Kazališna večer u Fužinama

Oduševilo Goldonijevo ‘Zabranjeno voće’ i amatersko umijeće

Danijela Pleše

»Zabranjeno voće« u Fužine je donijelo dašak venecijanskog vremena / Snimila Danijela PLEŠE

»Zabranjeno voće« u Fužine je donijelo dašak venecijanskog vremena / Snimila Danijela PLEŠE

KUU »Seljačka sloga« predstavila se svojom ovogodišnjom predstavom koja je na festivalu KAM nominirana za najbolju



FUŽINE Kulturna događanja sve su dostupnija i posjećenija u Gorskom kotaru. Pokazala je to i kazališna večer u Fužinama gdje je, zahvaljujući prijateljstvu Općine Fužine s Općinom Nedelišće, izvedena predstava »Zabranjeno voće«.


– Između naših Općina veoma je dobra suradnja te sada već i prijateljstvo koje je započelo sasvim slučajno i koje će, nadamo se, potrajati. Do sada smo bili u međusobnim posjetima gdje se i rodila ideja o posjeti naše Kazališne družine KUU »Seljačka sloga« iz Nedelišća koja bi izvela njihovu ovogodišnju predstavu. Za iduću godinu već sada smo puni planova koje se nadamo realizirati, a jedan od njih je posjet Puhačkog orkestra Fužine našoj Općini, objasnio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.


Na njega se nadovezao i načelnik Općine Fužine David Bregovac koji se nada da će kazališne večeri, što naravno ovisi o posjetu gledatelja, zaživjeti na području Fužina.




– Pogotovo u zimsko vrijeme. Osim toga, očekivanja su velika i za sljedeću godinu te novih suradnji i projekata, rekao je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.


Zainteresirani Fužinarci, već su u 19 sati polako počeli puniti dvoranu u Zadružnom domu u Fužinama, a na predstavu su došli i školarci među kojima je bilo i onih kojima je ovo bila prva kazališna predstava. Za to vrijeme, spremni glumci iz kazališne družine KUU »Seljačka sloga« imali su zadnje pripreme, bez treme jer ipak im je to bila 12 izvedba.



Kulturno umjetnička udruga »Seljačka sloga« Nedelišće prošle je godine obilježila 80 godina djelovanja, a njihova kazališna družina danas se ubraja među najbolja hrvatska amaterska kazališta. Upravo stoga često sudjeluju na festivalima amaterskih kazališta te osvajaju nagrade, a predstava kojom su gostovali u Fužinama – »Zabranjeno voće« – na ovogodišnjem je festivalu KAM (Festival kazališnih amatera Međimurja) nominirana za najbolju predstavu.– Našu družinu čine amateri-glumci. Ima tu školaraca, umirovljenika, ali i zaposlenih. Probe imamo dva puta tjedno u večernjim satima i s vremenom smo postali jedna velika obitelj, kaže Dejan Buvač, glumac i redatelj predstave dodavši da su na KAM-u bili posebno pohvaljeni za kostime koje također rade sami.


A predstava je u Fužine donijela venecijski duh 18. stoljeća. Autor komedije je jedan od istaknutijih talijanskih komediografa, Carlo Goldoni, a radnja je smještena u doba održavanja karnevala u Veneciji, a niz komičnih situacija osigurao je dobro raspoloženje svih prisutnih koji su nakon predstave za nju imali samo riječi hvale.


Između ostalih, predstavu je nahvalila i Zagrepčanka Veronika Dunkel koja je u Gorski kotar došla u posjet nećakinji. 


– U svoje 83 godine života bila sam na brojnim kazališnim predstavama, ali ni na jednoj se nisam tako od srca nasmijala. Oduševljena sam i predstavom i svim glumcima. Njihovi kostimi su bili stvarno odlični i sama sam se nekako prebacila u to doba. Odlična večer i neka bude žao svima koji nisu došli, rekla je neposredno nakon predstave Veronika Dunkel.