Susret u Novom

PGŽ osniva fond za Gorski kotar: “Velike su nejednakosti, osigurat ćemo tri milijuna kuna godišnje”

Tihana Tomičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Radi se o posebnom financijskom fondu putem kojega će goranski gradovi i općine moći financirati svoje potrebe, onako kako oni sami vide svoje prioritete, rekao je  Zlatko Komadina



NOVI VINODOLSKI U Novom Vinodolskom održan je jučer prvi dan ovogodišnjeg susreta župana Zlatka Komadine s načelnicima i gradonačelnicima Primorsko-goranske županije, nakon kojega najzadovoljniji mogu biti Gorani: župan Komadina najavio je naime osnivanje fonda za Gorski kotar. Radi se o posebnom financijskom fondu putem kojega će goranski gradovi i općine moći financirati svoje potrebe, onako kako oni sami vide kao prioritete, rekao je Komadina.


– U Primorsko-goranskoj županiji postoje velike regionalne nejednakosti, čak i mnogo veće nego unutar same Hrvatske, a Gorski kotar je područje velike depopulacije. Iako u svim svojim upravnim odjelima imamo programe za Gorski kotar, smatramo da je potrebno osnovati posebni fond, računamo da ćemo moći osigurati oko tri milijuna kuna na godišnjoj razini – rekao je Komadina.


Nužna mjera


Prema tom planu, županija će raspisati natječaj za gradove i općine Gorskog kotara, i oni će ponuditi programe za čiju provedbu smatraju da će im dobro doći podrška županije.




– Vjerojatno ćemo ustrojiti dva kriterija, za poduzetničke programe i za društvenu infrastrukturu – najavio je župan Komadina.


On podsjeća da županija već dodatno financira linijski prijevoz, nerazvrstane ceste, niz programa podrške ruralnog razvoja, OPG imanja, a pritom i izdašno Goranski sportski centar, koji se najviše tiče Grada Delnica, ali ovo je nova mjera koja je za Gorski kotar postala nužna.


– Čak i neke jedinice na otocima imaju rast broja stanovnika ili su barem na stabilnim brojkama, a samo Gorski kotar je mjesto opće depopulacije. Zato je ovakva mjera postala potrebna, rekao je Zlatko Komadina. Najavljuje da će se vjerojatno odrediti kriteriji od – do mogućih iznosa unutar fonda, kako se ne bi dogodilo da jedna od devet jedinica dobije više sredstava od druge.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Bit je da svih devet jedinica dobije dio sredstava, makar se radilo i o čišćenju snijega ili nekim čisto praktičnim stvarima – objasnio je župan. Spomenuo je među ostalim i projekte biatlona u Mrkoplju, Čelimbašu, prijevoz učenika…


Disproporcije


Nakon ove najave rasprave na susretu u Novome više nije ni bilo, jer su Gorani očito bili zadovoljni ovakvim razvojem događaja na skupu.


– Velike su disproporcije između pojedinih dijelova Županije, to smo dužni uvažiti, zaključio je župan.


On je govorio ponovo i o fondu solidarnosti za djecu i mlade za obitelji onih koji ne primaju redovito plaću, a što je usmjereno k rješavanju krize u »3. maju« ako dalje eskalira, a također je najavio i dodatna sredstva za rješavanje problema smrada na Marišćini, potom za KBC Rijeka itd.


Na skupu je bilo riječi i o novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, kao i projektima za stariju generaciju i mlade.


Novi se spušta na more


U ime domaćina gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić naglašava suradnju lokalne razine sa županijom i Ministarstvom mora, rezultat čega su velika ulaganja u luke, rive i pomorsko dobro, od Bribira do Klenovice. »Novi se spušta na more«, ocijenio je.


– Istina je, kad si prije par godina prošao kroz Novi, skoro ničega uz more nije bilo, a danas niz novih riva i marina, rekao je na to Zlatko Komadina.