Privremeno rješenje

Područne škole u Vrbovskom do kraja godine ostaju raditi po starom

Marinko Krmpotić

Sljedeće započet će izrada nove mreže škola pri čemu će se poštovati interes i dobrobit učenika, kao i demografske mjere pa stoga i kontaktiramo i osnivače (županije) i jedinice lokalne samouprave, objasnio je pomoćnik ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin



VRBOVSKO Sve područne škole koje su na području grada Vrbovskog započele ovu školsku godinu, privest će je i kraju, a koliko će njih raditi sljedeće školske godine i nakon toga, bit će jasno nakon što bude izrađena nova mreža škola za područje cijele Hrvatske – jasno je nakon jučer održanog sastanka u Vrbovskom na kojem su sudjelovali Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti, obrazovanja i sporta, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova koje djeluju na području grada Vrbovskog. U pratnji svojih suradnica, Ivane Piljko i Lee Šutalo, pomoćnik ministrice Karin u Vrbovsko je došao na temelju prijedloga gradonačelnika Mufića koji je nedavno, ponajprije zbog uštede i ekonomičnosti, ali i podizanja razine kvalitete nastave, zatražio zatvaranje područnih škola u Senjskom i Lukovdolu.



Predstavnici Ministarstva posjetili su i Dječji vrtić »Bambi«, a bilo je i govora o tome treba li i u predškolskom odgoju, također zbog ekonomičnosti, ići na rad u samo jednoj sredini što bi sigurno bilo funkcionalnije i financijski povoljnije. No, istaknuo je doministar Karin, u okviru provođenja demografskih mjera predškolski odgoj vrlo je bitan i stoga zatvaranje područnih odjela vrtića u ovom trenutku nije preporučljivo.



Još manje učenika




– Sadašnja mreža škola na području grada Vrbovskog veliki je trošak za održavanje, a ne donosi ni potrebnu kvalitetu jer često jedna učiteljica radi s učenicima iz četiri razreda. Broj škola treba smanjiti i mrežu napraviti ekonomičnijom, a postojeće školske zgrade staviti u bolju funkciju od sadašnje u kojoj je koristi tek nekoliko učenika. Primorsko-goranska županija u te zgrade ne ulaže svoje novce, već tzv. decentralizirana sredstva države, a kad bismo mi kao Grad dobivali ta sredstva, siguran sam da bismo ih puno bolje upotrijebili i puno bi bolje bilo da smo mi, a ne Županija, osnivač škole pa ću uskoro nadležnim institucijama to i predložiti, rekao je gradonačelnik Mufić.


S njegovim se stavovima nije složio Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog, naglasivši da, prema njegovom mišljenju, ne stoje procjene o lošoj kvaliteti rada prosvjetara, kao ni o tome da Županija ne ulaže svoje novce.


– Uz decentralizirana sredstva, Primorsko-goranska županija itekako ulaže i novac iz svog proračuna što se vidi i osjeti na terenu, primjerice pri velikoj energetskoj obnovi matične škole u Vrbovskom. Kad je riječ o dvije spomenute područne škole, onda treba reći da je u Senjskom trebalo biti pet, a u Lukovdolu četiri učenika. No, roditelji nekih od tih učenika odlučili su djecu voziti u Vrbovsko i to je njihovo pravo. Sljedeće godine u Senjskom neće biti niti jedan učenik, a u Lukovdolu samo jedan pa ćemo vidjeti što i kako, a naravno da razumijemo da ako nešto što nije održivo, ne može postojati, rekao je Burić.



Kao i obično, gradonačelnik Mufić bio je vrlo oštar prema Primorsko-goranskoj županiji pa je, između ostalog, rekao da Županija kroz školstvo provodi svoju politiku i namješta svoje kadrove. Ravnatelj Burić to je proglasio neprimjerenim u raspravi o ovoj temi te naglasio da ne želi da se školu uključuje u očiglednu gradonačelnikovu kampanju protiv Županije. Mufić mu je odgovorio da nije riječ ni o kakvoj politici jer je on nezavisan, a raspravu je okončao pomoćnik ministrice, Momir Karin zaključivši kako – nema nezavisnih.



Nova mreža škola


Momir Karin naglasio je da ne želi ulaziti u sukobe između Grada i Županije koji su bili očigledni i tijekom ovog sastanka, ali je najavio nužnost promjena na razini cijele države.


– Sadašnja mreža škola Republike Hrvatske osmišljena je 2011. godine. Od tada pa do danas jako se puno toga promijenilo i u nizu situacija danas je nemoguće poštovati propisane standarde. Zato smo već krenuli u izradu nove mreže škola pri čemu će temeljne smjernice biti napravljene do kraja ove godine, a sljedeće godine ide se i u izradu nove mreže škola pri čemu će se poštovati prije svega interes i dobrobit učenika, kao i demografske mjere pa stoga i kontaktiramo i osnivače, a to su županije, kao i lokalne samouprave poput Grada Vrbovskog.



Suprotno primjerima područnih škola koje učenike broje na prste jedne ruke, sve se više ističe Željezničko-tehnička škola Moravice koja posljednjih godina bilježi sve bolje upisne rezultate, a to je, istaknuo je gradonačelnik Mufić, posljedica i gradskih ulaganja u prijevoz srednjoškolaca o čemu svjedoče i dva kupljena dva minibusa.– Pokažite mi u Hrvatskoj još jednu ovako malu lokalnu samoupravu koja je to učinila, poentirao je Mufić, a sastanku nazočan ravnatelj ŽTŠ-a Borivoj Dokmanović od predstavnika Ministarstva zatražio je samo jednu stvar – da se pri izradi nove mreže škola ne dogodi da susjedne srednjoškolske ustanove imaju programe koje već više od stoljeća njeguje ŽTŠ Moravice.


Odluku o zatvaranju neke škole nije lako donijeti i stoga ćemo svaki takav prijedlog ozbiljno razmotriti i ako ustanovimo da je taj čin u interesu učenika, nećemo biti protiv. No, konačnu odluku donosi županijska skupština pa je nužna sinergija lokalne samouprave i Županije, rekao je Karin naglasivši i to da se odgoj i obrazovanje ne smije shvaćati samo kao trošak.