Tradicija

Priznati u svijetu: Tvrtki Lokve nagrada za inovativnost

Marinko Krmpotić

U tom više od stoljeća starom drvoprerađivačkom poduzeću koje je međunarodno priznati specijalist za prozore i fasadne elemente ističu kako je prozor danas i interijerski element te element fasade pa su baš tome prilagodili programe



LOKVE Nagrada za inovativnost koju je nedavno dobila tvrtka Lokve d.o.o., vodeći hrvatski proizvođač prozora i vrata, iznova je skrenula pažnju na struku i što kvalitetniju pripremu proizvoda. U tom više od stoljeća starom drvoprerađivačkom poduzeću koje je danas međunarodno priznati specijalist za prozore i fasadne elemente ističu kako je prozor danas i interijerski element te element fasade pa su baš tome prilagodili programe i nude razne mogućnosti kako u tradicionalnoj, tako i u modernoj gradnji pri čemu su uspjeli dosegnuti visoku razinu kvalitete, a proizvode često nude kupcima koji, kako se to kaže, traže više i bolje.


»Drvo mora nositi ugodu i strast i mislim da to baš i uspijevamo stvoriti kod naših proizvoda«, ističe vlasnik i čelni čovjek tvrtke Franjo Mihelčić, napominjući kako timski rad nije fraza. »Primjerice, nedavna nagrada za inovativnost zaista je rezultat timskog rada cijele firme, od tehničke pripreme i proizvodnje pa do marketinga. Baš na taj način razvili smo niz poboljšanja i unapređenja, posebno na području dizajna gdje smo prihvatili niz prijedloga naših stručnjaka. Jedan od takvih primjera je naša tzv. silver kolekcija kakvu drugi proizvođači nemaju, a temelji se na kombinaciji metalizirane boje s metalik kristalima ispod kojih se vidi tekstura drva što je sjajan spoj suvremenosti i tradicije.



»Strukovno obrazovanje veliki je problem, gotovo da smo izgubili stolare i sve se više radi tako da drvoprerađivačka poduzeća kroz unutarnji sustav edukacije i prenošenja vještina stvaraju i na jedan način obrazuju vlastite kadrove jer druge mogućnosti nema. Nažalost, mladi koji dolaze ili nisu iz te struke ili, ako jesu, nisu dovoljno obrazovani. Naravno, taj dodatni napor znači i dodatni trošak, ali za sada drugog načina nema«, rekao je Mihelčić.





No, takve inovativne postupke mi realiziramo već duži niz godina pa je ova nagrada na neki način priznanje za konstantnost u inovativnom pristupu u okviru kojeg svakako treba istaknuti naš program MegaLok koji je bio usmjeren prema energetskoj učinkovitosti i kroz koji smo uspjeli stvoriti proizvod primjenjiv i za niskoenergetsku i pasivnu gradnju. Među prvima smo pred četiri godine primijenili tzv. CAD-CAM sustav proizvodnje, odnosno kompjuterski vođeno dizajniranje povezano s kompjuterski vođenom proizvodnjom, a trenutačno postavljamo sustav elektronske proizvodnje koji je također nešto novo, a rezultirat će proizvodnjom »bez papira«, dakle sve će biti realizirano uz pomoć računala.


U svemu tome iznimno je bitna informatička tehnologija koja je ključna za naš razvoj i to u svim segmentima rada, od realnog sektora proizvodnje pa nadalje. Naravno, davno smo krenuli u tom smjeru, godinama ulažemo u edukaciju kadrova te software i hardware opremu. Trenutačno imamo 110 uposlenih što je naša konstanta već niz godina. Tržišta su nam Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija te azijsko tržište, Japan i Južna Koreja gdje smo posljednjih godina značajnije nazočni. Tu je, naravno, i domaće tržište koje nam je izuzetno bitno i gdje još postoji mogućnost napretka. Problema sa sirovinom za sada nema, a svakako bi bilo dobro da država ovom prostoru Gorskog kotara osigura opskrbu s ovog područja, dakle da ovaj resurs šuma preradu doživi na ovom području jer je to i element opstanka ovog kraja, pogotovo u ovo doba jakih demografskih kriza kad se više i ne radi o razvoju, već o opstanku«, zaključio je Mihelčić.