Dobitna veza

Nogometaši Rijeke dali vjetar u leđa uređenju sportskog centra u Fužinama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Veza riječkog prvoligaša i Općine Fužine može postati svojevrsni recept i za ostale goranske sredine. Igrači Rijeke borave u hotelu Bitoraj u Fužinama, a treniraju na terenu vratarskog Omladinca



VRATA Nakon trodnevnog boravka u Fužinama i treniranja na igralištu vratarskog Omladinca, igrači hrvatskog viceprvaka Rijeke  su iz Fužina krenuli prema Rijeci i prvoj pripremnoj utakmici nove sezone, a njihov tradicionalni boravak u Fužinama i u Vratima iskoristili smo i za kratko prisjećanje na ovu sportsko-turističku vezu riječkog prvoligaša i Općine Fužine, vezu koja može postati svojevrsni recept i za ostale goranske sredine. Naime, igrači Rijeke borave u Fužinama u hotelu Bitoraj, a upravo prvi koji je pred sedam godina potaknuo suradnju Rijeke i Općine Fužine te NK Omladinca bio je vlasnik hotela Bitoraj, nekadašnji načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić.


Uređena dva terena


– Bitno je napomenuti da su već prvi dolasci Rijeke na nogometno igralište u Vratima dali dodatni vjetar našoj ideji i projektu uređenja sportskog centra na toj lokaciji. Tako smo uz njihovu stručnu i finacijsku pomoć uredili dva nogometna terena koja pružaju apsolutno sve što je potrebno za pripreme nogometnih klubova. To su prepoznali i neki naši drugi nogometni klubovi, također prvoligaši, pa smo mi nakon Rijeke u Vratima znali tijekom nogometne sezone ugošćavati i druge ekipe koje su dolazile ili dan ranije, uoči svojih utakmica s Rijekom ili Istrom u Puli, ili pak na sam dan utakmice te ručale u Bitoraju i eventualno trenirale u Vratima – govori Kauzlarić i dodaje:


– Naravno, najbitniji su nam ipak dečki iz Rijeke jer oni dolaze svake godine i dio priprema počinju ovdje, a znaju navratiti i tijekom sezone, pogotovo za ljetnih vrućina kad kod nas zaista mogu trenirati u znatno povoljnijim vremenskim uvjetima. Volio bih da nam se pridruže i druge goranske sredine, primjerice Delnice ili Ravna Gora koje već imaju razvijenu infrastrukturu, jer tek s pojačanim uvjetima možemo se nadati da će ovdje dolaziti više prvoligaških i drugoligaških momčadi koje će zasigurno radije dolaziti ukoliko trening mogu oplemeniti i međusobnim susretima – rekao je Kauzlarić, naglasivši da ovaj vid turizma vezanog uz nogomet u Gorskom kotaru svakako ima dobar potencijal za razvoj jer dobro uređeni tereni, nadmorska visina idealna za bazične pripreme te ugodne ljetne temperature mogu privući mnoge.


Bolje nego na Rujevici




Potvđuje to i Damir Mišković, čovjek bez kojeg ne bi bilo ovakve Rijeke – najjače u njenoj povijesti – koji je inzistirao na Vratima i Fužinama i stoga što na području Fužina ima prekrasno imanje.


– Fužine i Gorski kotar su dio mene. Meni je čast i zadovoljstvo što bitan dio života provedem u Fužinama i što mogu s Rijekom pripomoći da se o ovom kraju i cijelom Gorskom kotaru više čuje. Ljudi nas ovdje prihvaćaju izuzetno srdačno i osjećamo se, bar za ovih visokih temperatura, puno bolje nego na Rujevici. Fužine su praktički naš drugi dom. Također sam sretan i zbog toga što sve više navijača dolazi iz ovoga kraja i Gorskog kotara općenito, što smo i rezultatima privukli ljude, pogotovo djecu za koju znam da kroz sustav osnovnih škola dolaze na naše utakmice, a sjećam se i kako su prošle godine ovdje u Vratima baš osnovci dočekali igrače Rijeke. Naravno, radit ćemo na tome da što veći broj škola iz Gorskog kotara i cijele naše lijepe županije bude gost na Rujevici i da uživa u nogometu – rekao je Mišković.