Potencijalna opasnost

Nepopularan potez: Srušena stogodišnja stabla u Staroj Sušici

Marinko Krmpotić

Starosušički dvorac nakon rušenja stabala / Snimio Davor MANDIĆ

Starosušički dvorac nakon rušenja stabala / Snimio Davor MANDIĆ

Stabla su morala biti uklonjena jer su protekle, iznimno jake goranske zime, predstavljala sve veću opasnost. No, plan je zasaditi nova stabla i ukrasno grmlje



STARA SUŠICA  Lijepa i oku ugodna stogodišnja stabla na početku parka ispred zgrade dvorca u Staroj Sušci ovih su dana srušena, što je izazvalo različite reakcije, od pretjeranih tvrdnji o ekocidu, do konstatacija kako je, usprkos svim potrebama i nužnosti njihova uklanjanja, ipak moglo i trebalo drugačije.


Nažalost, govori nam Vlasta Gudac, upraviteljica dvorca koji je u vlasništvu Grada Rijeke, stabla su morala biti uklonjena jer su protekle, inače iznimno jake goranske zime, predstavljala sve veću i uočljiviju opasnost.


dvorac u Staroj Sušici, rušenje stabala, dvorac prije rušenja stabala, Stara Sušica, Snimio Davor MANDIĆ


dvorac u Staroj Sušici, rušenje stabala, dvorac prije rušenja stabala, Stara Sušica, Snimio Davor MANDIĆ





– Živim u Gorskom kotaru cijeli život i itekako volim prirodu, šumu i stabla i želim ih sačuvati, ali je ovo bio posao koji se jednostavno moralo odraditi. Naime, stabla se nalaze uz samu prometnicu i prošle zime teške grane nekih od tih stabala zbog velikih naslaga snijega i jakog vjetra u nekoliko su navrata pale na prometnicu i morale biti uklanjane. Sva je sreća da do tih lomova nije došlo u trenucima kada su cestom prolazila vozila ili djeca koja su ne samo zimi, već gotovo cijele godine, redovni gosti našeg dvorca. Da se nešto tako dogodilo, sigurna sam da bi svi u glas pitali zašto stara stabla nisu maknuta i tražili odgovornost. Dakle, stabla smo morali ukloniti zbog potencijalnih opasnosti za ljudske živote i imovinu, a naravno da rušenje nije kraj i da ćemo se pobrinuti za sadnju novih, pri čemu ćemo uz savjete struke paziti da odaberemo one vrste stabala i ukrasnog grmlja koji ne predstavljaju opasnost za okolinu, a uklapaju se u karakteristike ovog okoliša – rekla je Gudac.


U dobre namjere, dojam je, ne treba sumnjati jer se zaista treba upitati što bi se dogodilo da netko strada. Naravno, izgled nekada prekrasnog parka koji je »prirodni nastavak« romantičnog starosušičkog dvorca sad je potpuno drugačiji, što najbolje potvrđuju fotografije koje je prije i poslije rušenja napravio naš novinar Davor Mandić. Svakako, sadnja novog drveća i ukrasnog grmlja pozitivno će djelovati, ali će za to poboljšanje trebati čekati nekoliko godina. No, takav je život…