Košarkaški tromeč

Mlada Čabranka sportom spojila dvije države

Marinko Krmpotić

Ljubljanska gimnazijalka i rukometašica, uz pomoć prijatelja iz Rijeke (Franjo Šiljeg i Marin Mijaljević) i Ljubljane (Rok Heiligstein i Alen Ploj) organizirala je turnire za mlađe uzraste košarkašica u tri grada, potaknuvši i druženja, i upoznavanje gradova domaćina



ČABAR Zahvaljujući dobroj volji i mladenačkoj energiji ove je godine zaživjela vrlo zanimljiva međunarodna sportska suradnja između Ljubljane, Čabra i Rijeke.


Naime, mlada Čabranka Stella Ožbolt, inače ljubljanska gimnazijalka i rukometašica juniorskog sastava ljubljanskog »Krima«, odlučila je uz pomoć prijatelja iz Rijeke (Franjo Šiljeg i Marin Mijaljević) i Ljubljane (Rok Heiligstein i Alen Ploj) organizirati trostruki košarkaški tromeč za mlađe uzraste košarkašica, po jedan u Čabru, Ljubljani i Rijeci (Viškovu). Iako je od ideje do realizacije ovog ne baš jednostavnog zadatka trebalo puno truda, na kraju svi uključeni u projekt sportskog povezivanja mladih dviju država mogu itekako biti ponosni jer jer su uspješno održali sva tri turnira!

Uspješna priča počela je u Čabru gdje je veliku pomoć pružilo Slovensko kulturno društvo »Gorski kotar« čije je sjedište u Čabru te Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu koji je prepoznao vrijednost projekta povezivanja mladih kroz sport i dao bitnu financijsku potporu. Zahvaljujući tome, u Čabru je odigrana utakmica između košarkaškog kluba Flumen Sancti Vita iz Rijeke i ŽKD-a Ilirija iz Ljubljane, a druženje je potom nastavljeno uz njihove trenere i roditelje.


Lokot »Č+LJ+R« 


Potom je »Međudržavno športno druženje 2017. Slovenija – Hrvatska« nastavljeno u Ljubljani gdje je domaćin bilo Žensko košarkaško društvo Ilirija. Nakon utakmice u Športnoj dvorani Ježica uslijedio je, unatoč lošem vremenu, obilazak Ljubljane gdje su gošće iz Hrvatske ljubljanske košarkašice upoznale s dijelom bogate povijesti starog gradskog središta:




»Tako smo upoznali Ljubljanskog zmaja, prijateljstvo naša tri grada smo simbolično ovjekovječili lokotom »Č+LJ+R« na Mesarskom mostu, divili smo se Plečnikovoj kreativnosti na Tromostovlju te saznali zašto je važan France Prešern. Stihove njegove »Zdravljice«, dijelom slovenske himne, možemo s ponosom reći da i mi živimo. Trudimo se na svoj sportski način u prijateljstvu povezati djevojčice triju gradova jer na njima, mladima svijet ostaje«, komentirala je ovaj susret Stella Ožbolt.



Zbog svega toga ekipa koja je najzaslužnija za ova lijepa druženja zahvaljuje svim sudionicima ovog projekta, djevojčicama, trenerima i roditeljima koji su se s veseljem odazvali želji za povezivanjem mladih generacija, a posebno Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu koji im je pomogao da ideju o povezivanju mladih ljudi i sklapanju novih međunarodnih prijateljstava realiziraju.



Završnica u Viškovu


Projekt je kraju priveden u sportskoj dvorani Osnovne škole »Sv. Matej« u Viškovu gdje je ulogu domaćina imao Košarkaški klub Flumen Sancti Viti iz Rijeke koji je, jer je istodobno održan i košarkaški turnir »Matejna 2017«, omogućio košarkašicama iz Rijeke, Čabra i Ljubljane i upoznavanje s igračicama košarkaških klubova iz Zagreba i Novog Mesta. Na taj je način prva godina druženja kraju privedena na najbolji mogući način, a želja svih je da se suradnja nastavi te da i dalje svjedočimo odličnom odazivu mladih sportašica koje su razvijale sportske, kulturne, komunikacijske i socijalne vještine u međudržavnom okolišu tih druženja.