Franjo Crnković

‘Ova zima je pretopla’: Pričali smo s Delničanom koji već 14 godina svaki dan očitava meteorološke podatke

Marinko Krmpotić

Mjerni instrumenti smješteni su u vrtu obitelji Crnković, tridesetak metara od kuće  / Foto  M. KRMPOTIĆ

Mjerni instrumenti smješteni su u vrtu obitelji Crnković, tridesetak metara od kuće / Foto M. KRMPOTIĆ

Prije tri godine je bilo jako puno snijega i tad mi je bilo najteže obavljati mjerenja jer je snježni pokrivač doslovce bio znatno viši od mene. Zabilježili smo rekordna 182 centimetra snijega i kroz sve to sam se ja probijao lopatom do mjerne stanice tridesetak metara od naše kuće – govori Crnković



DELNICE – Super je da nema snijega jer mi je puno lakše raditi – zaključak je Franje Crnkovića, Delničanina koji već 14 godina marljivo svakog dana očitava brojne meteorološke podatke i šalje ih u Hrvatski meteorološki zavod.


Posjetili smo ga ovih dana baš stoga što je dosadašnji tijek zime – kao i one prošlogodišnje – netipičan za Gorski kotar. Potvrđuje nam to i Crnković, dodajući da nije meteorolog pa ne može ponuditi znanstveno pojašnjenje, ali je, kaže, iz podataka sve itekako jasno.


– I količina oborina i temperature pokazuju da je ove godine, bar do sada, pretoplo. Snijega gotovo da i nema i palo ga je tamo u prosincu tek nekoliko centimetara, ali se brzo otopio. Puno je bilo lijepih i sunčanih dana, pogotovo u siječnju, a gotovo cijeli siječanj ove, pa i prosinac prošle godine bili su bez nekih jakih kiša. Ukratko, netipično zimsko vrijeme vlada u Gorskom kotaru posljednja dva-tri mjeseca, a hoćemo li to moći reći za cijelu veljaču te što ćemo doživjeti u ožujku, tek ćemo vidjeti – govori Crnković koji je rado s nama podijelio neke od svojih najdramatičnijih trenutaka vezanih uz prikupljanje podataka o vremenskim prilikama.


Franjo sa suprugom Dušankom koja ga ponekad mijenja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Franjo sa suprugom Dušankom koja ga ponekad mijenja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





Snijeg viši od njega


– Prije tri godine je bilo jako puno snijega i tad mi je bilo najteže obavljati mjerenja jer je snijeg doslovce bio znatno viši od mene. Te zime 2018. godine u Delnicama smo zabilježili rekordna 182 centimetra snijega i kroz sve to sam se ja probijao lopatom do mjerne stanice smještene tridesetak metara od naše kuće. A kad dođeš tamo, onda moraš očistiti snijeg oko mjernih instrumenta. Pa onda opet idućeg dana… Ma, tih sam dana baš, kako se ono kaže, »plivao« po snijegu jer sam visok 163 cm pa možete misliti kako mi je bilo boriti se te veljače s visinama koje su se nekoliko dana kretale na razini od 160 do 182 centimetra i kroz snijeg smo se, nakon što se vrijeme stabiliziralo, zaista kretali zahvaljujući u snijegu iskopanim tunelima – govori Crnković koji kao najgore vremenske nepogode za kojih je obavljao mjerenja pamti ipak onaj strašni ledolom iz 2014. godine.



– Mjerenje svaki dan mora biti obavljeno i ako ja iz bilo kog razloga ne mogu, to čini moja supruga Dušanka, ponekad čak i kći Sanja – govori nam Crnković i zahvaljuje im na pomoći. Za svoj rad i trud Crnkovići godišnje dobiju od Grada Delnica samo 500 kuna, što je upola manje od donedavnih tisuću kuna i to, kažu Crnkovići, nije u redu.



Žice pune leda


– E, to je bilo zaista teško, pa i opasno. Gadno je kad je snijeg ogroman, ali ga nekako očistiš. Ali onaj led je bio baš užas. Svaki dan moraš očitati podatke, a zaleđeno je bilo sve, od staze do mjerne stanice pa do svih dijelova i instrumenata. Primjerice, vjetrokaz je toliko bio izvitoperen da se iskrivio u nešto što je sličilo slovu S. Sve žice bile su pune onog čvrstog i teškog leda i svaki su tren mogle puknuti. To je zaista bilo strašno i tih dana nismo mogli iščitati vjerodostojne podatke. Također, vrlo su opasni bili i dani kad je prošle i pretprošle godine puhalo orkansko jugo koje je učinilo ogromne štete na goranskoj šumi. Dramatično je, te ponekad i opasno i mjerenje pri jakim grmljavinama, kad je u zraku puno elektriciteta. Već u nekoliko navrata vidio sam na žicama kojima su instrumenti uzemljeni jako iskrenje. Jednom je sve blještalo ispod tih žica i dok se stanje nije smirilo, nisam želio prolaziti ispod njih – rekao nam je Crnković koji se nada da će i ova zima biti blaga i da neće biti potrebe za sveopćim goranskim sportom – lopatanjem. No, ako snijega i bude, ništa strašno. Lopata u ruke i – prema mjernoj stanici…