Gradonačelnik Vrbovskog

Mufić odgovorio Moravičanima: Priča o previsokoj cijeni vode – čista politizacija

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić



VRBOVSKO Skup tridesetak mještana u Moravicama sazvan u vezi s cijenom vode u svojoj osnovi veze nema s vodom, smatra gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je jučer tiskovnom konferencijom koju je održao u društvu Nikoline Mamule, direktorice Vode d.o.o., te Borivoja Dokmanovića, zamjenika gradonačelnika, reagirao na stavove iznesene na tom skupu:


»To što se u Moravicama dogodilo je čista manipulacija ljudima u režiji dijela vodstva Mjesnog odbora Moravice. Problem je u tome što dijelu rukovodstva ovog Mjesnog odbora, onom koji dolazi s liste SDP-a, što god ja napravim nije dobro i cijela ova priča ide samo iz tih izvora, pri čemu zanemaruju da je upravo ova vlast na čelu sa mnom toliko unaprijedila Željezničko-tehničku školu Moravice da je u ovoj školskoj godini od tri goranske srednje škole upisala najveći broj učenika, ne vide da smo kroz kontakte s ministarstvima, pa i predsjednicom RH tražili rješenja za što bolji položaj za željezničarsku struku u Moravicama«, rekao je gradonačelnik Mufić koji u priči vezanoj uz stavove o previsokim cijenama vode vidi čistu politizaciju.


Preporuka revizije


»Zašto ne pitaju kad će njihov mentor župan Komadina realizirati svoje obećanje o izgradnji školske sportske dvorane u Moravicama, ili što je s centrom za posjetitelje Ribnjak kraj manastira u Gomirju, odnosno Centrom za mlade u Kosanovićima? Kad to Komadinu budu pitali, onda ću im ja vjerovati da su iskreni kad je riječ o cijenama vode. No, umjesto pitanja vezanih uz isključivo obećanja njihovog mentora i nikakav rad, oni nama koji radimo postavljaju pitanja o cijenama vode na području Moravica, u čiji vrlo dobar sustav vodoopskrbe sustavno ulažemo – prošle godine 800.000 kuna, a ove je u planu čak 3 milijuna«, rekao je Mufić, ističući da je taj rast cijena zahvatio cijelo područje Grada Vrbovskog: »Voda je poskupila za 8 kuna i to uz svu potrebnu proceduru, a na povećanje smo morali ići zbog prijedloga revizije čije savjete nismo dvije godine uvažavali, ali smo sada morali jer bi zadržavanjem dosadašnjih cijena gurali poduzeće Vode u gubitke.


Tri različite sredine




U članku iznesene usporedbe s Delnicama i Čabrom su u redu, ali pri njihovom korištenju treba znati da svaka od te tri sredine cijenu vode formira na temelju svojih karakteristika te da su razlike u cijeni u osnovi zanemarive, posebno zna li se, primjerice, da Delnice imaju četiri puta više korisnika pa je logično da mogu imati i nešto nižu cijenu. Konkretno, po podacima iz 2015. godine Delnice prodaju 632.000 kubika, Vrbovsko 173.000, a Čabar 127.000 kubika. Delnice imaju 7.500 priključaka, Vrbovsko 2.860, a Čabar 1.570. Nadalje, Delnice imaju 309 km cijevi, Vrbovsko 182 km, a Čabar 54 kilometra. Dakle, uspoređivati se možemo donekle samo s Čabrom, ali s Delnicama i njihovim brojem korisnika i priključaka nikako. Štoviše, kad bi išli po parametrima Delnica, onda bi naša cijena trebala biti tri-četiri puta veća!«, rekao je Mufić, dodavši da su na skupu drugačije stavove od objavljenih zastupali tamo nazočni članovi Gradskog vijeća.


Nelegalan skup 


Skup u Moravicama gradonačelnik Mufić smatra nelegalnim jer, kaže, Vijeće Mjesnog odbora po Statutu ne može sazivati zbor građana. »Zbor građana može sazvati samo Gradsko vijeće, a mjesni odbor, prema Zakonu o regionalnoj i područnoj lokalnoj samoupravi, samo zbor građana za dio naselja, dio područja, stambeni blok ili ulicu, a ne za cijelo mjesto. Da su oni, kad su bili kod mene pred mjesec-dva dana, zatražili da Gradsko vijeće sazove zbor građana, mi bismo to i učinili. No, pošto to nije učinjeno, ja ovaj skup smatram nelegalnim pa na njega ne bih došao čak ni da sam pozvan. A puno govori i to da – nisam pozvan«, smatra gradonačelnik Mufić.