Analiza pokazala da su uzorci hrane i stolice bili negativni na virus

Misteriozno masovno trovanje: Uzročnik zaraze učenika u Čabru nije pronađen

Barbara Čalušić

U stolici djece nisu pronađeni uzorci niti bakterija niti virusa koji bi mogli biti uzročnici zaraze, a svi uzorci hrane bili su ispravni. Epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. Dobrica Rončević upozorava na još jedan mogući izvor zaraze u čabarskom kraju, a to je zagađenje vode



RIJEKA Liječničku pomoć nakon proslave dana zdrave hrane u čabarskoj srednjoj školi potražilo je osam učenika. Liječnica je slučaj odmah prijavila epidemiolozima u delničkoj ispostavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a dvoje učenika poslano je na obradu u riječku Kliniku za infektologiju. Međutim, prema riječima delničke epidemiologinje dr. Marinke Kovačević, svi uzorci hrane i stolice bli su negativni na virus. 


– Koliko je meni poznato, čabarska srednja škola je u povodu dana zdrave hrane iz obiteljskog gospodarstva s područja Prezida uzela mliječne proizvode kako bi obilježila taj dan. O slučaju sam doznala isti dan u poslijepodnevnim satima kada me zvala liječnica iz Gerova prijavivši da joj se javljaju djeca sa simptomima povraćanja i proljeva. Obavljen je epidemiološki izvid, ravnatelj je donio preostale mliječne proizvode, među kojima su bila tri koluta sira, koji su uzeti na analizu. Na analizu su uzeti i uzorci stolice dvoje djece koja su obrađena na Klinici za infektologiju u KBC Rijeka, objasnila je dr. Kovačević. 


U stolici djece nisu pronađeni uzorci niti bakterija niti virusa koji bi mogli biti uzročnici zaraze, a svi uzorci hrane bili su ispravni. S obzirom da uzorke pojedine hrane nije bilo moguće dobiti jer je pojedena, dr. Kovačević ističe mogućnost da se upravo u pojedenoj hrani nalazio uzročnik zaraze. Dodaje i da se isto tako, nitko od školskog osoblja nije požalio na zarazu, a osim iz Gerova, zaraženi se iz drugih mjesta nisu javljali. 




Epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. Dobrica Rončević upozorava na još jedan mogući izvor zaraze u čabarskom kraju, a to je zagađenje vode. Ovo područje često je žarište epidemija crijevnih virusa, a stanovništvo se takvim virusima nerijetko zarazi više puta godišnje. 


– Iz vlastitog iskustva s čabarskim područjem, znam da se radi o jako problematičnom sustavu vodoopskrbe u kojem su često moguća fekalna onečišćenja. U ta područja na kojima su se više puta dešavale epidemije vezane uz fekalna onečišćenja vode, spada i područje Kozjeg vrha na kojem se nalazi spomenuto gospodarstvo. Stanovništvo čabarskog područja više puta godišnje zna obolijevati od virusnog enterokolitisa, a svojevremeno zabilježena je i opasnost od dizenterije, kaže dr. Rončević.