Briga za treću dob

Općina Ravna Gora uvodi autobusnu liniju iz Stare Sušice i Starog Laza

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Od 10. listopada počet će redovni jednotjedni prijevoz namijenjen stanovništvu, ponajprije starijim osobama, iz udaljenijih dijelova ravnogorske općine, a prijevoz obavljaju dva prijevoznika – L Tours iz Vrata te ravnogorski Obrt Stepić. Ugovor je potpisan na godinu dana



RAVNA GORA Od narednog utorka, 10. listopada, na području Ravne Gore počet će redovni jednotjedni prijevoz namijenjen stanovništvu, ponajprije starijim osobama, koje živi u odnosu na središnje mjesto na udaljenijim naseljima. Vozni red je takav da će prvi na redu biti mještani Stare Sušice iz koje autobus s kraja mjesta, nedaleko od table Stara Sušica u smjeru Vrbovskog, za Ravnu Goru kreće u 6.45. Potom je u 7.10 polazak s Poljičke kose za mještane Starog Laza, u 7.35 s kraja Kupjaka autobus kreće prema Ravnoj Gori te u 7.55 s kraja ulice Vrh prema središtu Ravne Gore.


Nakon dolaska u Ravnu Goru putnici imaju na raspolaganju puna četiri sata za obavljane svega što im je potrebno, a povratak kreće najprije za Starosušičane u 10.40, u 11.10 autobus kreće prema Starom Lazu, u 11.35 prema Kupjaku te u 11.55 prema ulici Vrh, a polazak pri povratku je svaki put ispred zgrade ravnogorske ambulante.


Dva prijevoznika


– Prijevoz obavljaju dva prijevoznika – L Tours iz Vrata te ravnogorski Obrt Stepić. Ugovor je potpisan na godinu dana nakon čega će, ako sve bude u redu, biti produžen – kaže načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka (HDZ), naglašavajući kako je pokretanjem prijevoza namijenjenog ponajprije starijima iz udaljenijih dijelova ravnogorske općine, realizirano još jedno obećanje iz njegovog u predizbornoj kampanji najavljivanog programa.





Dnevni boravak za starije osobe mogao bi biti organiziran u zgradi ambulante u Ravnoj Gori, zaključak je načelnika Ravne Gore Mišela Šćuke nakon vijećnićkog pitnja Franje Ružića (PGS), predsjednika Općinskog vijeća Ravne Gore. »S Domom zdravlja Delnice u čijem okviru djeluje ambulanta razgovaramo o toj mogućnosti i za sada je stanje takvo da bi to vrlo brzo moglo u realizaciju«, najavio je Šćuka.



– Iako vlast obnašamo tek nešto više od četiri mjeseca, mislim da smo već svima pokazali da naša obećanja nisu bila puke predizborne priče. Najprije smo pozvali sve obrtnike i vlasnike poduzeća koji žele biti oslobođeni od naplate komunalnog doprinosa da nam se jave kako bismo im na taj način pomogli, a sad ostvarujemo i obećanje o prijevozu za ljude koji nemaju mogućnost prijevoza, a žive nekoliko kilometara od središta Ravne Gore. Uspostavom ove prijevozne linije omogućit ćemo im da jednom tjedno, i to utorkom kad je u Ravnoj Gori i placa, dođu do mjesta i obave niz poslova tijekom četiri sata boravka. No, to nije sve jer ćemo samo dan kasnije nakon što ta linija zaživi, u ambulanti u Ravnoj Gori otvoriti jedan prostor za druženje umirovljenike.


U suradnji s Domom zdravlja Delnice osigurali smo prostor za svakodnevno druženje od od 7 do 15 sati za starije žitelje koji će se tu moći nalaziti svakog dana, osim subote i nedjelje – dodaje načelnik Šćuka najavljujući još niz aktivnosti za predstojeću jesen.



– Na koordinacijama goranskih načelnika kojima je Ravna Gora trenutačno domaćin uključili smo se u rješavanje problema svih Gorana. Tako ćemo u ponedjeljak u Rijeci delnički gradonačelnik Ivica Knežević i ja imati s predstavnicima Primorsko-goranske županije razgovor o mogućnostima obnove rada dijalize u Delnicama – najavio je Šćuka.



Dom kulture i vrtić


– Najbitniji posao vezan je uz Dom kulture u Starom Lazu u čijem će nam uređenju Ministarstvo regionalnog razvoja pomoći s 230.000 kuna što će, nadam se, biti dovoljno za uređenje fasade i izmjenu stolarije. Ta svota nešto je manja od u proračunu od prošle vlasti planiranih 290.000 kuna, ali vjerujem da će nam biti dovoljna. Uz uređenje pročelja i izmjenu stolarije ići će se i na izmjenu krovišta na toj zgradi pri čemu je riječ o poslu vrijednom 160.000 kuna. Ukupno će oba ova posla tražiti investiciju od oko 450.000 kuna, ali sam uvjeren da će pri realizaciji to biti i manje.


Također se ide i na uređenje 500 metara nogostupa u Kupjaku i to će Hrvatske ceste, dopusti li vrijeme, realizirati već tijekom ove jeseni – rekao je Šćuka koji na pitanje o sudbini projekta izgradnje vrtića, što zanima veliki broj Ravnogoraca, kaže kako je trenutačno stanje takvo da se čeka kako će proći od bivše vlasti prijavljena kandidatura za natječaj za EU sredstva.


– Ako ta kandidatura ne bude uspješna, što je itekako moguće zbog trenutačno važećeg indeksa razvijenosti, mi imamo plan B i u njega ćemo sigurno krenuti. Drugim riječima, Ravna Gora će sigurno dobiti novi vrtić – poručio je Šćuka.