Deset godina Mountain Ridersa

»Planinski jahači« dio goranskog života

Marinko Krmpotić

Kroz razne priredbe, akcije i projekte daju značajan doprinos društvenom i zabavnom životu, a kako su članovi kluba s raznih područja Gorskoga kotara tu su pripadnost istaknuli i u nazivu kluba



DELNICE Krajem ovog mjeseca, točnije 26. rujna, delnički Moto klub »Mountain Riders« obilježit će punih deset godina postojanja i rada, a u svojoj prvoj deceniji delnički su »planinski jahači« ostvarili pažnje vrijedne rezultate, pretvorivši se u jednu od udruga koje svojom aktivnošću ne zahvaćaju samo područje svoje djelatnosti, već kroz razne priredbe, akcije i projekte daju itekako značajan doprinos društvenom i zabavnom životu svog mjesta, odnosno potpomažu razvoj turizma i jačanje interesa za Delnice, kao i Gorski kotar u cijelosti. 


   Upravo stoga prvo desetljeće delničkih Ridersa prilika je za prisjećanje na početke i isticanje onoga što je u tih deset godina bilo bitno, a najmjerodavniji za priču o tome je današnji predsjednik i jedan od osnivača MK »Mountain Riders« Danijel Kezele Pačo, koji podsjeća kako su bikeri i ljubitelji motora i puno prije osnivanja »krstarili« goranskim područjem, a 2003. godine sve se više počela isticati ideja o potrebi osnivanja moto kluba pri čemu je osnivačka skupština održana 26. rujna 2003. u Ravnoj Gori:


»Već tada članovi kluba bili su s raznih područja Gorskog kotara, a tu našu zemljopisnu pripadnost planinama odlučili smo istaknuti i u nazivu kluba. Tijekom prve dvije godine sjedište kluba je u Ravnoj Gori, a odredište gdje održavamo prve moto susrete je pansion »Vizjak«, govori Kezele, naglašavajući kako do bitne promjene dolazi 2006. godine kada najprije dolazi do promjene rukovodstva Kluba, a uskoro se mijenja i sjedište pa »Mountain Riders« od te godine za bazu imaju Delnice. 





Uz navedene aktivnosti tipične za bikere, goranski »planinski jahači« u protekloj su se deceniji iskazali i na niz drugih načina – redovni su sudionici akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Delnicama, aktivno se uključuju u tribine vezane uz sigurnost u prometu, rado prihvaćaju svaki poziv za sudjelovanjem na kulturnim priredbama, pamtimo ih i iz akcije čišćenja delničke skakaonice i izrade grafita s natpisom kluba, a zahvaljujući brojnim kontaktima s istovrsnim klubovima, njihovi su gosti često i bikeri iz drugih dijelova Hrvatske. Njihova korisna i hvalevrijedna aktivnost prepoznata je i od strane Grada Delnica pa im je ove godine za desetogodišnje djelovanje uručena povelja Grada Delnica. 



  Humanitarni rad


»Tada dolazi do postroženja pravila i rada u klubu. Mijenjamo i oznaka kluba iz trodjelne u jednodjelnu, a nove boje kluba svaki biker i član kluba nosi s ponosom na leđima. Treći moto susret održavamo ispred Hotela Delnice, a godinu dana kasnije mjesto novog susreta je Lovačka kuća »Polane«, gdje priređujemo zaista odličan susret na kojem je bio veliki broj bikera iz cijele Hrvatske, pa i van nje. Iste godine u najam uzimamo prostorije u Supilovoj ulici i taj naš prvi Clubhouse služi nam za sastanke, druženja i ostale potrebe. Naravno, da bismo mu omogućili tu funkciju potrebno je puno rada, pri čemu svi članovi daju veliki doprinos i nakon punih osam mjeseci napornog rada otvaramo klub na adresi Supilova ulica 77 i tu se svakog petka nalazimo. Rast kvalitete rada vidi se i po tome što 2008. godine krećemo i u dobrotvorne akcije pa te godine štićenicima Staračkog doma Radočaj poklanjamo klima uređaj i prigodne darove u iznosu od 2.500 kuna, a iste godine doniramo udruzi »Naša djeca« tisuću kuna za djecu s posebnim potrebama. Nakon pune četiri godine odličnih moto susreta na Polanama, 2010. mijenjamo lokaciju i novi susret održavamo na pomoćnom igralištu pored sportske dvorane, a taj susret pamtimo i po tome što smo od naplate ulaznica priklupili 6.500 kuna koje smo namijenili za humanitarnu pomoć djevojčici Katarini Bolf. 



»Nije svatko tko vozi ili posjeduje motor biker. Naime, kroz naš je Klub do sada prošlo puno članova i stažista, a ostali su samo oni koji su pravi zaljubljenici u ovaj način života. Za ovakvu vrstu hobija i razonode treba uložiti zaista puno ljubavi, truda, novca i odricanja te uz to kroz svoj rad nastojati, kad je god to moguće, na načine koji su nam dostupni pomoći sredini iz koje dolazimo i koju nastojimo što bolje predstavljati, bilo kroz organizaciju zbivanja u Delnicama, bilo na gostovanjima po Hrvatskoj i van nje«, ističe Kezele.



  Blagoslov motora


Godine 2011. prvi put organiziramo Winter party čije održavanje tijekom veljače u Radnički dom privlači veliki broj posjetitelja i bikera, a osmi moto susret te godine priređujemo u Multifunkcionalnoj dvorani u Delnicama, pri čemu iznova dio zarade od ulaznica ide u humanitarne svrhe, točnije 5.000 kuna uplaćujemo na račun Udruge »Leptir« koja brine za djecu s posebnim potrebama. Prošle godine, uz deveti moto susret i 2. Winter party, organiziramo i prvi blagoslov motora u Primorsko-goranskoj županiji, a iste smo godine i dobitnici Godišnje nagrade za humanitarno, ekološko i kulturno djelovanje i promociju Grada Delnica. Napokon, ove smo godine za deseti jubilarni moto susret organizirali nastup rock grupe Hladno pivo, a s više od 2.000 posjetitelja to je bila jedna od ove godine najposjećenijih manifestacija u Gorskom kotaru uopće«, govori Kezele, ne propuštajući priliku zahvaliti svima koji su u proteklih deset godina bili uz njih, posebno Gradu i TZG Delnice, Calligarisu d.o.o, Kenon Limu d.o.o, GSC-u Runolist d.o.o., Komunalnom poduzeću Risnjak, Obrtu Magdalena, Radiju Gorski kotar i svima ostalima bez kojih rad MK-a »Mountain Riders« ne bi bio ovako uspješan.