Jesensko veselje

Na Bundevijadi u Vrbovskom sajamska ponuda čak 115 izlagača

Marinko Krmpotić

U vrbovšćanskoj sportskoj dvorani i prostoru uz nju tijekom dva dana trajanja priredbe moglo se i vidjeti i kupiti domaćih autohtonih proizvoda vezanih uz zimnicu, ali i puno suvenira i sličnih ukrasnih predmeta, alatki za poljske radove, vina i rakije



VRBOVSKO Trinaesto izdanje Bundevijade potvrdilo je činjenicu da je riječ o najznačajnijoj goranskoj turističkoj manifestaciji koja u svojoj srži ima karakter sajamske ponude. Naime, pozivu na sudjelovanje ovog se puta odazvalo 115 izlagača, a bilo bi ih i više da je bilo više – prostora. No, kapaciteti vrbovšćanske sportske dvorane i prostora uz nju takvi su da je tim brojem izlagača uglavnom pokriveno sve što se moglo, a to opet znači da se tijekom dva dana trajanja priredbe moglo i vidjeti i kupiti podosta toga, pogotovo domaćih autohtonih proizvoda vezanih uz zimnicu, ali i puno suvenira i sličnih ukrasnih predmeta, alatki za poljske radove, vina i rakije…


Pjesma, ples, show…


Da kupcima i izlagačima ne bude dosadno brinuli su brojni izvođači koji su se smjenjivali na pozornici smještenoj u dnu dvorane, a uz pjesmu i ples vremena se našlo i za atrakcije kao što su kulinarski show u kojem su sudjelovali Kristijan i Martin, pobjednici kulinarskog showa »3, 2, 1 – kuhaj!«, odnosno barmenski koktel show »Barmen Fire«. No, i među samim izlagačima bilo je onih koji se nisu pojavili da bi nešto tržili, već su željeli skrenuti pažnju na neke od karakteristika vrbovšćanskog kraja i povijesti ovih prostora.


Tako su, primjerice, Mladi čuvari baštine, osnovci iz Vrbovskog, predstavili povijest školstva uredivši jedan kutak starim klupama, knjigama, fotografijama i nekadašnjim nastavnim pomagalima, a do njih su najmlađi iz Dječjeg vrtića »Bambi« iz Vrbovskog ponudili bundeve koje su sami oslikali i ukrasili.




Naravno, većini izlagača cilj je bio predstaviti ono čime se bave i pokušati prodati bar dio svojih proizvoda. Tako nam je Mirica Vrbanac iz Delnica koja se u okviru svog i suprugovog obrta proizvodnje suvenira često upućuje na obalu tijekom ljeta rekla kako je na Bundevijadi prvi put bila prošle godine, ostala oduševljena te došla i ove jeseni. »Iza nas je dobra ljetna sezona pa smo odlučuili za kraj godine opet doći u Vrbovsko i uživati u ovom druženju i cijeloj manifestaciji«, rekla je Krizmanić.



Tijekom subotnjeg i nedjeljnog programa pozornicom u sportskoj dvorani prodefilirali su mnogi. Uz već spomenute to su bili još i Dječji vrtić »Bambi«, ansambl »Goranke« zagrebačkog Društva »Gorani«, Kud »Brinje«, Folklorno društvo Pazin, Zavičajno društvo Sinac, Udruga žena Senjsko, Bistro Kamačnik, Limene glazbe Roč i Stolac, Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko, učenici OŠ I. G. Kovačića (PŠ Jadrč, PŠ Senjsko), Nacionalna zajednica Crnogoraca iz Rijeke, KUD Gomirje, KUD Prepuštovac, Udruga žena Moravice, KUD Sveti Fabijan (Zagorci), Mješoviti pjevački zbor KUD-a »Halubjan« iz Viškova, KUD »Sv. Juraj« (Duga Resa), Pjevački trio »Sižene« (Drenova), KUD »Frankopan« (Bosiljevo), Pjevački zbor »Lovor« iz Lovrana, KUD »Zeleni vir« (Skrad) te Sekcija dvorskih plesova KUD-a »Frankopan« iz Severina na Kupi.



Svečanost otvaranja izvedbom opernih arija ukrasili su Goranka i Marin Tuhtan, potom nastup mažoretkinja iz Varaždina te članovi i članice Društva Češka beseda iz Zagreba. Svečanost otvaranja duhovito je vodio poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac koji duži niz godina ima vikendicu s imanjem na području Vrbovskog, a sudionike i goste najprije je pozdravila Tanja Kušić, direktorica TZG Vrbovsko prisjetivši se prve Bundevijade održane na inicijativu Ganija Ramadanija 2005. godine u bivšem kinu uz tek nekoliko izlagača.


»U međuvremenu smo narasli na dvodnevnu priredbu sa 115 izlagača«, naglasila je Kušić, a pohvale tom rastu uputila je u ime TZ Primorsko-goranske županije Anđelka Kusturin čestitavši svima koji sudjeluju i pomažu u realizaciji ove sve uglednije priredbe čije je trinaesto izdanje otvorenim proglasio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.