine, jako puno posla.