Grad Čabar

NEDOVOLJNO RUKU Rajšelova većina opet se pokazala – krhkom

Marinko Krmpotić

Gotovo sve nove projekte koji bi trebali biti realizirani čine projekti i odluke sadašnje državne vlasti, dakle HDZ-a, pa ispada da su lokalni HDZ-ovci bili protiv svojih iz središnjice stranke



ČABAR Iako je stanje s proračunom Grada Čabra vrlo dobro – štoviše, davno nije bilo toliko dobro i pozitivno – prijedlog prvih ovogodišnjih proračunskih izmjena nije dobio dovoljan broj glasova pa će čabarski vijećnici, žele li ipak koristiti pažnje vrijedna sredstva za nekoliko projekata, uskoro morati na »popravni«, odnosno na novu sjednicu koja će, očekuje se, biti održana što prije te donijeti potrebnih sedam vijećničkih glasova što će jamčiti rebalans i rad sa sredstvima koja su osigurana i koja će sigurno donijeti korist cijelom području Čabra.


Naravno, moglo je to biti učinjeno i na današnjoj sjednici, a razlog zbog kojeg nije je jednostavan – vladajući (SDP-HSS-SRNA) nisu imali potrebnih sedam ruku, a oporba koju su ovog puta zastupali HDZ te PGS/Laburisti je odlučila podijeliti »packe« vladajućima te ih još jednom upozoriti da se njihova većina ne ponaša baš politički profesionalno.


Velike promjene


Naime, u dosadašnje nepune dvije godine aktualne vlasti ovo je već drugi put da ne prolazi prijedlog kojem je potrebna većina od ukupnog (13) broja vijećnika, a jednom se dogodilo i to da je sjednica bila odgođena jer – nije bilo kvoruma. Dakle, vladajuća većina sastavljena od sedmero vijećnika je zaista – krhka većina.




Istina, ovakav rasplet nije bio potpuno izvjestan jer gotovo sve nove projekte koji će biti realizirani na području grada Čabra čine projekti i odluke sadašnje državne vlasti, dakle HDZ-a, pa ispada da su lokalni HDZ-ovci bili protiv svojih iz središnjice stranke!


No, prije će biti da je ovo bila samo packa vladajućim jer će na sljedećoj sjednici možda i HDZ biti – za. Što bi, u osnovi, bilo i logično jer, kako je pojasnio predstavljajući prve izmjene proračuna čabarski gradonačelnik Kristijan Rajšel (SDP), proračun raste samo za 100.000 kuna i iznosi 16,8 milijuna kuna, ali su promjene unutar njega vrlo velike.


– Iz proračuna smo izbacili nekoliko financijski vrlo zahtjevnih, ali trenutačno nerealnih projekata, a uključili nekoliko vrlo jakih za koje su novci već osigurani i sigurno ih možemo realizirati. Izbacili smo 2 milijuna kuna vrijedan projekt prodaje našeg zemljišta Cesarica na području Novog Vinodolskog jer imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni i tu još treba čekati.


Nova radna mjesta


Odustali smo i od sanacije odlagališta otpada u Peterkovom lazu kako bismo taj projekt pokušali kandidirati za sredstva iz EU fondova, a ne trošiti svoja, a iz sličnih smo razloga za sada odustali i od projekta reciklažnog dvorišta.



Anton Malnar (SRNA) pitao je gradonačelnika Rajšela i zašto se plaća 90.000 kuna zakupa za skijalište Rudnik koje već nekoliko godina ne radi, a odgovarajući na to pitanje, gradonačelnik je istaknuo da su se stvari na projektu izgradnje i obnove skijališta »zakomplicirale«.– Temeljna ideja bila je da uz veliku potporu Primorsko-goranske županije obnovimo skijašku stazu i pokrenemo rad nekadašnjeg ugostiteljskog objekta »Brvnara«. Ali, na natječaj za iznajmljivanje »Brvnare« nije se nitko javio, a po projektu koji je napravila Županija trebalo bi ući u rušenje postojeće žičare i izgradnju nove. To pak ne žele Hrvatske šume koje su vlasnik tog prostora pa idemo u raskid dosadašnjeg ugovora s Hrvatskim šumama, a žičaru ćemo graditi na nekoj drugoj lokaciji, rekao je Rajšel.


No, suprotno tome, krećemo u državni projekt »Zaželi« vrijedan 2,4 milijuna kuna koji podrazumijeva zaposlenje 14 žena na dvije godine, a brinut će o pedeset korisnika, mahom starijih osoba. Prihvatili smo i državni projekt vezan uz cjelodnevni rad vrtića što će se provoditi narednih 30 mjeseci, a posao će dobiti još devet žena – po tri odgojiteljice, kuharice i spremačice koje će raditi u vrtićima u Čabru, Gerovu i Prezidu.


Ide se i u popravak ceste prema Kuparima za što su također osigurana znatna državna sredstava, a jako je dobro i to što će zahvaljujući novom Zakonu o šumama i povećanju šumskog doprinosa s 5 na 10 posto te pojačanoj jesenskoj sječi u šumi nama ove godine šumski doprinos u proračun Grada Čabra donijeti oko 2 milijuna kuna, rekao je Rajšel.


No, ti argumenti, bez obzira na svoju težinu, nisu privukli sedam potrebnih glasova pa će uskoro biti održana nova sjednica koja bi, pretpostavka je, trebala imati čisto formalni karakter jer su na ovoj o promjenama u proračunu postavljena brojna pitanja pa je tako Anton Malnar (SRNA) pitao gradonačelnika Rajšela zašto se za izmjenu stolarije na zgradi dvorca Zrinskih izdvaja čak 500.000 kuna. Odgovarajući mu, gradonačelnik Rajšel je pojasnio da je visoka cijena izmjena prozora i ostale stolarije na dvorcu rezultat činjenice da je riječ o zakonima zaštićenom povijesnom objektu za koji konzervatori pri zamjeni stolarije inzistiraju na korištenju skupog ariša.


– No, taj trošak neće nositi Grad Čabar, već će biti dio EU projekta »Putevima Frankopana«, objasnio je Rajšel.