Otkrivene nepravilnosti

PROBLEMI U DELNIČKOM VRTIĆU HLOJKICA Zabrana rada za ravnateljicu i tri odgojiteljice

Danijela Pleše

Za ukupno pet zaposlenica delničkog dječjeg vrtića izrečena je zabrana rada / Snimila Danijela PLEŠE

Za ukupno pet zaposlenica delničkog dječjeg vrtića izrečena je zabrana rada / Snimila Danijela PLEŠE

Inspekcija je zabranila rad i pedagoginji. Drastična mjera je donesena nakon žalbi kandidata koji su se bili prijavili na natječaje za radna mjesta. Gradonačelnik Knežević traži rješenje



DELNICE Delnički gradonačelnik Ivica Knežević sazvao je jučer tiskovnu konferenciju zbog dobivenog rješenja prosvjetne inspektorice koja je provela nadzor u Dječjem vrtiću Hlojkica. Naime, inspekcija je provodila nadzor od 18. siječnja do 7. veljače zbog zaprimljenih žalbi kandidata koji su se bili prijavili na raspisane natječaje.


Rezultat svega je da je za ukupno pet zaposlenica izrečena zabrana rada jer prema ugovoru o radu ne mogu obavljati svoje obaveze. Konkretno, radi se o samoj ravnateljici vrtića, pedagoginji te tri odgojiteljice.


– Rješenje inspekcije smo zaprimili u petak te smo odmah reagirali prvim radnim danom nakon toga. Važno je napomenuti da je ovako drastičnom mjerom ukupno 37 djece, uvjetno rečeno, ostalo bez skrbi te da je zbog propusta nadležnih ljudi sada najveća šteta učinjena djeci i roditeljima. Oni nikako ne smiju ispaštati, stoga nakon ove konferencije odlazim na hitan sastanak u Ministarstvo obrazovanja kako bih ih upoznao sa situacijom te predložio da se djeca preraspodijele na druge odgojiteljice dok se ne dođe do konkretnog ispravnog rješenja. Također će se sazvati hitna sjednica s Upravnim vijećem kako bi se imenovala vršiteljica dužnosti kako bi vrtić i dalje mogao funkcionirati. Zatim slijedi i drugi sastanak gdje će se donijeti prijedlog raspisivanja drugih natječaja jer je ovo uistinu teška situacija – izjavio nam je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.




Raspisani natječaji na kojima je pet zaposlenica dobilo ugovor o radu, a sada im je proglašena zabrana rada, poništeni su jer među uvjetima nisu navedeni propisi za branitelje, nisu objavljeni na službenim stranicama vrtića te je jedan natječaj trajao kraće od zakonski propisanog roka.


Sve to je zakonom zabranjeno i dovelo je do činjenice da za vrtić slijede teški dani. Na idućim sastancima utvrdit će se i odgovornost bivše ravnateljice koja je lani umirovljena te bivšeg Upravnog vijeća.


Djeca ne smiju ispaštati – Ivica Knežević / snimio Marinko KRMPOTIĆ


Djeca ne smiju ispaštati – Ivica Knežević / snimio Marinko KRMPOTIĆ