Novost

Nova era u Fužinama: ‘Sv. Anton’ bi ovog ljeta mogao zaploviti jezerom Lepenica

Marinko Krmpotić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Smatram da se općina  ne treba baviti iznajmljivanjem brodića ili vlakića, ali onima koji su ih spremni iznajmiti trebamo ponuditi najbolje moguće uvjete i omogućiti im da kroz rad ostvare zaradu, kaže Bregovac



FUŽINE Jedno je sigurno – prošle godine pod udarima snijega oštećen i potopljen turistički fužinski brodić »Sv. Anton«, ove zime neće iznova doživjeti tu za brodove i mornare najtužniju sudbinu. Naime, nakon što je popravljen i obnovljen Fužinarci su ga postavili na nosače uz samo pristanište gdje će i prezimiti, a što će dalje biti, pokazat će vrijeme. Naime, načelnik Fužina David Bregovac najavljuje njegovo mirovanje, no prije se osvrće na troškove popravke i obnove popularnog brodića:


– Nakon havarije prošle zime oštećenja su bila zaista ozbiljna pa je za popravak motora, kablova i elektronike uloženo 180.000 kuna, a sva su sredstva isplaćena iz osiguranja, dok je Općina dala svega oko 6.000 kuna za njegovo podizanje uz pristanište gdje će pričekati sezonu koju će, kako sada stvari stoje, provesti na jezeru Lepenica. Naime, za ovu godinu najavljeno je višemjesečno pražnjenje jezera Bajer što pak znači da nema nikakvog smisla da brodić ostane na fužinskom jezeru i moramo ga premjestiti na jezero Lepenica. U skladu s tim, vodimo razgovore s Lučkom kapetanijom Sisak koja je zadužena za rječni i jezerski promet, o uređenju pristaništa i privezišta na Lepenici, a u planu nam je i uređenje plaže te dijela šetnice oko jezera Lepenica koje, vjerujem, jednog dana može, poput Bajera, imati šetnicu s obje strane, govori Bregovac koji kao novost iznosi i ideju iznajmljivanja, možda čak i prodaje turističkog brodića »Sv. Anton«.



Najava pražnjenja Bajera svakako ne ide u prilog fužinskoj turističkoj ponudi koja je u velikoj mjeri vezana uz atraktivne krajolike tog jezera te plaže i šetnice uz njega. No, riječ je o višoj sili, a uz to, ističe Bregovac, ne treba biti malodušan:




– Što je tu je! Nema sad smisla plakati za jezerom ako se taj posao pražnjenja već mora odraditi. Jednostavno takvo stanje treba prihvatiti te pokušati ponuditi nešto novo, primjerice nogomet u blatu i slične nesvakidašnje aktivnosti koje će nam tijekom ovog ljeta bez Bajera bar djelomično zamijeniti uobičajenu ponudu, kaže Bregovac.



– Smatram da se općina kao lokalna samouprava ne treba baviti iznajmljivanjem brodića ili vlakića, ali svakako trebamo onima koji su ih spremni iznajmiti, ponuditi najbolje moguće uvjete i omogućiti im da kroz rad ostvare zaradu. Upravo stoga smo već za ovu sezonu spremni iznajmiti brodić po vrlo povoljnoj cijeni – čak predlažem da to bude simbolična jedna kuna, ali zauzvrat unajmljivač preuzima i brigu o održavanju brodića. Vjerujem da će biti interesa, jer se na aktivnostima vezanim uz brodić može zarađivati, zaključuje David Bregovac.