Puno pitanja

Na pomolu dogovor? Goranski čelnici žele Vladu i PGŽ za partnere u promjenama

Mladen Trinajstić

Sve ovo što se planira, događat će se na području PGŽ-a pa je i njihovo sudjelovanje obveza. Predloženi dokument je, uz sve mane, vrlo dobro polazište za razvoj, a svakako je iznimno važno da nije nikakvo sveto pismo, rekao je Knežević



Gradonačelnici gradova i načelnici općina Gorskog kotara jedinstveni su u stavu o potrebi osnivanja lokalne turističke zajednice Gorskog kotara i suglasni s potrebom zaključenja Sporazuma o osnivanju TZ-a Gorskog kotara kojim će definirati način, uvjete, rokove i opseg sufinanciranja TZ-a Gorskog kotara i njenih nižih organizacijskih jedinica (Turističkog društva ili TIC-a), kao i sva prava i obveze koje iz toga proizlaze – zaključak je jučerašnjeg sastanka Koordinacije načelnika i gradonačelnika Gorskog kotara održanog u Delnicama pod predsjedavanjem delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića.


Ovaj zaključak, kako je naglasio upravo Knežević, pokazuje da su goranski čelnici spremni započeti promjene, što automatski ne znači da će ideja o gašenju postojećih i formiranju jednog zajedničkog TZ-a biti i realizirana. Vidjelo se to i iz rasprave u kojoj je Josip Brozović, načelnik Mrkoplja koji je do sada jedini javno izrazio dvojbu u potpisivanje Sporazuma o osnivanju TZ-a Gorskog kotara, rekao da on ne želi biti kamen spoticanja, ali neka pitanja i dalje su ostala bez odgovora.


Nužna podrška Vlade i PGŽ-a


– Primjerice, što će se dogoditi ako našu odluku o ukidanju postojećih TZ-a ne prihvati neka od Skupština TZ-a s našeg područja? Oni su odluke o osnivanju donijeli, oni moraju donijeti i odluku o ukidanju. Ne bi li onda bilo bolje, ako to država od nas traži, da je država sama donijela tu odluku? Nadalje, projekti predloženi u Master planu financijski su toliko zahtjevni da više djeluju kao bajka ili popis želja, a ne realnost pri čemu na umu treba imati da država rado velikim svotama pomaže Slavoniju, otoke i Dalmaciju, ali ne i Gorski kotar, rekao je Brozović napomenuvši da mu sve vezano uz proces preoblikovanja TZ-a djeluje neuvjerljivo.




Načelnik Općine Fužine David Bregovac složio se da bi država trebala više pomagati, ali baš u Master planu vidi dokument koji tu pomoć može konkretizirati.


– Da bi se u bilo kakav razvoj krenulo, mora postojati plan. Upravo ovaj dokument to nudi jer sada konkretno i direktno možemo tražiti pomoć pri čemu se nadam da će država sada ipak pomoći, rekao je Bregovac, a delnički gradonačelnik Knežević državi je dodao i Primorsko-goransku županiju.


– Sve ovo što se u turizmu Gorskog kotara planira, događat će se na području Primorsko-goranske županije pa je i njihovo sudjelovanje obaveza. Predloženi dokument je, uz sve mane, vrlo dobro polazište za razvoj, a svakako je iznimno važno da nije nikakvo »sveto pismo«, odnosno moguće ga je mijenjati, rekao je Knežević pojasnivši da država ne može narediti ukidanje TZ-a jer to može napraviti samo osnivač, a to je Skupština TZ-a.


Konkretni problemi


Načelnik Lokava Toni Štimac u preoblikovanju postojeće strukture TZ-a vidi mogućnost jačeg marketinškog istupa Gorskog kotara na što širem tržištu što sigurno može dovesti do povećanja broja gostiju i noćenja.


– Ako se u zajednički TZ ujedinjuje središnja Istra, koja je puno razvijenija od nas, zašto ne bismo tome težili i mi?, upitao je Štimac, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel pažnju je skrenuo na činjenicu da nije točno pravilo da se svi moraju ujediniti.


– Ni u središnjoj Istri nisu se svi ujedinili, već samo oni koji u tome vide korist. Ako i kod nas ima onih koji to ne žele, treba u ujedinjavanje ići bez njih, smatra Rajšel.


Čelne ljude Skrada i Brod Moravica zanimali su konkretni problemi. Tako je načelnik Skrada Damir Grgurić želio znati na koji način će biti financiran budući TZ Gorskog kotara, hoće li u tome pomoći Primorsko-goranska županija, kolike će biti obveze lokalnih samouprava u sufinanciranju zajedničkog TZ-a te što će biti s djelatnicima zaposlenima u sadašnjim TZ-ima?


S konja na magarca?


Dragutin Crnković, načelnik Brod Moravica, bio je još konkretniji rekavši da su prošle godine uz 10.000 kuna boravišne pristojbe i 40.000 kuna izdvajanja iz proračuna organizirali dvadesetak manifestacija.


– Hoćemo li moći to nastaviti ako znatan dio od, primjerice, prošlogodišnjih 50.000 kuna bude morao u troškove rada novozaposlenih u jedinstvenom TZ-u Gorskog kotara?, pitao je Crnković založivši se također i za ozbiljnije sudjelovanje Primorsko-goranske županije u sufinanciranju budućeg jedinstvenog TZ-a Gorskog kotara.


Ako, naravno, on profunkcionira. Hoće li se to dogoditi, bit će jasno najvjerojatnije već u prvom dijelu ove godine jer su se jučer goranski čelnici dogovorili da će, uz upućivanje jučerašnjeg zaključka Ministarstvu turizma RH i TZ-u Kvarnera, ovih dana obraditi sve potrebne podatke vezane uz stvaranje osnovice za sufinanciranje zajedničkog TZ-a. Uz to nužno će biti vidjeti i kako »dišu« Skupštine TZ-a jer su i tu moguća usporavanja procesa preoblikovanja devet goranskih TZ-a u jedan zajednički.


Iako je izašao iz Koordinacije, Mufić za zajedništvo


Dragutin Crnković i David Bregovac izrazili su nezadovoljstvo zbog činjenice da u raspravi o zajedničkom goranskom TZ-u iznova nema predstavnika Grada Vrbovskog, točnije gradonačelnika Dražena Mufića koji je prije nekoliko mjeseci istupio iz Koordinacije i više ne želi sudjelovati u njenom radu.


Nazvali smo ga i on nam je rekao kako ne samo da se slaže s idejom preoblikovanja goranskih TZ-a u jedan zajednički, već da je u Vrbovskom i pokrenuo niz aktivnosti vezanih uz to.


– Odnose unutar tog zajedničkog TZ-a uredit ćemo onako kako to nalažu zakonske odredbe i interesi nas koji ga budemo činili, dakle i Grad Vrbovsko. Ja sam uvijek za zajedništvo u dobrim i kvalitetnim projektima, za razliku od nekih koji, primjerice, nisu bili za stvaranje jedinstvene Vatrogasne postrojbe Gorski kotar, rekao je gradonačelnik Mufić.


Stigli prijedlozi mjera za »brdski zakon«


Dobra vijest stigla je na kraju sjednice u sklopu točke »Razno«. Naime, iz Vlade RH napokon su stigli dugoočekivani prijedlozi mjera vezani uz Zakon o brdsko-planinskom području.


Riječ je o dokumentu bez kojeg taj zakon gotovo ne može biti operativan, a svoj stav o prijedlozima goranski će čelnici uobličiti na Koordinaciji koja će biti održana u srijedu.