Promašaj

Neprimjeren kameni projekt uređenja trga u Delnicama: Bezlični betonski blokovi nagrđuju ulazak u grad

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Većina Delničana i Gorana smatra da ovim »instalacijama« nije mjesto na ulazu u najveći goranski grad, a za ove »skulpture« utrošena dva milijuna kuna mogla su se daleko korisnije upotrijebiti. I delnički gradonačelnik svjestan je primjedbi i nezadovoljstva građana



DELNICE Od prošle godine mali trg na početku Supilove ulice, na ulazu u Delnice s riječke strane, nosi naziv Trg goranskih šumara i drvara. Mada se tako zove, taj prostor definitivno tako i ne izgleda, pogotovo ne nakon što je kraju priveden EU projekt kojim je financirano uređenje trga i u okviru kojeg je ulazni gradski trg »darovan« s nekoliko ogromnih betonskih bezličnih blokova koji su, po mišljenju velikog broja Delničana, nagrdili ulazak u grad. Kakve uopće veze imaju Delnice i Gorski kotar sa sivim betonskim blokovima i ne bi li ih trebalo maknuti jer nagrđuju ulazak u Delnice, pitaju brojni stanovnici, a odgovor na ova pitanja potražili smo kod delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića.


Opasne kocke


»Bilo kakve promjene u ovom su trenutku nemoguće jer su te »kocke« sastavni dio odobrenog EU projekta. Svako odstupanje može uzrokovati zahtjev za povratom sredstava jer EU kontrolira stanje i nakon realizacije projekta. Riječ je o nešto malo više od dva milijuna kuna koje su stigle iz IPARD programa i promjene je trebalo tražiti prije dok je sve skupa predlagano. Priznajem da se ni meni te »kocke« nimalo ne sviđaju, mada ima onih koji kažu da je to dobro i moderno rješenje. No, mene više od izgleda brine činjenica da tijekom šetnje s roditejima mnoga djeca skaču s ne baš tako niskih betonskih blokova na tlo ili druge blokove pa bi se moglo dogoditi da tu netko padne i ozljedi se. Svjestan sam primjedbi i nezadovoljstva građana pa ćemo pokušati vidjeti može li se što promijeniti te vidjeti postoje li slična iskustva kod drugih korisnika EU sredstava«, rekao je Knežević.U međuvremenu sivi kubusi traju i dalje i ružno djeluju bez obzira koje doba godine bilo, a jedino ih ponekad zimi malo sakrije snijeg. Postoji ideja da se te taj kameni besmisao pretvori i oplemeni u nešto goransko, bilo da im se dodaju jelkice, oboje u zelenilo ili ukrase grafitima, odnosno da se sadržajno skrene pažnju s tih stijena koje zaista ne djeluju lijepom već imaju učinak šake u oko. Ima i onih koji smatraju kako bi dobro bilo sve te ogromne kamene blokove »obući« u drvo pa se na taj način približiti i duhu Gorskog kotara i imenu trga. Nezadovoljstvo sadašnjim rješenjem ističu i umjetnici. Primjerice, Damjan Kovač, mag. art. s završenom Likovnom akademijom u Rijeci mišljenja je da su autori kubusa na umu morali imati karakteristike kraja u kojem postavljaju svoj rad.

»Svako područje simbolički je vezano uz određeni dio prirode, a Gorski kotar sigurno nije vezan uz kamen, već uz, kako i glasi ime tog trga, šumu i drvo. Zato smatram da je već izbor materijala u slučaju ovih »skulptura« bio promašaj jer je kamen tipičan za, primjerice, Dalmaciju i Hrvatsko primorje, ali ne i za Gorski kotar. Nadalje, čini mi se da su iznova zaobiđeni stručnjaci prostornog uređenja koji bi, uvjeren sam, savjetovali da se ovakve skulpture ne postavljaju u područje koje je pokriveno šumom na 80 posto terena. Čuo sam za prijedloge da se ti kameni blokovi »maskiraju« u drvo, ali to po mom mišljenju nije dobro rješenje jer bi to bilo skrivanje onoga što je ispod, odnosno svojevrsni China Shop potez. Možda bi bolje bilo da ti blokovi budu postolja za nešto goransko, odnosno da ih se pusti kad su već instalirani, ali da se se na njih nešto postavi«, rekao je Kovač. Sve u svemu većina Delničana i Gorana smatra da ovim »instalacijama« nije mjesto na ulazu u najveći goranski grad, a za ove »skulpture« utrošena dva milijuna kuna mogla su se daleko korisnije upotrijebiti.