Kontraproduktivni nameti

Muke po PDV-u delničkih ugostitelja: Povećana davanja “pojedu” plaću jednog konobara

Marinko Krmpotić

Manji broj zaposlenih tijekom zime jedini način da se posluje pozitivno – detalj iz kafića "Tin" / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Manji broj zaposlenih tijekom zime jedini način da se posluje pozitivno – detalj iz kafića "Tin" / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Uz gotovo dvostruko veći PDV, problem je i to što zimi slabije radimo, a tu je još i rast komunalne naknade za 30-ak posto. Kad sve zbrojimo, od prihoda moramo izdvojiti čak 28 posto i to je zaista puno, čak toliko da razmišljam o smanjivanju broja uposlenih tijekom zime, kaže vlasnik kafića "Tin"



DELNICE – Kako se povećanje porezne stope s 13 na 25 posto odrazilo na goranske ugostitelje nakon prvog mjeseca tog novog režima, upitali smo nekolicinu delničkih ugostitelja i došli do podataka da je stanje – jako loše. Zlatko Grgurić, vlasnik kultnog delničkog kafića »Tin« ističe da su rezultati poslovanja u siječnju takvi da je razlika u količini davanja prema državi i lokalnoj samoupravi u odnosu na siječanj prošle godine ogromna i u slučaju njegovog kafića dostiže iznos plaće jedne uposlene osobe: »Naime, uz taj za gotovo dvostruko povećani PDV svakako je problem to što zimi uvijek slabije radimo, a tome se sada još pridodao i rast komunalne naknade za nekih 30 posto u odnosu na dosadašnje plaćanje.


Kad zbrojimo davanja za PDV i za komunalnu naknadu, ispada da od prihoda moramo izdvajati čak 28 posto i to je zaista puno. Naravno, to nam bitno otežava rad, i to čak u tolikoj mjeri da razmišljam o smanjivanju broja uposlenih tijekom zimskih mjeseci jer je to, strah me je, jedini način da pozitivno poslujemo. Nejasno mi je zašto se, kad je već turizam prošle godine bio tako uspješan, odlučili udariti na ugostiteljstvo koje je dio turizma. Ovakvim odnosom sigurno će doći do zastoja i krize i ne razumijem kome to koristi jer država neće puno više dobiti – što oni očekuju – budući da će ljudi jednostavno manje izlaziti i trošiti.


Oštećeni svi


Drugim riječima, ovim su potezom rasta PDV-a s 13 na 25 posto oštetili ne samo nas ugostitelje, već i sve naše goste koji moraju plaćati više cijene pa su mnogi smanjili broj dolazaka. S druge strane, mi ovim blagim podizanjem cijene nismo ni blizu pokrili gubitak zbog poreznih davanja i komunalnih naknada pa ispada da smo kažnjeni i oštećeni svi, a država neće dobiti puno više.




Zato mi se sve skupa čini kontraproduktivnim, a siguran sam da će ovaj potez za neke značiti i traženje rupa u zakonu i razne pokušaje manipuliranja pa smatram da bi trebalo u najgorem slučaju vratiti poreznu stopu na prijašnje stanje. Štoviše, trebalo bi staviti i niži PDV jer će se tada puno više trošiti i zarađivati, a to znači da će i država više dobiti«, rekao je Grgurić, a slične podatke i stavove iznosi i Tatjana Cindrić, vlasnica popularne delničke kavane »Centar« i još nekoliko ugostiteljskih objekata u Delnicama i Crnom Lugu: »Davanja su zaista daleko veća no prethodne godine i to za nekoliko puta, to je zaista velik udar na naš rad. Naravno, u ovakvim situacijama većina ugostitelja pribjegava podizanju cijena, ali mi to u svojim lokalima nismo učinili jer znamo da ljudi nemaju novca i da bi većina negativno reagirala i na minimalno poskupljenje. Nastave li se ovako visoka izdvajanja, najvjerojatnije ćemo morati razmisliti o smanjenu broja zaposlenih što nije ni dobro ni lijepo, ali bi moglo biti jedino rješenje«, rekla je Tatjana Cindrić koja u nekoliko ugostiteljskih objekata ima 16 uposlenih.


Taktiziranje s cijenama


Može li se učiniti nešto kroz rad strukovnih udruga, upitali smo Ivana Brnelića, predsjednika Ceha ugostitelja u Obrtničkoj komori Delnice i vlasnika najstarijeg delničkog kafića »Katarinčini«: »Rast PDV-a i povećanje komunalne naknade svi smo osjetili u istoj mjeri i svima su nam davanja puno veća. Konkretno, umjesto dosadašnje dvije, sad ćemo u »Katarinčinima« mjesečno plaćati šest do sedam tisuća kuna. To je velik porast troškova koji ne možemo nadoknaditi jer bi, da baš želimo izjednačiti gubitak, cijene morali dignuti za dva-tri puta, a to bi onda u potpunosti odbilo goste. Kako ćemo u takvim uvjetima raditi, tek ćemo vidjeti, a svakako ćemo pokušati preko nadležnih institucija tražiti rješenje. Meni je jasno da novac treba i gradu i državi, ali ovakav porast mogao bi donijeti više štete no koristi jer će biti onih ugostitelja koji će stati s radom, a i onih koji će otpuštati ljude«, rekao je Brnelić.