Lovni turizam

Nova lovačka kuća i trap streljana šire ponudu Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Lovačko društvo osiguralo je na natječaju PGŽ-a 130.000 kuna te dodatnih 80-tak tisuća od sponzora, kad se pribroji vrijednost materijala i radova proizazi da je lovačka kuća u Jami kraj sela Tići vrijedna oko 200 tisuća, a streljana kod lovačke kuće Cetin oko 170 tisuća kuna



 Goransko lovstvo od jučer je bogatije za dva objekta koji će pripomoći ne samo razvoju lovstva, već i lovnog turizma, pa i sporta. Vlasnik oba objekta je LD »Jelenski jarak« iz Vrbovskog, a odlučujuću financijsku pomoć pri njihovom uređenju pružila je Primorsko-goranska županija pa je jučer otvaranju Lovačke kuće na lokaciji Jama kraj sela Tići nedaleko od Moravica, odnosno strelišta za glinene golubove kraj Lovačke kuće Cetin nedaleko od Vrbovskog, nazočio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dožupan Petar Mamula te Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.



Trap streljana kraj Lovačke kuće Cetin mogla bi pridonijeti i razvoju streljaštva, tim više što baš LD »Jelenski jarak« ima četiri županijska reprezentativca. To su Iko Voloder, Bruno Ivanković, Marijan Božić i Hrvoje Sefner, a vodi ih iskusni Damir Dujić. Njima će svakako nova streljana bitno koristiti u daljnjem bavljenju ovim sportom u kojem Hrvataka osvaja medalje na Olimpijskim igrama, a lako je moguće da baš ovakvim ulaganjima raste interes mladih za bavljenje lovstvom. Naime, istaknuo je Baraba, od 2007. do 2017. godine u LD »Jelenski jarak« učlanila su se samo četiri mlada lovca, a početkom ove godine već je pristiglo deset molbi.



Natječaji i sponzori




U šumskom predjelu zvanom Jama, nedaleko od Čogrljevog jezera, na mjestu gdje je nekada bila omanja lovačka kolibica, sagrađena je lijepa drvena lovačka kućica s nadstrešnicom i pečenjarom. U unutarnje uređenje krenut će se na proljeće, a uz prostor u prizemlju gdje će se, kao i pod nastrešnicom, moći okupiti tridesetak ljudi, u potkrovlju će biti mjesta za minimalno šest ležajeva. Igor Baraba, predsjednik LD »Jelenski jarak«, napominje da su uspješnim prijavama na natječaje PGŽ-a uspjeli osigurati 130.000 kuna od kojih je 71.000 kuna bila namijenjena izgradnji tzv. trap streljane za gipsane golubove, a 59.000 kuna za obnovu i uređenje lovačke kućice u Jami.


– Uz to, mi smo za svaki od ovih objekata i sami osigurali po 40.000 kuna od različitih sponzora i najma Lovačke kuće u Cetinu te i taj novac uložili u uređenje spomenutih objekata, a ako dodamo radove i materijal koje su također osigurali naši sponzori, onda je, primjerice, ova kućica u Jami vrijedna oko 200.000 kuna, a u izgradnju trap streljane po našim su procjenama uloženo je oko 170.000 kuna. Naravno, da nije bilo ovih natječaja PGŽ-a i njihovih inicijalnih sredstava mi u sve ovo ne bismo krenuli pa smo im itekako zahvalni na pomoći i poticaju, rekao je Baraba.


Natrag na teren


Župan Zlatko Komadina istaknuo je da PGŽ dobro surađuje s Županijskim lovačkim savezom i lovačkim društvima iz Gorskog kotara te na temelju te suradnje i prijavljenih projekata ulažu sredstva koja Županija ubire od lovozakupnine, a radit će to i dalje.


– Do kraja ovog tjedna ide novi natječaj za programe u lovstvu i svi koji to žele mogu prijaviti svoje projekte, a naše je da odaberemo najbolje te oko 1,5 mlijuna kuna koje dobijemo od lovozakupa vratimo na teren kroz ovakve oblike sufinanciranja. Naravno, pri tome je bitno da su projekti što kvalitetniji, a posebno mi je drago da su domaćini pokazali inicijativu te uz naša sredstva našli načina da i se i sami uključe u finaciranje izgradnje i uređenja ovih objekata, rekao je župan Komadina.


Perjanica lovstva


Na prigodnoj svečanosti otvaranja lovačke kućice Jama nazočne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić rekavši da sve što se izgradi na područlju Grada Vrbovskog obogaćuje ovaj kraj i donosi korist stanovništvu.


– Osobno smatram lovstvo granom koja može donositi sredstva i pridonositi razvoju, primjerice kroz turizam, pa je dobro da se u lovstvo ulaže, rekao je Mufić, a riječi pozdrava nazočnima je uputio i predsjednik LS PGŽ i dopredsjednik LS Hrvatske dr. Josip Malnar koji je zahvalio županu što u posljednjih desetak godina sva sredstva iz lovozakupnine idu u razvoj i doprinos radu lovačkih udruga na područlju Primorsko-goranske županije koja je, istaknuo je, perjanica lovstva u Hrvatskoj.