Obogaćena Oblikovna radionica

PROBOJ U SVIJET Plemenitaš dobio posebnu peć za izradu skulptura

Marinko Krmpotić

Svjetski ugledni kanadski kipar Alan Lacovetsky izradio je posebnu peć na drva namijenjenu izradi skulptura od pečene gline / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Svjetski ugledni kanadski kipar Alan Lacovetsky izradio je posebnu peć na drva namijenjenu izradi skulptura od pečene gline / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Peć smo napravili zahvaljujući velikom trudu, volji i organizaciji Vesne Osojnički koja već 27 godina vodi Oblikovnu radionicu Plemenitaš – rekao je graditelj peći, Kanađanin Alan Lacovetsky



PLEMENITAŠ Ova je do sada prekrasna goranska jesen obogatila poznatu Oblikovnu radionicu u mjestašcu Plemenitaš posebnom peći na drva namijenjenoj izradi keramičkih skulptura.


Riječ je o vrsti peći sa šamotnom glinom za koju je Vesna Osojnički, voditeljica Oblikovne radionice Plemenitaš, dvije godine skupljala sredstva, a sigurno je da će u velikoj mjeri pomoći daljnjem radu Oblikovne radionice Plemenitaš jer će svojim mogućnostima i karakteristikama privlačiti svjetski znane skulptore.


Da tome zaista jest tako, svjedoči i činjenica da su u procesu izgradnje te peći, kao i izrade prvih skulptura, sudjelovala tri svjetski poznata umjetnika – kanadski kipari Jim Etzkorn i Alan Lacovetsky te Amerikanac Lee Middleman. Štoviše, graditelj peći bio je Alan Lacovetsky koji je vrlo zadovoljan ostvarenim.


Plemenitaš: Izložba prvih radova nastalih u novoj peći / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Plemenitaš: Izložba prvih radova nastalih u novoj peći / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





– Peć smo napravili zahvaljujući velikom trudu, volji i organizaciji Vesne Osojnički koja već 27 godina vodi Oblikovnu radionicu Plemenitaš. Za sam završni čin izrade peći trebalo nam je dva tjedna i mislim da smo napravili jako dobar posao, što se vidi iz vrlo kvalitetnih skulptura koje nastaju u peći. Proces rada s jednom ovako kvalitetnom peći od svakog umjetnika traži veliki angažman. Konkretno, da bi temperatura peći postupno došla do željenih 1.200 Celzijevih stupnjeva, treba u nju svakih pet do deset minuta staviti drvo, a potom nakon procesa u kojem vatra oblikuje u unutrašnjost peći stavljene skulpture, treba proći tri dana da se peć ohladi i da izvadimo skulpturu. Naravno, to stvara jedan poseban odnos jer se zaista povežeš sa skulpturom budući da moraš maksimalno brinuti o njenom nastajanju. Također, vrlo je zanimljivo i za nas umjetnike uzbudljivo promatrati plamen kako se kreće oko skulpture, oblikuje je i uz pomoć pepela sudjeluje u izradi njenog konačnog oblika. Sve skupa, od paljenja peći, mirisa drva i vatre pa do takvog načina rada, vrlo je zanimljivo i svi umjetnici koji su do sada to iskušali oduševljeni su prirodnošću ovog procesa koji definitivno u procesu izrade svake skulpture oslobađa puno emocija i omogućava umjetniku uživanje. Mislim da će tu prednost najviše spoznati i prepoznati oni koji imaju iskustva s istovrsnim radom, ali uz pomoć računala. Naime, postoje peći kojima se upravlja računalom, a to znači da namjestiš temperaturu, klikneš i to je to. Ovo ovdje nešto je posve drugačije, ljepše, prirodnije i daleko, daleko uzbudljivije – rekao je Lacovetsky, a njegove vriječi potvrđuje i Jim Etzkorn.


Sve je ovdje poput bajke – Jim Etzkorn / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Sve je ovdje poput bajke – Jim Etzkorn / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Novi način života


– Zaista sam uživao i oduševljen sam jer sam upoznao jednu novu kulturu i način života. Boravak ovdje bio mi je poput bajke. Budili bismo se ujutro uz zvukove prirode, čule su se ovce, zvona crkve, šum rijeke… Svako jutro budili smo se s pogledom na susjednu Sloveniju, putovali smo Hrvatskom i uživao sam u Varaždinu, Čakovcu, Istri… Spremam se ići prema Dalmaciji i zaista sam oduševljen svime što sam vidio i doživio – rekao je Etzkorn.



Predstavljanju prvih radova iz nove peći nazočio je i Alan Bowman, veleposlanik Kanade u RH, koji je došao pogledati rad svojih čuvenih sunarodnjaka te od njih saznati što bi se moglo učiniti na jačanju kulturnih veza i suradnje između Kanade i Hrvatske.– Oduševljen sam viđenim ovdje, ljepotom prirode i načinom na koji utječe na umjetnike. Svakako je moguće raditi na povećanju kulturne suradnje Hrvatske i Kanade. Potvrdili su mi to i Jim Etzkorn te Alan Lacovetsky, a i u Kanadi imamo vrlo razvijenu hrvatsku zajednicu pa sam siguran da Kanadu i Hrvatsku sigurno možemo dodatno povezati na tom području umjetnosti – najavio je veleposlanik.


Poznati riječki i istarski skulptor Boris Roce pridružio se umjetnicima ponajprije stoga jer je pošle godine sudjelovao u početnim aktivnostima oko izgradnje peći.


– Vidio sam u svijetu druge peći za drva i ovo je zaista nešto novo. U Hrvatskoj imamo samo jednu ili dvije ovakve peći, a ova je, zaključujem po skulpturama koje sam vidio, zaista fantastična i siguran sam da će privlačiti mnoge domaće i strane skulptore jer je način rada koji pruža te konačan izgled skulpture bitno drugačiiji od rada vezanog uz električne ili plinske peći – rekao je Roce.


Rezident program


Posebno je svime što se od sredine rujna u Plemenitašu događalo zadovoljna Vesna Osojnički, poznata hrvatska skulptorica koja je prije 27 godina pokrenula u Plemenitašu aktivnosti Oblikovne radionice Plemenitaš te sada došla do razine da je osmišljen tzv. rezident program u okviru kojeg će u Plemenitašu uz novoigrađenu peć puna tri do četiri tjedna boraviti poznati svjetski skulptori. Iskustva prvog rezident programa i prvo paljenje peći sa šamotnom glinom, ističe Vesna Osojnički, nadmašili su očekivanja.


Oblikovna radionica Plemenitaš / Snimio Marinko Krmpotić


Oblikovna radionica Plemenitaš / Snimio Marinko Krmpotić



– Peć radi zaista fantastično, a kvaliteta se vidi i iz skulptura troje sudionika prvog rezident programa. Uz njih troje koji su ugledni svjetski skulptori i čiji radovi ostaju našoj Oblikovnoj radionici, svoje su radove na toj prvoj izložbi predstavili i Julija Rep iz Rusije te naši skulptori Boris Roce i Snježane Pokos Vujac. Presretna sam što su Jim Etzkorn, Lee Middleman te Alan Lacovetsky oduševljeni i radom i boravkom ovdje jer će se zahvaljujujući i njihovoj nazočnosti širiti spoznaja o našoj radionici i novoj peći, a njihov višetjedni boravak ovdje iskoristili smo i da ih upoznamo s ostalim dijelovima Hrvatske koja im se jako dopala. Slobodno mogu reći da je njihov rad ovdje po kvaliteti umjetnika koji su boravili u Plemenitašu svojevrsni vrh vrhova, a nastojat ćemo tu razinu nastaviti i dalje pa za iduću godinu planiramo ugostiti dva ili tri svjetski znana skulptora iz Koreje, a Etzkorn, Middleman i Lacovetsky u Hrvatskoj će još imati predstavljanje svojih radiva u Čakovcu, u zgradi Scheier – najavila je Vesna Osojnički.


Plemenitaš:  Lee Middletown autor je ovih lijepih skulptura kućica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Plemenitaš: Lee Middletown autor je ovih lijepih skulptura kućica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ