Farma Vitek

Poljoprivrednik iz Liča ima velike planove: Od plantaže oraha do pogona za preradu domaćeg mesa

Marinko Krmpotić

Uglavnom zadovoljan proteklom poljoprivrednom i stočarskom sezonom - Željko Mihelić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Uglavnom zadovoljan proteklom poljoprivrednom i stočarskom sezonom - Željko Mihelić / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Želja nam je sagraditi mini klaonicu te pokrenuti malu preradu mesa, čime bismo kupcima ponudili svaki tjedan svježe meso iz našeg uzgoja, kaže Mihelić te najavljuje da će vjerojatno krenuti i u pokusnu sadnju plantaže oraha, odnosno za početak na površini od oko 10 hektara



LIČ Kraj kolovoza obično znači i kraj svođenja računa kod svih koji se bave poljoprivredom i stočarstvom, a na goranskim prostorima među njima je i Željko Mihelić, vlasnik Farme Vitek koja se bavi stočarstvom i poljoprivredom.


Ocjenjujući dosadašnji dio poljoprivredne sezone, Mihelić kaže: »Ova je godina za sada dosta izazovna. Proljeće je dobro krenulo i u optimalnim agrotehničkim rokovima uspjeli smo obaviti proljetnu sjetvu, ali onda je hladno vrijeme, gotovo pa zima, udarilo u travnju i početkom svibnja pa je vegetacija stala s razvojem na punih 15 dana. Zbog toga smo imali preko 40 posto manje sijena u prvom otkosu. Na svu sreću nešto je bolji drugi otkos pa kako sad stvari stoje, vjerujem da ćemo ostvariti za ovu godinu planirani cilj od tisuću tona sijena.


Farma Vitek poznata je po uzgoju teladi na Ličkom polju / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Farma Vitek poznata je po uzgoju teladi na Ličkom polju / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Ekouzgoj




– No, moram naglasiti kako općenito trenutačno stanje u poljoprivredi ne izgleda dobro. Troškovi proizvodnje se drastično povećavaju, a cijene naših proizvoda ostale su iste i nisu rasle deset godina. Paradoksalno je da sijena ima manje, a cijena ne raste. Ta nelogičnost vjerojatno je posljedica pada broja krava. Prošli tjedan sam dobio podatke COPA COGECA (Savez poljoprivrednih komora i zadruga EU-a), čiji je član i Hrvatska poljoprivredna komora. Po tim podacima broj goveda u 2018. godini u Hrvatskoj je pao za više od 15 posto, dok su sve ostale države zadržale proizvodnju. To sigurno nije dobro, kao što nije dobro ni to da puno poljoprivrednika smanjuje proizvodnju, jer to znači da bi vrlo brzo moglo doći do podizanja cjjene poljoprivrednih proizvoda – najavljuje Mihelić koji govoreći o stočarskom dijelu svog posla iskazuje više zadovoljstva.



Kako Željko Mihelić, ali i ostali domaći poljoprivrednici, reagiraju na činjenicu da trgovački lanci najvećim dijelom na svojim policama nude poljoprivredne proizvode iz uvoza.– Tako je, kako je – kaže Mihelić i pojašnjava: »U principu mislim da to mikro i malim poljoprivrednicima ne predstavlja neki veliki problem. Mali poljoprivrednici nemaju dovoljno veliku proizvodnju da bi mogli prodavati trgovačkim lancima, čak i da se udruže u zadruge ili klastere. Naše tržište su tržnice, place i krajnji kupci. Tu se postižu bolje cijene, a i kupci prepoznaju kvalitetu proizvoda koji nastaju kod lokalnih poljoprivrednika«, smatra Mihelić.


– Već nekoliko godina mi uspješno uzgajamo francusku pasminu goveda aubrac koja je poznata po mramoriranom mesu, idealnom za roštiljanje. Najveći dio teladi prodajemo krajnjim kupcima, a cijena je bitno veća od cijene mesa u trgovačkim centrima. No, isto je tako daleko veća i kvaliteta što su naši kupci prepoznali i spremni su to platiti. Štoviše, vjerojatno je cijena koju postižemo za našu telad jedna od najviših u Hrvatskoj, ali to je stoga jer imamo i najveću kvalitetu teladi. Sve naše krave su iz ekouzgoja, a to znači da su potomci majki koje su već uzgajane u ekološkoj poljoprivredi, a to je nastavljeno i s njihovom teladi koja je izležena na paši, najmanje šest mjeseci je provela uz majku, a hrane se mlijekom i travama koje sami popasu. To, naravno, osigurava najveću moguću kvalitetu njihova mesa – govori Mihelić koji nam je odgovorio i na pitanje o daljnjem razvoju i planovima za budućnost.


Usprkos vremenskim neprilikama, plan košnje je realiziran / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Usprkos vremenskim neprilikama, plan košnje je realiziran / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Obnova gospodarstva


– Ove smo godine završili investiciju od 15 milijuna kuna čime smo tehnički i tehnološki obnovili gospodarstvo. Temeljni plan za iduću godinu nam je stabilizirati poslovanje, vratiti dio kredita te smanjiti kreditno opterećenje. Uz to, planiramo i pripremamo se za novu investiciju, konkretnije želja nam je sagraditi mini klaonicu te pokrenuti malu preradu mesa. Naime, otvaranjem vlastite mesnice na gospodarstvu mogli bismo kupcima ponuditi svaki tjedan svježe meso iz našeg uzgoja, a to bi, vjerujem, bilo zanimljivo mnogima. Vjerujem da bismo tu investiciju mogli završiti do kraja 2021. godine. Uz to, vjerojatno ćemo krenuti i u pokusnu sadnju plantaže oraha. Za početak će to biti nekih 10 hektara, a ukoliko se taj potez pokaće dobrim, ići ćemo i na veći prostor, točnije na sadnju plantaže na području od 80 do 100 hektara – rekao je Željko Mihelić.