Lijepi vikend

Posjetitelji Liča oduševljeni gljivama i samoniklim biljem

Danijela Pleše

Nakon »Goranskog doručka« neki sudionici su se odlučili za branje gljiva marohljina, a drugi za edukativno terensko predavanje Hrvoja Zrnčića, autora knjige »Bilje hrvatskih gora i planina«



LIČ Sunčani proljetni dan u Liču jedva su dočekali svi entuzijasti zaljubljeni u svijet samoniklog bilja te gljive poznatije pod imenom marohljini, zbog manifestacije koja se održava već nekoliko godina zaredom zahvaljujući Gljivarskom društvu Grljak iz Liča.


– Veoma smo zadovoljni što se ova manifestacija uspijeva održavati već nekoliko godina te što je broj posjetitelja godinama već konstantan. Naime, neka društva nam dolaze često te nam time dokazuju da se naš rad sve ove godine isplati.


Manifestacija Marohljini i samoniklo bilje je dvodnevna manifestacija koja započinje Dječjom marohljinijadom, za škole koje se nalaze na području Primorsko-goranske županije. Ovoga puta imali smo 85 djece od 2. do 8. razreda iz šest škola. Održali smo nastavu i radionice o samoniklom bilju na području zvanom Mlaka i izletištu Šumska bajka. Djeca su imala zadatke i provjere, što im je predstavljalo izazov te potom druženje u sadržajima namijenjenima za djecu te su kvalitetno proveli vrijeme u prirodi, učenjem te igrom – izjavio nam je predsjednik gljivarskog društva Držislav Tadić.


Kao u stara vremena




Drugi dan manifestacije bio je namijenjen svijetu odraslih koji su prvo prisustvovali »Goranskom doručku« kao u stara vremena – sir, krumpir pod kožom te kobasice, što se posjetiteljima činilo veoma simpatičnim. Potom se podijelilo sudionike u dvije grupe s 80-ak posjetitelja koji su se odlučili za branje marohljina ili za edukativno terensko predavanje Hrvoja Zrnčića, autora knjige »Bilje hrvatskih gora i planina«, a zanimljivo je da su do Ličkoga polja dovedeni turističkim vlakićem.


– Atmosferom svojih »učenika« sam ostao oduševljen jer su me uistinu pratili dok sam govorio o samoniklom bilju. Nešto su u skoro tri sata druženja u prirodi i naučili te će znati i sami to primijeniti. U popodnevnim satima održao sam predavanje »Planinske bobe – drugo mišljenje« u kojem sam im približio i taj svijet – ispričao nam je gost predavač, zaljubljenik u botaniku Hrvoje Zrnčić.Simpatični bračni par iz Zagreba odlučio je subotu provesti u Liču upravo zbog Zrnčićevog edukativnog predavanja te boravka u prirodi.

Ostali »paf«


– Ostali smo doslovce »paf« specifičnim goranskim doručkom, a pogotovo kad smo krenuli u ovu prekrasnu prirodu. Lič je predivan i stvarno cijenimo ovakve manifestacije jer su sadržajno veoma bogate te stvarno odlično organizirane – rekao nam je Slavko Ferina, odmarajući na klupici nakon provedenog dana u prirodi.


Osim slušanja edukativnih predavanja, odlaska u prirodu, uživanja u goranskoj hrani pri doručku i ručku, moglo se prisustvovati i izložbi samoniklog bilja, posjetiti kulturno-povijesnu zbirku Liča ili prošetati štand ponudom lokalnih OPG proizvođača. Sa svim ponuđenim sadržajem, organizatori su uspjeli i ove godine privući lijepi broj sudionika, a svi koji su manifestaciju propustili, na jesen će biti održana još jedna već tradicionalna manifestacija – Gljivarijada.