26 smrznutih partizana

Memorijal mira: Dvorana Doma kulture u Mrkoplju ispunjena emocijama

P. N.

Ogroman pljesak zadobio je njegov kraj govora Josipa Brozovića gdje je citirao pokojnog hrvatskog pjesnika Vladu Gotovca

Ogroman pljesak zadobio je njegov kraj govora Josipa Brozovića gdje je citirao pokojnog hrvatskog pjesnika Vladu Gotovca

'Moramo biti kao narod složni u zajednici jer jedino tako možemo naprijed te opstati. Zbog toga se nadamo da će ove godine zaživjeti ponovno projekt „Škola mira“ gdje ćemo govoriti o prošlosti te postati još hrabriji i odlučniji da bolje sutra živimo“, u svom govoru je istaknuo predsjednik Saveza antifašističkih boraca PGŽ Dinko Tamarut



Da povijest ne smije biti zaboravljena, nego dapače svake godine se obilježavati potrudili su se dokazati organizatori Memorijala mira – 26 smrznutih partizana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.


Svečano prisjećanje započelo je polaganjem vijenca za sve poginule u 2. Svjetskom i Domovinskom ratu na mjesnom groblju u Mrkoplju. Svečanost je potom nastavljena u Domu kulture u Mrkoplju gdje je dvorana bila ispunjena emocijama izazvanih prisjećanjem na prošlost.


Program je započet izvođenjem hrvatske himne u izvedbi učenika Osnovne škole Mrkopalj te potom obraćanjem uvaženih gostiju. Prvi za riječ se javio načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović istaknuvši koliko je važno znati svoju prošlost. Osvrnuo se i na trenutno nepovoljnu situaciju u Hrvatskoj poručivši da je ovaj memorijal posvećen marljivim, poštenim i vrijednim ljudima koji ostaju uvijek u pozadini, no dok ih ima, ima se smisla boriti za bolje sutra.




Ogroman pljesak zadobio je njegov kraj govora gdje je citirao pokojnog hrvatskog pjesnika Vladu Gotovca „Od zlobe i mržnje života nema, a od dostojanstva i tolerancije suživota ima ma di god bili. Nema te kuće nema te bašte, nema te međe oko koje se ne može ćirilicom i latinicom napisati pismo ljubavi.“


Memorijal mira, Mrkopalj, 26 mrznutih partizana


Memorijal mira, Mrkopalj, 26 mrznutih partizana



Sljedeći na redu za obraćanje je bio i predsjednik Saveza antifašističkih boraca PGŽ Dinko Tamarut koji je pojasnio zašto je bitno ovo obilježavanje.


– ‘Bijela noć’ , noć sa 19. na 20. veljače 1944. godine kada se smrznulo 26 partizana, a veliki broj je nakon te noći umro od posljedica, obilježila je sudionike te one preživjele još dugi niz godina. Upravo zbog toga je važno da se ne zaboravi, no moramo se i upitati što nam je to donijelo danas. Moramo biti kao narod složni u zajednici jer jedino tako možemo naprijed te opstati. Zbog toga se nadamo da će ove godine zaživjeti ponovno projekt „Škola mira“ gdje ćemo govoriti o prošlosti te postati još hrabriji i odlučniji da bolje sutra živimo“, u svom govoru je istaknuo predsjednik Saveza antifašističkih boraca PGŽ Dinko Tamarut.


Za riječ se javio i Župan PGŽ Zlatko Komadina kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske iskazavši da mu je velika čast biti ovdje prisutan te da PGŽ štuje  tekovine prošlosti borbe partizana i da je Gorski kotar podnio velike žrtve što je važno poštovati.


U programu je sudjelovao i KUD Sungerski lug čije su izvedbe sudionici vjerno popratili pjesmom. Kreativni učenici iz O.Š. Mrkopalj zajedno sa mrkopaljskim vrtićem izradili su plakat veličine 4x 5 na temu „ mira“ koji je bio pozadina pozornice, a ujedno su ga pokloni Općini Mrkopalj. Osim izvođenja himne, djeca su izvela i prigodne recitacije sve povezano sa temom mira i ljubavi, što je zasigurno i izazvalo emocije  Franji Jelušiću- preživjelom borcu sa tragičnog događaja.


Memorijal mira, Mrkopalj, 26 mrznutih partizana


Memorijal mira, Mrkopalj, 26 mrznutih partizana



–  Danas imam 97 godina, a tih noći se sjećam kao da je bilo jučer. Sve mladići u 20-tim godinama, na početku življenja, a odnijela ih bijela smrt. Bili smo 2 brigada 13 Primorsko-goranske udarne divizije i kada smo dobili naredbu pokreta, krenuli smo. Dan je bio krasan, a tek su nas nakon nekoliko kilometara u šumi iznenadile pahulje i to velike. No, šuma nas je štitila sve do Matić poljane gdje nas je uhvatila mećava. Bilo je bitno da se ide jedan ispred drugog, ništa se nije vidjelo. Neki su se izgubili iz reda, neki krenuli nazad- u smrt. Teška sjećanja“, ukratko nam je ispričao Franjo Jelušić.


Program je završio izvođenjem mrkopaljske himne te pozivom na domjenak i podsjećanjem na činjenicu da se prošlost ne smije zaboraviti.


Ostatak vikenda posvećen je sportskom programu kada  u subotu iz Begovog Razdolja kreće 20. jubilarni Zimski pohod planinara na Bjelolasicu, a u 10 sati na Nordijskom centru Begovo Razdolje (Vrbovska poljana) organizira se start utrke za 7. Hrvatski pokal. Na istoj lokaciji u nedjelju  organiziran je start utrke 41. Maraton mira.