Druga faza

Projekt od 300 milijuna kuna: Gorani i dalje skeptični oko nastavka programa “Zaželi”

Marinko Krmpotić

Majda Burić, Damir Grgurić i Ivana Rogina Pavičić / Snimio  M. KRMPOTIĆ

Majda Burić, Damir Grgurić i Ivana Rogina Pavičić / Snimio M. KRMPOTIĆ

Sažeta i koncizna bila je državna tajnica Majda Burić nakon čijeg istupa nije bilo puno pitanja jer je bilo očigledno da se program nastavlja, no kasnije održana koordinacija otvorila je niz pitanja...



DELNICE/SKRAD  Projekt »Zaželi« ide dalje na području cijele Hrvatske, pa i u Gorskom kotaru, zaključak je nakon jučer održana čak dva sastanka goranskih čelnika, voditeljica tog projekta i predstavnica državnih tijela.


Prvi je sastanak održan u Skradu i nazočile su mu Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ivana Rogina Pavičić iz Uprave za upravljanje operativnim programima EU-a, predstavnici programa Zaželi iz Brod Moravica, Lokava, Ravne Gore i Delnica, programa Pomoć u kući iz Vrbovskog, gradonalčelnik Čabra Kristijan Rajšel te načelnik Skrada Damir Grgurić.


Sastanak je, napomenula je u uvodnoj riječi državna tajnica Burić, sazvan zbog niza upita koje su s terena upućivale voditeljice projekta, ali i činjenice da su se počele javljati potpuno netočne i neutemeljene tvrdnje da nastavka tog projekta neće biti.


Nova pitanja vezana uz program pojavila su se na koordinaciji goranskih načelnika i gostiju iz programa Zaželi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Nova pitanja vezana uz program pojavila su se na koordinaciji goranskih načelnika i gostiju iz programa Zaželi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





Novi financijski ciklus


– Za drugu fazu realizacije programa Zaželi osigurano je 300 milijuna kuna vezanih uz jednogodišnji rad žena koje brinu o štićenicima, odnosno 18-mjesečni rad voditeljica tih programa. Programom će biti zaposleno oko 4.000 žena koje će brinuti o otprilike 24.000 korisnika. Sve lokalne samouprave koje su trenutačno uključene u taj program, mogu se iznova kandidirati, pri čemu kandidaturu moraju podnijeti četiri mjeseca prije isteka završnog roka sadašnjeg programa. Nova provedba programa Zaželi skraćena je s dvije na jednu godinu za zaposlene samo stoga jer se novi sedmogodišnji ciklus EU financiranja ovakvih programa pokreće 2021. godine, za što će trebati nova kandidatura. Uz sve ovo, na taj se program mogu kandidirati, i to odmah, one lokalne samouprave koje ga još ne provode. Također, ako na području onih koje ga već realiziraju postoji potreba za proširenjem, ono je moguće, ali ne kroz prijavu lokalne samouprave, već kroz prijave udruga koje se bave djelatnostima bliskim ovom programu, sažeta je i koncizna bila Majda Burić nakon čijeg istupa kod nazočnih nije bilo prevelikog broja pitanja jer je bilo očigledno da se program nastavlja barem još godinu, odnosno godinu i pol dana.


Sat vremena nakon skradskog sastanka održana je i koordinacija goranskih načelnika kojoj su uz čelnike Delnica, Čabra, Mrkoplja i Lokava, nazočili i predstavnici Skrada i Fužina. Inicijator sazivanja bio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je, uvažavajući rečeno u Skradu, izrazio dvojbe u kvalitetnu realizaciju zamišljenog, ponajprije stoga jer, istaknuo je, 300 milijuna kuna neće biti dovoljno za sve koji su sada uključeni u program Zaželi, a posebno je opasna činjenica da nova prijava mora biti napravljena četiri mjeseca prije isteka roka sadašnjeg programa.



Na koordinaciji goranskih čelnika čule su se i primjedbe o kašnjenju sredstava kojima država plaća realizaciju programa Zaželi.Dok kod nekih (Čabar) sve ide »k’o urica«, kako je rekao gradonačelnik Rajšel, postoje i sredine gdje uplate kasne po dva-tri mjeseca, a budući da je riječ o plaćama za ljude, općine i gradovi »uskaču« i plaćaju te potom čekaju da država plati njima.


Rizik anuliraju izbori?


– To znači da će u prednosti biti oni koji su se prvi javili, a to je područje Slavonije. Sve ostale, a tu je i Gorski kotar, takva odluka stavlja u neravnopravan položaj jer bi se moglo dogoditi da tih 300 milijuna kuna već bude potrošeno do trenutka kad na red za prijavu dođu goranske, kao i niz drugih hrvatskih općina i gradova, upozorio je Knežević, a Kristijan Rajšel, gradonačelnik Čabra, dodao je da takav rizik postoji, ali treba uvažiti činjenicu da je i kod prijave za aktualni program Zaželi na početku bilo predviđeno 400 milijuna kuna koje su u međuvremenu narasle na milijardu kuna.


– Uz to, ovih za drugu fazu predviđenih 300 milijuna kuna odnosi se samo na godinu dana pa mislim da ne treba biti straha da će novca nedostajati, tim više što krajem ove godine, kad se budu donosile odluke, dolaze stranački izbori i vladajućima sigurno neće biti u interesu da kažu da nema novaca za nastavak programa, rekao je Rajšel.


Na temelju svega rečenog, zaključak Koordinacije bio je da sve goranske općine i gradovi koji su uključeni u program Zaželi moraju biti spremni prijaviti potrebu za novim programom 120 dana prije isteka sadašnjeg programa, a uz to, prema Vladi RH bit će upućen apel da, ukoliko oni koji se prvi prijave potroše sva sredsta, država osigura novac i za one koji će se javljati kasnije.