Vrbovsko dobilo Područni odjel glazbene škole

Note bliže djeci: Mladi profesori »u lovu« na talentirane

Marinko Krmpotić

Dobra ideja – Šimun Dujmović, Jelena Tihomirović i Anton Burić * Foto: M. KRMPOTIĆ

Dobra ideja – Šimun Dujmović, Jelena Tihomirović i Anton Burić * Foto: M. KRMPOTIĆ

S radošću smo prihvatili mogućnost da dođemo u Vrbovsko pa sada uz već postojeći odjel u Fužinama imamo dva područna odjela što je za našu 58 godina staru školu lijep uspjeh - kazala je ravnateljica delničke glazbene škole Jelena Tihomirović 



VRBOVSKO » Od ove školske godine Osnovna glazbena škola Ive Tijardovića iz Delnica ima svoj Područni odjel u Vrbovskom, a ovo pozitivno širenje glazbenog odgoja rezultat je uspješne suradnje Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i delničke glazbene škole, ističe Šimun Dujmović, vjeroučitelj koji je među najzaslužnijima za realizaciju ovog projekta. 


    »Sam projekt traje od 2003. godine i u njemu je najprije sudjelovala Glazbena škola Karlovac, a od ove školske godine delnička osnovna glazbena škola čime smo nastavili kontinuitet glazbenog obrazovanja na području grada Vrbovskog. Trenutačno Područni odjel pohađa dvadesetak polaznika. Najveći broj njih uči svirati puhačke instrumente i klavir. Očekujemo i jačanje interesa jer ćemo ove godine upisivati nove učenike u prvi razred glazbene osnovne škole pri čemu ćemo, bude li interesa i za druge vrste instrumenata, ići i u to. 


   


Potrebe Puhačkog orkestra




No, za početak smo odlučili raditi ponajprije ono za što smo sigurni da će interesa biti, djelomično i zbog potreba Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko koji u velikoj mjeri pomaže u nabavi instrumenata, a pažnje vrijednu financijsku potporu daje i Grad Vrbovsko koji godinama sufinancira ovakav oblik glazbenog obrazovanja pa smo i njima jako zahvalni«, govori Šimun Dujmović, a Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića naglašava da je škola zainteresirana za to da njihovi učenici imaju što širi izbor izvannastavnih sadržaja. 



Šimun Dujmović naglašava kako sredstva za rad traže gdje je god to moguće. »Projekt smo prijavili na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja namijenjen udrugama. Budući da smo zadovoljili sve potrebne uvjete, dobili smo 90. 000 kuna koje smo namijenili putnim troškovima nastavnika, troškovima grijanja prostora, opremi (instrumenti, uniforme, stalci) te skupnom muziciranju u Puhačkom orkestru DVD-a Vrbovsko. Natječaj je raspisan i za iduću školsku godinu, opet ćemo se prijaviti i vjerujem uspjeti što bi nam puno pomoglo u radu i daljnjem razvoju glazbenog obrazovanja na području grada Vrbovskog«, rekao je Dujmović.



    »Glazbeno obrazovanje svakako je jedan od takvih sadržaja pa je stoga prije 12 godina i nastala suradnja s Glazbenom školom Karlovac, a sad se nastavlja suradnja s delničkom glazbenom školom. Ovom aktivnošću podižemo kvalitetu rada škole u segmentu kulturne djelatnosti jer naši učenici nastupaju na brojnim priredbama, kako samostalno, tako i u okviru Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko, pa ćemo stoga i dalje podupirati ovu suradnju«, rekao je Burić. 


   


Radi se kvalitetno


Da je riječ o dobroj ideji, vidi se i iz činjenice da je Odjel za školstvo PGŽ-a dao potrebnu suglasnost o registraciji Područnog odjela OGŠ Ive Tijardovića u Vrbovskom, a potom je i nadležno ministarstvo donijelo Odluku o osnivanju Područnog odjela, govori ravnateljica delničke glazbene škole Jelena Tihomirović i dodaje: »Naravno, s radošću smo prihvatili mogućnost da dođemo i u Vrbovsko pa sada uz već postojeći odjel u Fužinama imamo dva Područna odjela što je za našu 58 godina staru školu lijep uspjeh.S dvadesetak učenika trenuačno radi naših pet profesora – Damir Smerdel, prof. solfeggia, Ivona Šarčević, prof. klavira, Denis Kezele, prof. klarineta i saksofona, Sara Kalčić, prof. flaute i Valentyn Sklyarenko, prof. trube. Tri dana u tjednu oni dolaze u Vrbovsko i podučavaju djecu, a rezultati su već vidljivi i očigledno je da se radi kvalitetno.

Ponajbolji do sada, ujedno i oni koji su sudjelovali na školskom natjecanju su Luka Šragalj (1.r., klavir), Nina Heski (2.r., flauta), Samanta Trbović (2.r., flauta), Leona Krajačić (3.r., truba), Valentina Alinčić (3.r., truba), Denis Božić (3.r., truba), Marija Barbarić (3.r., truba) i Terezija Dujmović (5.r., flauta). U kupnji instrumenata, posebno puhačih, pomaže nam Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko i to nam je zaista velika pomoć pa im zahvaljujemo«, rekla je prof. Tihomirović najavivši kako će krajem svibnja ili početkom lipnja u Vrbovskom biti održan koncert na kojem će učenici pokazati što su do sada naučili.