Efikasna pomoć

ORKANSKO NEVRIJEME Na saniranju šteta u Gorskom kotaru posao za 105 ljudi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ministarstvo je za idućih šest mjeseci osiguralo 2,7 milijuna kuna namijenjenih zapošljavanju 105 osoba na javnim radovima vezanim za saniranje šteta od nedavnog orkanskog nevremena



DELNICE – Nakon orkanskog juga koje je od 10. do 12. prosinca neviđenom žestinom za tu vrstu vjetra udarilo na područje Gorskog kotara, mnogi su Gorani zamjerili predstavnicima države što nitko od njih nije došao na teren i vidio stanje. O tom nedolasku predstavnika državnih vlasti vijećnička pitanja čula su se na završnim sjednicama gradskih vijeća u Delnicama i Vrbovskom, a odličan i pažnje vrijedan odgovor jučer su u Delnicama ponudile Katarina Knezović Ivanković i Majda Burić, državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava koje je, očigledno, umjesto odlaska na teren odlučilo djelovati efikasnije.


Za sedam od devet goranskih lokalnih samouprava Ministarstvo je u narednih šest mjeseci osiguralo novčanu pomoć od 2,7 milijuna kuna namijenjenih zapošljavanju 105 osoba na poslovima javnih radova vezanih uz saniranje šteta od nevremena.


Bez Čabra i Fužina


Konkretno, na temelju okvirno prijavljenih šteta, iz državnog proračuna, a preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za javne radove Delnice će na raspolaganju imati 997.000 kuna što će biti dovoljno za 40 zaposlenika, Vrbovsko će raspolagati s 875.000 kuna i 30 zaposlenih, Skrad s 273.000 kuna i 11 radnika, a dalje slijede Brod Moravice 268.000 kuna (10 zaposlenih), Ravna Gora 223.000 kuna (9 zaposlenih), Lokve 72.000 kuna (3 zaposlena) i Mrkopalj 48.000 kuna (dva zaposlena). Odmah po odobrenju sredstava, istaknula je predstavljajući ovu pomoć državna tajnica Katarina Knezović Ivanković, kreće postupak javnog zapošljavanja, a uz minimalnu plaću svi oni imat će i pravo na troškove prijevoza i regres. Državna tajnica Majda Burić istaknula je da je ovih 195 zaposlenih u narednih šest mjeseci lijep doprinos rastu zaposlenosti na području Gorskog kotara.




– To je početak naše pomoći, a daljnje korake isplanirat ćemo nakon što nam točno budu poznati podaci o počinjenim štetama. Tek kad to bude točno određeno vidjet ćemo kakve su daljnje mogućnosti u državnom proračunu, ali i iz sredstava EU fondova iz kojih smo veliku pomoć, zahvaljujući tadašnjem zastupniku u Europarlamentu, a današnjem premijeru Plenkoviću, dobili značajna sredstva 2014. godine nakon teškog ledoloma koji je poharao područje Gorskog kotara.



Domskoj vili »Vinka« u Delnicama Majda Burić i Katarina Knezović Ivanković donirale su 150 knjiga namijenjenih domskoj knjižnici. Prikupljeno je, istaknula je Majda Burić, oko 300 naslova i to u Ministarstvu, ali i na terenu, konkretno u Gorskom kotaru od strane podružnica HDZ-a prevođenih ravnogorskim HDZ-om.


– Odabrali smo 150 naslova primjerenih štićenicima ove ustanove, a i ostale ćemo knjige donirati ustanovama, školama i knjižnicama, rekla je Burić, kojoj je na darovima zahvalila vlasnica Domske vile Vinka Legac.



Naravno, za taj iskorak nužna je i inicijativa goranskih lokaknih samouprava te Primorsko-goranske županije koja, vidljivo je na terenu, nastoji pomoći koliko je to u njihovim okvirima moguće, rekla je Burić dodavši da Grad Čabar i Općina Fužine nisu uključeni u ovu pomoć, jer nisu ni odgovorili na mailom poslan upit.


Zaželi!


Pomoć kroz pojačane javne radove samo je jedan od oblika kojim država nastoji pomoći području Gorskog kotara, dodala je državna tajnica Katarina Knezović Ivanković pojasnivši da je Gorski kotar i dalje u planu projekta »Zaželi!« kojim se planira zapošljavanje žena na poslovima skrbi o starijim osobama.


– Trenutačno su potpisani ugovori s 1.500 žena vrijedni 270 milijuna kuna, a gotovo svi ti ugovori vezani su uz Slavoniju koja je najbrže reagirala na prijedlog ovog projekta. Krajem siječnja planiramo otvaranje novog natječaja na koji će, vjerujemo, pozitivno odgovoriti i iz ostalih dijelova Hrvatske, pa i iz Gorskog kotara. Svi koji imaju dobro pripremljene projekte mogu se kandidirati za ovaj projekt zapošljavanja žena srednje i starije dobi kojima nakon dvogodišnjeg rada omogućavamo doškolovanje i samozapošljavanje što je, na jedan način, i krajnji cilj ovog projekta, istanula je Knezović Ivanković, a Majda Burić pozvala je goranske lokalne samouprave da izrade kvalitetne projekte i prijave se.