Smećem po džepu

Obrtnica šokirana novim sustavom zbrinjavanja otpada: Pa dobro, što će meni tolika kanta

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Svima koji imaju poslovni prostor dali su kante od 120 litara jer - manje nemaju. Kantu nikad nisam napunila jer imam jako malo otpada, no redovno plaćam 60 kuna! Htjela sam koristiti reciklažno dvorište, ali mi je zabranjeno, priča vlasnica Foto studija »Delmas«



DELNICE – Da će s osmišljavanjem novog sustava prikupljanja i otpreme komunalnog otpada biti problema znalo se već pri prvim koracima, jer svaka takva primjena nečeg novog donosi poteškoće i nedoumice.


Na jednu takvu u Delnicama skrenula nam je pažnju Sandra Mladenić Gašparac, vlasnica Foto studija »Delmas«, iznijevši nam svoj problem.


»Živim u Mrkoplju, u Fužinama imam poslovni prostor, a u Delnicama fotoradnju. I dok u Mrkoplju i Fužinama nikakvih poteškoća s odlaganjem i otpremom otpada nema, u Delnicama sam se našla u neobičnoj situaciji.




Počelo je tako što su svima nama koji imamo poslovni prostor dodijelili kante za otpad od 120 litara. To je, rekli su, najmanja kanta koju imaju. U Fužinama, istodobno, imamo mogućnost odlaganja otpada u količinama od 40 litara, a u Mrkoplju od 60.


Dakle, prvo mi je nejasno kako se sve to u Fužinama i Mrkoplju može, a u Delnicama ne može. Uz to, problem mi je i činjenica da ja tu kantu jako teško punim jer u fotoradnji zaista imam jako malo otpada. Upravo stoga ta kanta od trenutka kad mi je dodijeljena, stoji u kutu i nijednom je nisam napunila. No, redovno plaćam paušal od 60 kuna! Za što?


Stop pravnim osobama


To malo otpada što imam, planirala sam odlagati u reciklažno dvorište u Sović lazu. No, letkom koji je dostavljen svim obrtnicima jasno je ukazano kako ne smijemo odvoziti otpad u reciklažno dvorište u Sović laz, i to stoga jer nam je to kao pravnim osobama – zabranjeno!


Bez ikakvog dodatnog obrazloženja! Možda je to napravljeno zbog nekih ugostiteljskih objekata ili sličnih koji odlaganjem mogu stvoriti problem. No, što je s nama koji nismo opasni?



Ja sam baš ekološki osviještena i ponašam se u skladu sa svim uputama pa brinem i o razvrstavanju otpada. No, badava sva moja ekosvijest, ako ti nije dozvoljeno na taj način postupati.


Mene ovaj način odlaganja otpada i ove zabrane nimalo ne potiču na ono što bi trebalo – smanjenje količine otpada. Pa što je svrha reciklažnog dvorišta – zarada komunalnog poduzeća ili ekološki aspekt?


»Izbijanje« novca


Sve što je napravljeno, meni djeluje kao pokušaj da se nama obrtnicima iz ruku izbije još novca. Plaćam nešto za što ne dobijam uslugu, a istodobno taj ugovor ne mogu nikako raskinuti.


Meni koja ovdje poslujem i donosim prihod u gradski proračun ne dozvoljava se odlaganje u reciklažnom dvorištu. I što bih sada ja trebala učiniti? Možda odbacivati otpad na divlji deponij?


Naravno, ja to ni slučajno neću učiniti pa odvozim to malo otpada što imam prema Mrkoplju, Fužinama i Rijeci i odlažem ga tamo gdje mogu. No, sigurna sam da mnogi to neće tako raditi te da će, što zbog revolta, što zbog ovakvog ponašanja predstavnika komunalnog sustava, broj divljih deponija rasti«, poručuje Sandra Mladenić Gašparac.


Građanka drugog reda


»Zaista se u Delnicama osjećam kao građanin drugog reda. Prisilili su me da uzmem kantu za otpad koju uopće ne koristim, ali mjesečno za to nekorištenje plaćam 60 kuna. Godišnje je to 720 kuna.


Na nedavno otvoreno reciklažno dvorište u Sović lazu ne smijem odlagati otpad je sam – pravna osoba! A istodobno redovno plaćam sve poreze i sva davanju gradu!«, zaključila je Sandra Gašparac Mladenić.


P


Komunalac bez odgovoraNaravno, s problemom koji nam je iznijela vlasnica obrta »Delmas« upoznali smo nadležne u delničkom komunalnom poduzeću koje vodi brigu o prikupljanju, otpremi i skladištenju otpada. Odgovor je obećan, ali nikako ne stiže pa ćemo ga objaviti kad stigne i ako stigne. Do tada nejasno će ostati kako to da delnički »Komunalac« ne može nabaviti kante manje od 120 litara, kako to i zašto privatni poduzetnici i vlasnici obrta ne smiju odlagati otpad u reciklažno dvorište, raste li broj divljih odlagališta….