Ambiciozni planovi

Neiskorišteni potencijal: Fužinarci naumili obnoviti Sednjak

Marinko Krmpotić

Želimo urediti i obilježiti šetnice, biciklističke i trim staza i postaviti klupe za odmor. Uređene staze mogli bismo »spustiti« prema Ličanki i usmjeriti ih prema Liču i Vicićevom mostu čime bismo imali novi zanimljiv turistički sadržaj, kaže Bregovac



FUŽINE Fužinarcima i njihovim gostima od davnina poznati park Sednjak treba obnoviti, urediti i opet ga, ako je to ikako moguće, učiniti zanimljivim turističkim sadržajem, namjeravaju u Općini Fužine čiji načelnik David Bregovac smatra kako je riječ o jednom od neiskorištenih potencijala samih Fužina.


– Stariji ljudi se sjećaju, a poznato nam je to i iz knjiga koje govore o počecima turizma u Fužinama, da je ovo područje bilo lijepo uređeno te gostima nudilo mogućnost korištenja šetnica, prekrasne vidike i klupe za odmor. Nažalost, Sednjaku se nije posvećivalo dovoljno pažnje posljednjih godina, a posebno je stanje postalo teško nakon ledoloma iz 2014. godine.


Traže izvođača


Ne samo da su posljedice te elementarne katastrofe bile teške, jer je uništen velika količina šume, već se nije najbolje reagiralo ni pri čišćenju posljedica ledoloma pa je prilikom dosta loših pokušaja izvlačenja uništenih stabala i oštećenih grana napravljena dodatna šteta.




Potom je sve to nekoliko godina ostavljeno bez ikakve reakcije pa danas na tom nekada oku ugodnom prostoru sada imamo uništenu makadamsku cestu koja se više ne može koristiti, a još je gore s općim izgledom okoliša koji je prepun trulog drveća i razrasle šikare. Prvi nam je zadatak sve to ukloniti što neće biti ni jednostavno, ni jeftino, ali je temeljni posao želimo li bilo što dalje, govori Bregovac ističući da se trenutno traži firma koja će biti u stanju dobro očistiti taj prostor, odnosno ukloniti šikaru i srušeno drveće.



Šetnica, biciklističkih i trim staza nedostaje, a uz to ova bi obnova vratila sjećanje na svojedobno zanimljiv i mnogima drag prostor u čijoj se blizini nalazi već uređen Park Franje Račkog na koji se Sednjak nastavlja pa bismo time u samom središtu mjesta imali za goste zanimljive sadržaje, govori Bregovac koji napominje da je riječ o projektu koji traži višegodišnja ulaganja te ističući da je trenutačno prerano govoriti o financijskoj konstrukciji potrebnoj za obnovu parka i uređenje spomenutih sadržaja.



Postoji i plan B


– Naravno, taj posao možemo raditi samo na zemljištu koje je naše, dakle na nekih oko 20.000 kvadrata općinskog zemljišta, a susjedstvo ne smijemo dirati, jer je riječ o privatnom zemljištu. Kad to napravimo treba ići na uređenje i obilježavanje šetnica, biciklističkih i trim staza i postavljanje klupa za odmor. Tako uređene staze mogli bismo potom »spustiti« prema Ličanki te uz njenu obalu usmjeriti ih prema Liču i Vicićevom mostu čime bismo imali novi zanimljiv turistički sadržaj na potezu od Sednjaka do Liča oplemenjen blizinom rječice Ličanke.


– Znam da je uređenje Parka Račkog koštalo 1,4 milijuna kuna, iako je riječ o obimom znatno manjem prostoru. Vjerujem da mi spomenute ideje možemo realizirati s manje zahtjevnom količinom ulaganja, ali konkretne pojedinosti znat ćemo kad napravimo analizu i projekciju.


Ukoliko zbog prezahtjevne financijske konstrukcije uređenje Sednjaka ne bude išlo kao projekt obnove, može se razmišljati i o pretvaranju te lokacije u građevinsko zemljište koje bi sigurno mnogima bilo privlačno i vjerujem da bi za njega vladao veliki interes. No, to je tek B varijanta i prvi nam je cilj obnoviti sadržaje Sednjaka u skladu s nekadašnjim značenjem te lokacije koju svakako moramo obnoviti i osvježiti. Nikako ne bi bilo dobro da ostane u sadašnjem stanju koje je jako loše, rekao je načelnik Općine Fužine Davidu Bregovac.